Noaptea Alba a Galeriilor 2009 reuneste un numar record de spatii participante din Bucuresti, dublu fata de precedenta editie. In noaptea de 12 spre 13 iunie, douzeci si opt de galerii, ateliere, centre de arta contemporana sau spatii alternative vor fi deschise publicului larg incepand cu ora 19:00 pana dimineata la ora 4. Peste 80 de artisti expun sau performeaza in Bucuresti in cadrul unor expozitii de desen sau pictura, instalatii, arta video, expozitii foto, lansarea unei arhive digitale, concerte, proiectii de filme, performance-uri, jocuri in aer liber si alte animatii culturale sunt puse la cale special pentru aceasta noapte.

Ca si la editia trecuta a evenimentului organizatorii au conceput si un parcurs cu bicicleta pentru cei interesati. Traseul actualei editii a NAG cuprinde 28 de locatii.

Arta contemporana se va vedea peste tot: in cladiri - monumente de arhitectura (The Art Society), in cladiri care au fost salvate de la distrugere (The Ark), in spatii cu un trecut recent marcat de perioada comunista (Pavilion Unicredit), dar si din spatii absoult neconventionale, cum sunt garajul transformat in galerie de arta (Paradis Garaj), sufrageria unui bloc (Galeria 29) sau subsolul central al unui fost magazin (Atelier in Tranzitie). Ceea ce mai aduce nou editia din acest an a Noptii Albe a Galeriilor este extinderea ariei de actiune in spatiul urban, prin asocierea dintre Noaptea Alba a Galerilor si un alt eveniment cultural cunoscut, proiectul –manifest Street Delivery.

“Ca artist am nevoie de conectare permanenta la audienta careia ma adresez. Noaptea Galeriilor este unul din cele mai importante momente in care se manifesta acest parteneriat intre cei aflati de-o parte si cealalta a unei lucrari. Este singura Noapte care coaguleaza intreaga miscare vizibila in arta contemporana - de la cei mai noi si experimentali pana la cei ale caror lucrari se afla in galerii celebre.” a declarat Claudiu Cobilanschi, artist vizual si expozant la NAG # 3. Anul trecut la Noaptea Alba a Galeriilor a avut pe 23/ 24 mai, cu 14 spatii participante din Bucuresti care au adunat peste 5000 de vizitatori.

Evenimente CNDB in cadrul Noptii Albe a Galeriilor #3

Vineri 12 iunie, Mediateca CNDB, 12.00 – 2.00

“Carte cu desene”

Exista multe feluri de a concepe si realiza o carte cu desene, de la DIY pina la editiile clasice de autor, trecind prin cartea-obiect si monografii. Sala de lectura conceputa de Anamaria Pravicencu si Irina Stelea dupa o idee a lui Dan Perjovschi propune o sala de lectura inedita si primitoare, cu zeci de carti ilustrate, carti de artist, benzi desenate, romane grafice si fanzine, ocazie rara si pretioasa de a explora simultan bibliotecile prietenilor nostri.

La eveniment participa artisti, colectionari, galeristi si editori: Stela Lie, Clubul Ilustratorilor, Dan Perjovschi, Matei Ciltia, Editura Idea, Hardcomics, Asociatia Jumatatea plina, Stefan Tiron, Oana Lohan, Andreiana Mihail, Vlad Nanca si Brynjar Bandlien.

“Carte cu desene” este un eveniment organizat de CNDB si asociatia Jumatatea plina.

Vineri, 12 iunie, Sala Ronda, CNDB, ora 21.00

„preview”

Piesa „preview” este realizata dupa un concept, coregrafie si interpretare semnate de Manuel Pelmus. Piesa “preview” a avut premiera la sfirsitul anului 2006 la Bucuresti. De atunci a fost prezentata in Romania, Germania, Austria, Croatia, Cehia si USA. In 2007 spectacolul “preview” a fost desemnat “cea mai importanta productie a stagiunii 2006-2007” de catre criticul austriac Helmut Ploebst, in revista de specialitate Ballettanz International.

Manuel Pelmus este unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai dansului contemporan romanesc in contextul international. A studiat dansul la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” si la Scoala Operei din Hamburg. Din 1998 incepe sa lucreze la propriile proiecte coregrafice, care au fost prezentate, la nivel international, in diferite festivaluri si teatre precum: Tanz im August Berlin, TanzQuartier Viena, De Singel Antwerp, Judson Church New York, etc. A colaborat in ultimii ani, in diferite contexte, cu coregrafi ca: Isabelle Schad, Thomas Lehmen, Mart Kangro, Brynjar Bandlien, Bruno Pocheron and Frederic Gies. Ultimele sale productii “Outcome”, “Punct Fix”, “Still Lives” (de Schad, Pocheron, Gies si Pelmus) si “preview” au fost prezentate in festivaluri si teatre prestigioase din Europa si Statele Unite.

Mai multe detalii despre programul traseului cultural nocturn propus de Noaptea Alba a Galeriilor, precum si harta spatiilor participante intrati pe www.noapteagaleriilor.ro

Noaptea Alba a Galeriilor este un eveniment finantat de AFCN – Administratia Fondului Cultural National si Ministerul Culturii.