Orchestra de Camera Radio il va avea ca invitat pe violoncelistul Trey Lee, un virtuoz interpret si in acelasi timp o adevarata vedeta a muzicii clasice contemporane. Trey Lee va concerta miercuri, 10 februarie, la Sala Radio sub bagheta dirijorului Peter Csaba muzician roman stabilit in Franta, in prezent director si dirijor titular al Orchestrei simfonice din Besançon si director artistic al Orchestrei de camera Virtuosi de Kuhmo din Finlanda.

Prima parte a programului va cuprinde 12 contradansuri de . van Beethoven, Romanta in Do, op. 42 de J. Sibelius si Concertul nr. 1 in do major pentru violoncel si orchestra de J. Haydn. In partea a doua vor fi interpretate lucrarile Impromptu op. 5 nr. 6 pentru orchestra de coarde de J. Sibelius si Simfonia nr. 104 in re major Londra J. Haydn.

Trey Lee s-a nascut in Hong Kong, a crescut in Canada si a studiat la Julliard School of Music din New York. Personalitatea sa s-a facut remarcata de la primele manifestari publice si a fost recompensata cu cele mai valoroase premii ale unor prestigioase concursuri de interpretare: International Antonio Janigro Cello Competition 2004, New York Naumburg International Cello Competition, Helsinki International Paulo Cello Competition si Geneva International Music Competition. Astazi, Trey Lee este invitat sa concerteze in cele mai prestigioase sali ale lumii (Kremlin - Moscova, Royal Concertgebouw - Amsterdam, Auditorio Nacional - Madrid, Finlandia - Helsinki, Marea sala de concert din Orasul Interzis - Beijing, Lincoln Center - New York) si in compania celor mai bune orchestre: Finnish Radio Symphony, Helsinki Philharmonic, Netherland Philharmonic, Brandenburger State, Slovenian Philharmonic, Zagreb Philharmonic, China National Philharmonic, Beijing Symphony, Hong Kong Philharmonic. Originalitatea sa interpretativa i-a convins si pe cei responsabili cu productia de la cele mai bine cotate case de discuri. Ultimul sau album editat de EMI cu lucrari de Schumann, Mendelssohn, Chopin s-a clasat pe primele locuri in topurile muzicale, Trey Lee fiind considerat de GRAMOPHONE “un miracol … muzicalitatea si spiritul sau contin o libertate melancolica care ne transporta inapoi in trecut…”.

In viata muzicala internationala actuala, numele lui Peter Csaba este asociat imediat dirijorului de orchestra, dar pentru multi melomani din Romania numele lui Peter Csaba este alaturat violonistului, celui care in deceniul opt al secolului XX castiga rand pe rand competitiile nationale si internationale la care a participat si al carui sir de succese a fost incununat cu laurii prestigiosului Concurs international de vioara Niccolo Paganini din Geneva, Italia. In 1983 violonistul Peter Csaba se instaleaza in Franta, la Lyon, unde devine profesor de vioara la Conservatorul National Superior de Muzica si super-solist al Operei iar mai apoi al Orchestrei Nationale lyoneze. La scurt timp s-a decis sa se dedice dirijatului de orchestra, astfel ca in prezent este un foarte cunoscut si apreciat dirijor. Peter Csaba este invitat sa dirijeze orchestrele Operei si Filamonicii din Lyon, Orchestra Filarmonicii din Montpellier, Orchestra Nationala din Bordeaux-Aquitaine, Ensemble Orchestral de Paris, Orchestra Filarmonicii din Helsinki, orchestrele simfonice din Palermo, Granada, Tokyo, Varsovia, Lisabona, Orchestra Radio Budapesta, Orchestra Filarmonicii din Copenhaga, Orchestra de Camera Stockholm, Orchestra Festivalului Norfolk, Orchestra Nationala a Lituaniei – Vilnius, Orchestra Africii de Sud – Pretoria.