Expoziţia de pictură intitulată 'Întoarcere la izvoare. Casa aromână - Casa română', realizată de pictoriţa Graziella Doicescu, s-a deschis, marţi, la Muzeul Costumului Popular, secţie a Muzeului Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti', din Palatul Parlamentului.

Lucrare semnata Graziella DoicescuFoto: Muzeul Satului

În expoziţie, artista prezintă prin intermediul a 37 de lucrări, realizate în ulei pe pânză, dubla sa descendenţă: aromână, pe linie maternă, şi română, pe linie paternă, aceasta constituindu-se într-o întoarcere în lumea satului, lumea începuturilor, în care pictoriţa se simte pretutindeni acasă.

La intrarea în expoziţie, te întâmpină două tablouri care redau ţăranul aromân, cu cârlibana (cârligul păstoresc) şi ţăranul român, îmbrăcat în costumul caracteristic celor din Munţii Apuseni.

În lucrări sunt redate scene din viaţa cotidiană: tinere aromâne - 'În vizită', 'Cărvănarul' (cărăuşul), 'Case şi femeie din Aminciu', 'Camera de primire', 'Podul din Băiasa', 'Case din Mulovişte', 'Biserica din Mulovişte', 'Un colţ de comună aromânească din Munţii Pindului', 'Case sub zăpadă din Deniscu'. Printre exponate apare şi o lucrare înfăţişând Liceul din Bitolia.

Partea 'românească' a expoziţiei prezintă case din diferite zone: Oltenia, Banat, Apuseni, Homorod, Covasna, Bucovina, Târgul Neamţ, Dobrogea şi Buzău, fiecare cu arhitectura ei caracteristică, tot aici remarcându-se şi o biserică din Maramureş.

Expoziţia este organizată în colaborare cu Fundaţia Culturală Aromână 'Sfânta Ana' si va fi deschisă în perioada 24 august - 19 septembrie.