Teodora Gheorghiu, soprana romana pe care Jose Carreras a premiat-o personal in 2002, la Pamplona, si care in ultimii patru ani a fost solista a Operei de Stat din Viena, concerteaza vineri, 26 noiembrie, la Sala Radio. In concertul programat pentru ora 19.00, solista va interpreta unele dintre cele mai celebre arii de opera printre care aria Deh vieni... din opera Nunta lui Figaro de Mozart, Aria Sul fil... din opera Falstaff de Verdi, aria Una voce din opera Barbierul din Sevilla de Rossini.

Programul serii va fi completat, in partea a doua, de Orchestra Nationala Radio care va interpreta Simfonia a IV-a in fa minor, op. 36 de P. I. Ceaikovski, sub bagheta dirijorului Adrian Prabava, informeaza Orchestrele si Corurile Radio.

Concertul sustinut la Sala Radio este unul dintre putinele concert eveniment pe care Teodora Gheorghiu le are programate anul acesta, soprana concentrandu-se mai mult pe inregistrari. In perioada urmatoare, solista va realiza un disc dedicat celebrei cantarete italiene Anna de Amicis, pentru care Mozart a scris rolul Giunia in opera Lucio Silla. Inregistrarile le realizeaza la Paris, intre 15 si 19 noiembrie, alaturi de Orchestra franceza specializata in muzica baroca Les Talens Lyrique, condusa de dirijorul Christophe Rousset.

La inceputul acestei toamne, soprana a realizat primele sale inregistrari alaturi de Orchestra Nationala Radio. Acestea se vor regasi pe un CD ce va fi lansat in toamna anului 2011. CD-ul aduce noi interpretari ale unora dintre cele mai celebre arii de opera – scrise de Mozart, Bellini, Verdi, A.Thomas. Pentru 2011, Teodora Gheorghiu pregateste un CD de lieduri (R. Strauss, O. Respighi, M.Ravel) alaturi de pianistul Jendrik Springer. Tot in 2011, in luna ianuarie, solista va reveni la Sala Radio pentru opera in concert L'enfant et les sortileges de M.Ravel, in care va canta alaturi de Ruxandra Donose.

Nascuta in Romania, soprana Teodora Gheorghiu a studiat flautul inainte de a se consacra cantului vocal la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A participat la numeroase cursuri de master si a fost distinsa cu premii in competitii dintre care amintim: Concursul „Regina Elisabeta” in Bruxelles, „Julian Gayarre” in Pamplona si „George Enescu” in Bucuresti. In anul 2003, a debutat in rolul Reginei Noptii („Flautul fermecat”) la Opera Romana din Bucuresti fiind invitata apoi sa evolueze pe scenele unor importante teatre precum: Théatre de la Monnaie in Bruxelles, Teatrul Luzern, Opera Nationala Lorraine din Nancy, Grand-Théatre din Geneva, Opera din Lausanne si Théatre des Champs-Elysées din Paris, unde a interpretat rolurile Rosina („Barbierul din Sevilla”), Musetta („Boema”) precum si rolul titular al operei „Zaide”.

In anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar intre 2007-2010 a fost membra a acestei institutii interpretand rolurile: Adela („Liliacul”), Regina Noptii („Flautul fermecat”), Nannetta („Falstaff”), Fiakermilli („Arabella”), Adina („Elixirul dragostei”), Elvira („Italianca in Alger”), Sophie („Werther”) si Euxodie („La Juivre”).

Teodora Gheorghiu colaboreaza cu reputati dirijori precum Seiji Ozawa, Franz Welser-Möst, Marco Armiliato, Bertrand de Billy, Peter Schneider, Adam Fischer sau Christophe Rousset. Sustine de asemenea numeroase recitaluri si apare in diverse concerte.

Adrian Prabava s-a nascut in Jakarta (Indonezia) si a studiat vioara si dirijatul la conservatoarele din Detmold si Hanovra, un rol important in formarea sa ca dirijor l-a avut pregatirea cu maestrul Jorma Panula.

A fost asistentul dirijorului Kurt Masur la Orchestra Nationala Franceza pentru o perioada de doi ani. In noiembrie 2007 a fost distins cu Premiul Tinere talente acordat de Fundatia Bernard Haitink a Orchestrei Royal Concertgebouw. In perioada 2006 – 2008 a fost dirijor si Director Muzical la Teatrul si Filarmonica din Tübingen – dirijand peste saptezeci de spectacole de opera, opereta , balet si concerte simfonice.

Adrian Prabava este Laureat al Concursului International pentru tinerii dirijori de la Besançon (editia a 49-a).