Doua evenimente culturale dedicate comunitatii romanesti precum si publicului larg din regiunea Espoo, Finlanda vor avea loc in aceasta luna. Binecunoscuta trupa IRIS va sustine, in premiera in Finlanda, un concert extraordinar de muzica rock, cu piese celebre de pe albumele lor, iar Compania de Teatru Passe-Partout Dan Puric din Bucuresti va juca piesa de teatru non-verbal „Rencontres“.

In Sala Sellosali a Centrului Cultural din Espoo, sambata, 19 iunie 2010, de la ora 21.00, trupa IRIS va sustine, in premiera in Finlanda, un concert extraordinar de muzica rock, cu piese celebre de pe albumele „IRIS I, II, III”, „Luna plina” si „IRIS MAXIMA“, dar si de pe alte albume de succes. Doru Borobeica – bass, Nelu Dumitrescu – tobe, Cristi Minculescu – voce, Valter Popa – chitara si Relu Marin – clape, cei cinci membri IRIS, vor oferi in tara celor o mie de lacuri un recital plin de vitalitate devenita, in cei 32 de ani de activitate, o marca a formatiei. Decorati, in anul 2007, cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, membrii trupei Iris au evoluat, de-a lungul carierei muzicale, in peste 5.000 de concerte. In toamna anului 2009 a fost reeditata intreaga discografie Iris, din 1984 pana in prezent, sub numele „Iris – colectia de aur”.

Duminica 20 iunie, ora 19.00, in acelasi spatiu, Violeta Totir si Dragos Huluba, actori ai Companiei de Teatru Passe-Partout Dan Puric din Bucuresti vor juca piesa de teatru non-verbal „Rencontres“. Arta fara cuvant a celor doi protagonisti se bazeaza pe sinteza unor mijloace de expresie scenica diverse: pantomima, dans, step, teatru, gest, fiind o impletire de muzica si lumini, spirit si emotie. „Rencontres“ este intalnirea intre mai multe lumi si civilizatii, intre diferite personaje.

Premiera spectacolului a avut loc in 2007 la Luxemburg, eveniment organizat cu prilejul Zilei Europei de Ambasada Romaniei. Spectacolul „Rencontres“ a mai participat la Festivalul International al Artelor Spectacolului Uherske Hradiste (Cehia, 2007), la Festivalul de Teatru Underground Arad si la Festivalul Comediei Romanesti din Bucuresti, la Festivalul MaiFest-Mari actori, mari regizori, mari dramaturgi organizat de UNESCO la Cluj, Festivalul International de Teatru de la Belgrad si la Festivalul National de Comedie Galati, unde a obtinut Premiul Special al Juriului (2008). Piesa a mai fost reprezentata in 2009 la Festivalul Internacional de mimi teatre gestual COS Reus, Barcelona (Spania) si la Pantomimefestival Dresda, Germania, iar in 2010 la Zilele Francofoniei, Saint-Louis, Senegal si la Festivalul International de teatru „Black and White” (2010), Imatra, din Finlanda unde a avut un succes rasunator. A obtinut Marele premiu si Premiul Publicului la Festivalul International de Teatru de la Belgrad in 2008.

Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Asociatia Culturala Romana din Helsinki.