Si asina a vazut pe inger, Nick Cave

Si asina a vazut pe inger, Nick Cave

Foto: Polirom

Recent au iesit de sub tipar cartile de debut ale cunoscutului artist Nick Cave, Si asina a vazut pe inger, si Carlos Ruiz Zafon, Marina. Cele doua carti au fost traduse la editura Polirom.

Celebru in intreaga lume in calitate de compozitor, cintaret, si lider al formatiei Nick Cave and The Bad Seeds, Nick Cave este un artist polivalent, care s-a manifestat si ca prozator, autor de teatru, scenarist sau pictor. A colaborat cu artisti prestigiosi si a luat parte la proiecte dintre cele mai diverse. Nick Cave declara "In proza gasesc o libertate pe care muzica nu mi-a oferit-o niciodata...”

Anul trecut, Nick Cave a publicat al doilea sau roman, Moartea lui Bunny Munro, o carte cu un imens succes de public, lansata in 31 de tari concomitent.

Romanul Si asina a vazut pe inger, in traducerea Alexandrei Coliban este considerat de presa ca fiind „un roman remarcabil si surprinzator... Poate una dintre cele mai bizare creatii literare de la Un veac de singuratate incoace.” (The Atlanta Journal)

Si a vazut asina pe inger, romanul de debut al lui Nick Cave, a fost inceput in Berlinul de Vest si publicat in 1989. Prelungire fireasca a lumii sumbre si violente pe care muzi cianul a construit-o in cintecele sale, cartea imbina lirismul si grotescul pentru a spune povestea lui Euchrid Eucrow, vlastarul mut al unei mame betive si al unui tata dement, care, neiubit si neinteles de nimeni, isi petrece copilaria intr-un orasel fondat de membrii unei secte aparte si populat cu specimene bizare si sadice, cu aerul unor personaje dintr-un desen animat cosmaresc. Bintuit de viziuni angelice nebunesti si obsedat de cruzimea si carnalitatea naturii umane, Euchrid se vede in postura unui nou Mesia, chemat sa rascumpere valea din ghearele ipocriziei si ale brutalitatii, dar actiunile sale declanseaza o avalansa de atrocitati singeroase petrecute intr-un decor intunecat si straniu.

„Cind si-a scris prima carte, Nick Cave era dependent de heroina, slab ca un ogar si posedat de mania de a imbina stilul lui Faulkner cu atmosfera cartilor lui Flannery O’Connor, totul condimentat cu elemente din Vechiul Testament. Se spune ca, atunci cind nu-si permitea cerneala, folosea propriul singe…” (The Sydney Morning Herald)

„Imaginati-va un hibrid rezultat din incrucisarea unui roman de Faulkner cu Whistle down the wind: rezultatul e povestit de un cintaret de blues drogat... Extrem de ambitios, un debut cum rar se intilneste.” (Daily Telegraph)

Cel de-al doilea autor Carlos Ruiz Zafon – considerat de publicatia La Vanguardia „cea mai

Marina, de Carlos Ruiz Zafon

Marina, de Carlos Ruiz Zafon

Foto: Polirom

originala voce a romanului spaniol contemporan” – este autorul bestsellerului Umbra vintului (Polirom, 2005), cartea cu cel mai mare succes de public din toata istoria literaturii spaniole, dupa Don Quijote.

Cel mai recent roman al sau, Jocul ingerului – tradus in colectia „Biblioteca Polirom” in urma cu citeva luni – a fost vindut in peste 15 milioane de exemplare in numai citeva saptamini de la lansare, devenind astfel cartea cu cele mai mari incasari obtinute intr-un timp record din toate timpurile, in Spania.

Romanul Marina, traducere din limba spaniola si note de Ileana Scipione, este o poveste in care se impletesc dragostea, misterul, razbunarea.

Marina, romanul de debut al lui Carlos Ruiz Zafon, a fost foarte bine primit de critica si de public. Cadrul romanesc gotic este Barcelona de la sfirsitul anilor ’70; aici se naste prietenia stranie dintre Oscar Drai, un adolescent pasionat de mister si aventura, si tinara Marina, care locuieste cu tatal sau, pictorul German, intr-un mic castel enigmatic. Din cite afla Oscar, cei doi ascund secrete de familie dintre cele mai intunecate, implicind o fabrica de proteze ortopedice, cadavre reanimate, monstri si povesti de dragoste neobisnuite...

„Marina mi-a zis odata ca nu ne aducem aminte decit ceea ce nicicind nu s-a petrecut. Avea sa treaca o vesnicie pina sa-i patrund spusele. Dar mai bine sa incep cu inceputul, care in acest caz e sfirsitul.” Asa se deschide romanul Marina, cartea preferata de Carlos Ruiz Zafon dintre toate cele pe care le-a scris, fermecatoare fantezie gotica avind drept fundal Barcelona anilor ’70.

Insusi autorul descrie romanul ca o „o lume misterioasa, unde timpul ia turnuri diabolice, iar umbrele sint intunecate si infricosatoare...”