Expozitia “Flashback: Clisee voalate din Epoca de Aur si anii tranzitiei”, semnata de fotograful Florin Andreescu rememoreaza, la 20 ani de la caderea Cortinei de Fier, perioada 1975-1995, ani dificili si tulburi din istoria Romaniei. Expozitia este deschisa la Institutul Cultural Roman in cadrul programului Fotografia in cuvinte. O parte din fotografiile expuse fac parte din albumul „Flashback : Clisee voalate din Epoca de Aur si anii tranzitiei“ce va fi prezentat cu ocazia vernisajului expozitiei.

Autorul va fi prezent la evenimentul de vernisare care va avea loc la sediul ICR, miercuri, 11 noiembrie 2009, la ora 18.30.

„Privite dupa cateva decenii, instantaneele surprinse in plina perioada comunista si in anii tranzitiei ar putea parea secvente dintr-un film suprarealist. Este insa realitatea bruta, deloc prelucrata. Erau vremurile cand se statea la coada la paine, cand au aparut primele telenovele si dozatoarele de pe strazi, cand minerii au invadat capitala, cand aurolacii impanzeau strazile marilor orase, iar revenirea regelui Mihai pentru prima data in tara dupa 1948 a fost intampinata cu emotie.

Dincolo de ororile vremurilor, atunci au fost coplilaria, adolescenta si tineretea mea. Uitandu-ma peste aceste fotografii, incerc sa regasesc partile bune si partile rele. Dar ratiunea este tulburata de savoarea “umbrelor” fixate pe hartie. Incerc sa-mi imaginez daca sensul, atmosfera, trairile vremurilor fotografiate pot razbate pana in ziua de azi. Oare avem nevoie de recuperarea acestor imagini sau mai bine ramaneau intr-o cutie prafuita? Oare ne temem cumva sa privim in urma?“, spune artistul Florin Andreescu.

Cu prilejul vernisajului va fi lansat albumul „Flashback : Clisee voalate din Epoca de Aur si anii tranzitiei“, cuprinzand 144 de fotografii realizate de Florin Andreescu, dintre care o parte se vor regasi in expozitie.

Potrivit ICR, expozitia, deschisa pana pe 30 noiembrie, incheie programul „Fotografia in cuvinte”, in cadrul caruia s-au mai desfasurat expozitiile “Ultimul sas” de Harris Wallmen, “Dobrogea. Inceputul lumii” de Razvan Vasilescu, “Ursi si alte masti” de Dragos Lumpan si “Fotojurnalism: Povestiri din spatele lentilei” – fotoreporteri de la Mediafax si Jurnalul National.