O noua editie a romanului Corectii, cel de-al treilea roman al lui Jonathan Franzen, a fost lansata de editura Polirom. Romanul, distins cu prestigiosul National Book Award, este o adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani si una dintre figurile marcante ale literaturii contemporane. Potrivit Polirom, aceasta noua editie pregateste aparitia celei mai noi traduceri din opera lui Jonathan Franzen: Libertate care va intra in "Biblioteca Polirom" la inceputul lunii august.

Corectii, de Jonathan FranzenFoto: Polirom

In curand, va intra in librarii o noua editie a bestsellerului Corectii, cea mai cunoscuta carte a lui Jonathan Franzen pina la publicarea romanului Libertate (octombrie, 2010), anunta editura Polirom. Extrem de asteptata de cititorii autohtoni, noua editie pregateste, la Polirom, aparitia celei mai noi traduceri din opera lui Jonathan Franzen: Libertate, „cel mai bun roman al secolului” (Guardian), a carui publicare a fost considerata un veritabil fenomem cultural in Statele Unite.

Corectii este o capodopera tragicomica despre o familie care se farimiteaza intr-o epoca a satisfactiilor facile. Intinzindu-se din Midwest-ul de la jumatatea secolului trecut pina pe Wall Street si in Europa rasariteana de astazi, Corectii asaza lumea demodata a virtutilor civice si a inhibitiilor sexuale intr-un contrast violent cu vremea locuintelor supravegheate electronic, a educatiei liberale, a ingrijirilor de sanatate mentala facute din carti de popularizare si a lacomiei globalizate.

De un realism bogat, un umor intunecat si un umanism profund, cartea il confirma pe Jonathan Franzen ca pe unul dintre cei mai fini comentatori ai societatii si spiritului american. Dupa aproape cincizeci de ani de cind este sotie si mama, Enid Lambert doreste putina relaxare. Desi Alfred, sotul ei, este pe cale de a pierde batalia cu boala Parkinson, iar copiii au plecat de mult de acasa, fiecare esuind intr-un fel sau in altul, Enid si-a stabilit un tel aproape imposibil de atins: reunirea intregii familii pentru un ultim Craciun petrecut in casa parinteasca.

Adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani, Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut in Webster Groves, Missouri, o suburbie a orasului St. Louis. Studiaza la Swarthmore College, apoi la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright, pentru a lucra ulterior in laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pamintului si stiinte Planetare de la Harvard. Este autorul a patru romane – Al 27-lea oras (1988; Polirom, 2007), Strong Motions (1992), Corectii (2001; Polirom, 2004, 2011), distins cu prestigiosul National Book Award, si Libertate (2010); a mai scris un volum de eseuri, How to Be Alone (2002), si altul de amintiri, The Discomfort Zone (2006). A primit Whiting Writers Award in 1988, o bursa Guggenheim in 1996, Premiul Berlin al Academei Americane in 2000 si New York Times Best Books of the Year in 2001.

Alte noi aparitii in colectia Biblioteca Polirom

Seria de autor „David Lodge”: Barbatul facut din bucati

Traducere si note de Ona Frantz

Barbatul facut din bucati (2011), cel mai recent roman al lui David Lodge, este o reconstituire, in egala masura romantata si minutios documentata, a existentei si per­sonalitatii lui H.G. Wells, scriitorul vizionar care a pus bazele literaturii science-fiction si a influentat constiinta sociala a sfir­sitului de secol XIX si a inceputului de secolul XX. Tintuit la pat de un cancer in faza terminala in casa lui din Regent’s Park, scriitorul in virsta de saptezeci si opt de ani isi rememoreaza intreaga viata, intrebindu-se daca aceasta a fost un succes sau un esec. Lodge schiteaza cu veridicitate si naturalete inegalabile copilaria si adoles­centa lui H.G. Wells in sinul unei familii care nu-i intelege aspira­tiile, inceputurile carierei sale scriitoricesti pline de succes, care il propulseaza in scurt timp in cele mai inalte cercuri literare si politice, dar si viata sa amoroasa tumultuoasa, marcata de cele doua casnicii si de numeroasele sale legaturi extraconjugale. Barbatul facut din bucati surprinde admirabil fatetele multiple ale personalitatii lui H.G. Wells, infatisindu-ne portretul unui om sfisiat de contradictii pe cit de stranii, pe atit de profund umane.

Din opera lui David Lodge, in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” au mai aparut in traducere: Mort de surd, Crudul adevar, Autorul, la rampa!, Afara din adapost, Cit sa-ntindem coarda?, Racane, nu ti-e bine!, Ginduri ascunse, Vesti din Paradis, Meserie!, Muzeul Britanic s-a darimat!, Terapia, Schimb de dame si Ce mica-i lumea!.

Seria de autor „Doris Lessing”: Mitra

Traducere de Anca-Gabriela Sirbu

Mitra (The Cleft, 2007) este o cronica fictiva a evenimentelor care au dus la facerea lumii, compusa din frinturile de informatii pe care le are la dispozitie un istoric din epoca romana. Avem de‑a face, prin urmare, cu doua epoci apuse, insa din intrebarile pe care si le pun personajele, ni se sugereaza, cu blinda ironie, ca s-ar putea sa nu fim foarte departe nici in ziua de azi. Claritatea si simplitatea expunerilor obliga cititorul sa revada lucrurile intr-o forma redusa la esential, in special in privinta relatiilor dintre barbati si femei, dar fara sa ocoleasca marile teme si temeri ale oamenilor – vina, riscul, violenta, razbunarea, curiozitatea, increderea; capacitatea de-a ne dori lucruri diferite, schimbarea sau, dim­potriva, inclinatia de-a ne lasa angrenat intr-un sistem, intr-un stil de viata, care doar pare sa dureze o vesnicie.

Doris Lessing este laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in anul 2007.

Din opera lui Doris Lessing, in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” au mai aparut in traducere: Carnetul auriu, Memoriile unei supravietuitoare, Al cincilea copil, Povestiri africane si O coborire in infern.

Philippa Gregory, Regina Rosie

Traducere de Anacaona Mindrila‑Sonetto

Philippa Gregory este cea mai importanta autoare de romane istorice din Marea Britanie, cunoscuta pretutindeni in lume datorita bestsellerului Surorile Boleyn.

Regina rosie (2010), al doilea roman din ciclul dedicat Razboiului celor Doua Roze, imbogateste galeria de femei puternice si influente creata de Philippa Gregory cu o figura emblematica pentru istoria Angliei: lady Margaret Beaufort, femeia ale carei ambitie, inteligenta si curaj au dus la intemeierea dinastiei Tudor. Romanul urmareste cu fidelitate destinul ei schimbator si transformarea sa uluitoare dintr-o tinara inocenta si pioasa de noua ani, silita sa se supuna fara proteste dorintelor familiei pentru a incheia o casatorie lipsita de iubire, intr-o curteana abila si hotarita. Ea nu se da in laturi de la cele mai primejdioase uneltiri, de la cele mai indoielnice aliante sau cele mai avantajoase casatorii pentru a-si vedea implinit visul cel mai fierbinte: acela de a-si vedea fiul pe tronul Angliei. Philippa Gregory zugraveste in culori vii perioada adolescentei si maturitatii sale intr-o Anglie sfisiata de rivalitatile dintre Casa de Lancaster si Casa de York si devastata de bataliile singeroase din Razboiul celor Doua Roze.

Dintre romanele Philippei Gregory, in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” au mai aparut in traducere: Regina alba, Mostenirea Boleyn si Surorile Boleyn.