Actorul Radu Beligan va fi recompensat cu o stea pe Walk of Fame-ul bucurestean, pentru intreaga sa cariera. Ceremonia, care are loc duminica, de la ora 13,00, va marca intrarea celui mai longeviv actor in galeria stelelor teatrului romanesc si se va desfasura in Piata Timpului din Bucuresti chiar de Ziua Mondiala a Teatrului, anunta organizatorii, Teatrul Metropolis si magazinul Cocor, intr-un comunicat.

Radu BeliganFoto: vreaubilet.ro

"In prezenta a numeroase celebritati din lumea teatrului si a filmului romanesc, in semn de recunoastere si pretuire, i se va acorda o stea pe Walk of Fame-ul din Piata Timpului, maestrului Radu Beligan, director Onorific al Teatrului Metropolis", se mentioneaza in comunicat, citeaza Agerpres.

Tot duminica, in semn de omagiu adus Zilei Mondiale a Teatrului, la Club Prometheus, de la ora 19,00, Teatrul Metropolis va continua celebrarea marilor artisti care in acest an sunt aniversati sub egida "Seniori ai teatrului si filmului romanesc": Ion Besoiu - 80 de ani, Florin Piersic si George Motoi - 75 de ani, Violeta Andrei - 70 de ani, Eugenia Maci, Tora Vasilescu si Radu Gheorghe - 60 de ani.

Actor si societar de onoare al Teatrului National "I. L. Caragiale" din Bucuresti, maestrul Radu Beligan a demonstrat o vivacitate nedezmintita si un talent unic, pe tot parcursul celor peste 70 de ani de activitate scenica, perioada in care a realizat zeci de roluri, in teatru si in film, la radio si televiziune, si o galerie de personaje neobisnuit de variata. Radu Beligan poate fi considerat, pe drept cuvant, cel mai longeviv actor din istoria teatrului romanesc.

Radu Beligan s-a nascut in comuna Galbeni (jud. Bacau), la 14 decembrie 1918, si a absolvit Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti in 1938.

A obtinut nenumarate distinctii: titlurile de Artist de merit (1953) si Artist al poporului (1962), Premiul Academiei 'Le Muse' din Florenta (1980), Premiul Galei UNITER - Trofeul Dionysos (1995-1996), Premiul Academiei Romane (1997), Premiul Fundatiei 'Tofan' (1998), Premiul Academiei 'Le Muse' din Florenta (1980), Premiul '14 Juillet' al Ministerului de Externe din Franta (1998), Trofeul 'Eugene Ionesco' (1999), Premiul revistei 'Flacara' (2000), titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica 'I. L. Caragiale' (UNATC).

Beligan este autorul a trei volume de eseuri: 'Pretexte si subtexte' (1968), 'Luni, Marti, Miercuri....' (1978) si 'Note de insomniac' (2000), a semnat traduceri si adaptari din dramaturgia franceza, engleza si italiana. A mai publicat si un volum de 'Memorii' (1978).

In prezent, Radu Beligan este actor si societar de onoare al Teatrului National 'I. L. Caragiale' din Bucuresti. In stagiunea 2010 - 2011 a Teatrului National Bucuresti, marele actor al scenei romanesti joaca in spectacolul 'Egoistul'.

La 14 aprilie 2008, Radu Beligan a fost distins, la Gala UNITER, cu Premiul de Excelenta pentru intreaga sa activitate. La 1 decembrie 2008, de Ziua Nationala a Romaniei, maestrul a fost decorat de presedintele tarii cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de mare cruce, alaturi de alte mari personalitati ale vietii culturale romanesti. In cadrul celei de-a XIII-a editii a Galei decernarii premiilor Oscar Romanesc, desfasurata la 11 octombrie 2010, marele actor a fost desemnat laureatul categoriei 'Arta-teatru'.