Un vechi colaborator al scriitorului chilian Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru literatura, a declarat ca acesta a fost "asasinat" la ordinul dictatorului Augusto Pinochet, informatie dezmintita insa de Fundatia Neruda, relateaza AFP.

Potrivit versiunii cunoscuta pana in prezent, Neruda a murit pe 23 septembrie 1973, la 69 de ani, in urma unor complicatii ale cancerului de prostata de care suferea, agravat de stres emotional - decesul sau a survenit la doua saptamani dupa lovitura de stat a lui Pinochet, care l-a indepartat de la putere pe Salvador Allende, prietenul scriitorului.

Insa fostul secretar, asistent personal si sofer al lui Neruda, Manuel Araya, a dat asigurari in ultimele zile in, interviurile pe care le-a acordat unor reviste sud-americane, ca Neruda a fost asasinat pentru a se evita ca acesta sa devina, in exil, un puternic opozand al noului regim militar.

"Pinochet a fost asasinul, el a cerut uciderea lui Neruda pentru ca acesta sa nu plece din tara, pentru ca era un intelectual pe care Pinochet nu il dorea ca opozant", a declarat Araya, in varsta de 65 de ani.

Araya, care s-a aflat langa poet pana in ultimele ore ale vietii sale, a sustinut ca Neruda nu a fost spitalizat in clinica Santa Maria din Santiago, "nu pentru agravarea starii sale de sanatate, ci pentru siguranta sa", pentru ca era "ingrijorat si stresat" si credea ca noul regim dorea sa il elimine.

Potrivit lui Araya, Neruda i-a marturisit ca este alarmat de o injectie administrata in timpul noptii de un medic. Neruda era asteptat a doua zi, pe 24 septembrie, in Mexic, insa scriitorul a murit in timpul acelei nopti.

Fundatia Pablo Neruda, care administreaza opera si interesele autorului, a respins miercuri teza asasinatului. "Niciun indiciu, nicio dovada de orice natura nu sugereaza ca Pablo Neruda a murit dintr-o alta cauza decat cancerul in stadiu avansat de care suferea. Nu ni se pare rezonabil sa concepi o noua versiune a decesului sau numai in baza opiniei personale a soferului sau," a precizat Fundatia.