La Varsovia, se afla in plina desfasurare Festivalul International de Film (9-18 octombrie), de curand acceptat in cel mai select circuit festivalier din lume, alaturi de festivalurile de la Cannes, Berlin, Venetia, San Sebastian, Locarno, Karlovy Vary, Tokyo, Mar del Plata, Moscova, Montreal, Shanghai si Cairo. Participarea romaneasca la acest festival consta in proiectia filmului Amintiri din Epoca de Aur, filmul lui Cristian Mungiu si Constantin Popescu, in competitia oficiala, in timp ce peliculele Politist, adjectiv, al lui Corneliu Porumboiu, si Cea mai fericita fata din lume, de Radu Jude, vor fi proiectate intr-o sectiune speciala, dedicata filmelor recent premiate.

Editia de anul acesta insumeaza peste 200 de premiere cinematografice, intre care 12 dintre cele 48 de pelicule nominalizate la Premiul European de Film, dar si titluri recente de Park Chan-Wook, Steven Soderbergh sau Duncan Jones. Juriul este prezidat de celebrul compozitor hollywoodian de origine poloneza Jan A.P. Kaczmarek. Cel mai important premiu al Festivalului, denumit Premiul Primarului Orasului Varsovia, dupa numele finantatorului, este de 25.000 de euro.

Cinematograful romanesc, foarte prizat si in Polonia, este bine reprezentat, filmele noastre figurand atat in sectiunea competitiva, cat si in populara sectiune dedicata maestrilor filmului contemporan sau in sectiunea de scurt-metraj.

Primul episod al Amintirilor din Epoca de Aur, scris de Cristian Mungiu si regizat de Constantin Popescu, se afla in sectiunea competitionala, iar Politist, adjectiv, regizat de Corneliu Porumboiu, va fi prezentat intr-o sectiune speciala, alaturi de alte filme premiate la mari festivaluri. De altfel, presa poloneza nominalizeaza filmul lui Porumboiu drept unul dintre cele mai asteptate. Marcela Ursu, producatorul filmului, va prezenta pelicula publicului polonez inaintea fiecarei proiectii. Cel de-al treilea lung metraj romanesc prezentat este filmul lui Radu Jude Cea mai fericita fata din lume. La sectiunea scurt-metraj, figureaza filmul Inainte si dupa 22/12/1989 de Andrei Cohn, informeaza ICR Varsovia.