Actrita Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre figurile legendare ale scenei si fimului romanesc, va primi, in luna august, o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Capitala, echivalentul autohton al celebrului Walk of Fame. Anuntul a fost facut, joi, de George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis, potrivit Mediafax. "Doamna comediei romanesti", asa cum a fost adesea adesea numita, Tamara Buciuceanu-Botez are o impresionanta cariera, de aproape 60 de ani, in teatru si film.

Nascuta in 1929, la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa profesorului Ion Baltateanu, in 1952, dupa ce isi incepuse studiile de actorie in 1948, la Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iasi.

De-a lungul carierei, Tamara Buciuceanu a avut roluri memorabile, de la cel al Doicai din "Titanic Vals" (1964, regia - Paul Calinescu) la rolul profesoarei Isoscel din seria "Liceenii", pana la aparitia alaturi de Victor Rebengiuc in filmul de debut al lui Horatiu Malaele, "Nunta muta", care a avut premiera pe marile ecrane in 2008. De asemenea, Tamara Buciuceanu-Botez apare in "Toata lumea din familia noastra", cel mai nou lungmetraj semnat de Radu Jude, care a intrat in productie la sfarsitul lunii iunie 2011.

"Cuibul de viespi" - ecranizarea regizata in 1987 de Horea Popescu, dupa "Gaitele", piesa lui Alexandru Kiritescu - este una dintre comediile spumoase ale cinematografului romanesc. In distributia filmului, alaturi de Tamara Buciuceanu-Botez, se regasesc nume la fel de celebre din cinematografului autohton: George Constantin, Gheorghe Dinica, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.

Totodata, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat pe scenele marilor teatre din Bucuresti, dar si la Iasi, unde a interpretat-o pe Coana Chirita. A avut roluri importante in teatru in spectacole precum "Coana Chirita", "Romeo si Julieta la inceput de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fara voie", "Nepotul", "Asteptand la arlechin", "Domnisoara Nastasia" sau "Mamouret" etc. Tamara Buciuceanu-Botez face parte si din distributia spectacolului "Insemnarile unui necunoscut", montat recent de Alexandru Darie dupa Feodor Dostoievsk, la Teatrul Bulandra.

Tamara Buciuceanu-Botez a fost omagiata la editia din 2008 a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) cu premiul pentru intreaga cariera. De asemenea, Tamara Buciuceanu a primit un premiu de excelenta in cadrul galei Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) din acest an.

Proiectul "Walk of Fame", dedicat "valorilor artistice ale teatrului si filmului romanesc", este initiat si organizat de Teatrul Metropolis si centrul comercial Cocor din Capitala.

Joi, Alexandru Tocilescu a devenit primul regizor care a primit o stea pe Walk of Fame-ul bucurestean, alaturandu-li-se actorilor Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (care a primit aceasta distinctie postum) si Maia Morgenstern.