A traduce timpul: Plusuri si minusuri 

Artista Ioana Nemes vorbeste despre proiectul Evaluari Lunare 

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 10 martie 2010, 14:47 Actualitate | Cultură

Ioana Nemes (n.1979) este unul dintre cei mai apreciati si expusi artisti romani ai ultimilor ani. Printre bienalele la care a participat se numara Bienala de la Istanbul (2009), U-Turn Copenhaga (2008), Bienala de la Praga (2007) si Bienala de la Bucuresti (2006). Recent a prezentat Relics for the Afterfuture (Brown) – o serie de sculpturi care analizeaza ritualurile traditionale romanesti - la Jiri Svestka Berlin. Artista Ioana Nemes este nascuta in 1979, traieste si lucreaza la Bucuresti.

In cadrul artist talk-ul de la PAVILION UNICREDIT Ioana va prezenta contextul si motivele care au dus la aparitia si dezvoltarea proiectului Evaluari Lunare - un experiment ce isi propune sa vizualizeze cu ajutorul culorilor si cifrelor timpul scurs in decursul unei luni.

Proiectul Evaluari Lunare dateaza din 2001 si este inextricabil legat de intimplarile care au dus la descoperirea vocatiei de artist. Pentru ca Ioana Nemes a fost jucatoare profesionista de handbal pina cind o accidentare la genunchi a pus capat carierei de sportiva. Abia apoi a luat decizia de a fi artist. O intreaga lume i s-a deschis dinainte, si pentru a avea o perspectiva si control asupra ei, Nemes a inceput lucrul la proiectul The Wall pe peretele sufrageriei din micul apartament in care traia impreuna cu mama si fratele geaman. Peretele a fost impartit in doua sectiuni, una documentind aspiratiile si proiectele inca nerealizate ale artistei, cealalta fiind o cronica a aspiratiilor implinite si a proiectelor realizate. Fiecare mutare dintr-o parte in alta a peretelui era documentata printr-o fotografie si arhivata.

In 2004, s-au intimplat doua lucruri esentiale pentru evolutia proiectului: Wall Project a fost expus intr-o galerie si Nemes s-a mutat din apartament. Aceste evenimente au avut impact asupra experimentului, care a ajuns sa se concentreze din ce in ce mai mult in jurul ideii de timp si de cum poate acesta sa fie facut vizibil. Nemes a devenit extrem de interesata de ideile scriitoarei britanice Virginia Woolf si de felul in care aceasta intelegea timpul, de naratiunea lui John Fowles si de teoriile despre culori ale psihologului elvetian Max Luscher. Din toate aceste influente si intimplari a luat fiinta proiectul Evaluari Lunare. Ioana Nemes si-a creat un sistem de masurare prevazut cu cinci parametri: fizic (F), emotional (E), intelectual (I), finaciar (F) si al destinului (D). Din 2005, fiecare zi din viata ei este evaluata conform acestor parametri, dupa care ii este alocata o culoare si un citat sau citeva cuvinte inainte de a fi arhivata alaturi de celelate zile.

Atunci cind proiectul este expus intr-o galerie, Nemes reflecta asupra celorlalte lucrari din expozitie si a conceptului curatorial, dupa care cauta prin arhiva si alege o selectie de zile. Acestea sunt mai apoi transformate in desene pe perete sau obiecte de plastic ce aduc a lespezi funerare.

Chiar daca premisa de inceput a Ioanei Nemes reprezinta un demers autobiografic, Evaluari Lunare a ajuns sa descrie o experienta generica legata de munca, ambitie, progres si fericire. Proiectul militeaza pentru conceperea unei identitati, care, in loc sa ramina statica, este in permanenta slefuita si modificata in functie de optiunile si oportunitatile care apar. Este punctul de plecare pentru privirea critica pe care Nemes o are vis-à-vis de imprejurarile in care este un jucator: expozitii, scena de arta si noua Europa.


Citeste mai multe despre   



















Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


498 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS



Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri