Artistul media Pavel Braila, filologul Octavian Gh. Gordon si scriitoarea Ana Maria Sandu sunt castigatorii primei sesiuni a programului de rezidente pentru creatie si cercetare lansat de ICR din Berlin, informeaza institutul.

Castigatorii acestei prime sesiuni au fost evaluati si selectati dintr-un numar de 18 de candidaturi, de catre o comisie alcatuita din: Senta Höfer, coordonator al Colegiului Diplomatic International din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Federale Germania, Berlin, manager cultural; Robert Schwartz, Directorul Redactiei Radio Deutsche Welle pentru Europa de Est si Sud-Est/Romania (Bonn), jurnalist si Adriana Popescu, directorul ICR „Titu Maiorescu” Berlin.

Artistul media Pavel Braila (”film, fotografie si inregistrari audio”) are in prezent una din cele mai originale si puternice voci artistice din estul Europei. Este nascut la Chisinau si are din 2007 cetatenie romana. Din 1995 incoace a avut numeroase expozitii si a participat cu filme, instalatii video, fotografii si spectacole la importante festivaluri internationale. Filmul „Pantofi pentru Europa” a fost prezentat in 2002 la Kassel la “documenta11”, bucurindu-se de o excelenta primire si in SUA. In 2005 Braila a fost detinatorul bursei anuale DAAD pentru artisti, la Berlin, unde a expus in 2007, la cunoscuta Neue Nationalgalerie, instalatia „Baron’s Hill”. Proiectul propus pentru rezidenta de la ICR Berlin este un un film documentar de arta purtand titlul de lucru „Breathe In/Breathe Out“ , eseu sui generis despre « practicile » individuale sau colective ale respiratiei in diverse contexte transculturale. Documentarea pentru acest film se va face in arhivele diverselor posturi germane de televiziune.

Scriitoarea Ana Maria Sandu este absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti (Romana-Franceza) si a unui masterat de Literatura Romana Contemporana. A publicat volumele „Din amintirile unui Chelbasan“ si „Fata din casa vagon“, colaboreaza cu diverse publicatii culturale din Romania si a participat la targuri internationale de carte la Budapesta, Istanbul, Bologna si Torino. La Berlin, autoarea isi propune sa finalizeze romanul „Alearga!“, la care lucreaza in acest moment, titlu care duce cu gandul la filmul lui Tom Tykwer Lola Rennt. Proiectul Alearga! al Anei Maria Sandu este extrem de stimulativ si de spectaculos si autoarea a convins comisia de selectie ca Berlinul i-ar transmite acele “seve” creative care sa-i hraneasca imaginatia:”Experienta de a descoperi Berlinul, un oras cu o poveste contorsionata, care poarta urmele comunismului, dar care a reusit sa se reinventeze si sa devina extrem de cosmopolit si de vibrant, m-ar ajuta sa avansez cu textul meu. E o etapa importanta pentru dimensiunea lui metropolitana.”

Octavian Gheorghe Gordon este doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti, lector universitar (din 2009) la Facultatea de Teologie Ortodoxa, Univ. Buc. (catedra de Filologie - Latina si Greaca Veche) si secretar al Centrului pentru studiul spiritualitatii ortodoxe « Sf.Grigorie Palama » din cadrul acestei facultati. A participat la diverse proiecte de cercetare si traducere (de ex. proiectul de cercetare si traducere a Septuagintei, coordonat de Cristian Badilita, la NEC) si a beneficiat de burse oferite de Diakonisches Werk der EKD si de Confederatia Elvetiana. Proiectul propus se doreste a fi etapa preliminara a unui vast proiect de cercetare privind traductologia patristica, pentru a recupera efectul devastator al comunismului care « a retezat (in Romania) aproape orice elan in traducerea literaturii crestine ». Rezidenta la Berlin va fi folosita si pentru a pregati un program masteral de « teoria si practica traducerii textului patristic » proiectat a se desfasura la Centrul pentru studiul spiritualitatii ortodoxe « Sf.Grigorie Palama” din Bucuresti, in colaborare cu specialisti germani.

Rezidentii vor locui in curand in mansarda din Koenigsallee 20 a, adresa la care se afla si sediul institutului, bucurandu-se de toate conditiile de lucru pe care le asigura locatia intr-unul din cele mai frumoase cartiere ale Berlinului, Grunewald.

Programul de rezidente pentru creatie si cercetare lansat in acest an de Institutul Cultural Roman « Titu Maiorescu » din Berlin are ca obiective elaborarea unor proiecte individuale de creatie sau cercetare, accesul artistilor si cercetatorilor romani la mediile specializate germane, elaborarea unor proiecte comune romano-germane inspirate din contextul cultural local, apte sa devina ulterior parte din programele anuale derulate de ICR Berlin, precum si incurajarea dialogului si colaborarii dintre actorii culturali romani si cei germani. Se acorda anual 6 rezidente de cate o luna, in doua sesiuni : sesiunea de primavara, cu termenul limita de depunere a dosarelor 3 mai 2009 (pentru rezidentele din lunile iulie-noiembrie) si sesiunea de toamna, cu termenul de depunere a dosarelor 2 noiembrie 2009 (pentru rezidentele din lunile martie- iunie ale anului urmator, 2010). Mai multe informatii despre program gasiti pe www.rki-berlin.de.