In perioada 26 mai – 7 iunie, se desfasoara cea de-a II-a editie a Festivalului International de Arta a Circului (F.I.A.C.). Potrivit organizatorilor, Circ & Variete „Globus“, sunt invitate trei dintre cele mai importante circuri din lume: Circul „Salome“ din Germania, Circul „Le Masque“ din Statele Unite ale Americii si Circul National „Berousek“ din Cehia.

Circul Salome
Circul Salome
Foto: Circul Variete Globus
Deschiderea festivalului va avea loc pe 24 mai, de la ora 18.45, printr-o parada unica, la care bucurestenii sunt invitati sa admire artistii fiecarui circ costumati in haine de gala care vor defila prin centrul Bucurestiului alaturi de cai, zebre, camile si lame.

Parada va urma traseul: Piata Unirii - Strada Halelor - Bulevardul Unirii - Bulevardul Dimitrie Cantemir - Parcul Tineretului.

Pe timpul festivalului, Bucurestiul se va transforma intr-un spatiu dinamic in care vor fi prezentate spectacole pentru copii si parinti. F.I.A.C. urmareste sa creeze o traditie a competitiei, aratand ca circul romanesc a ajuns la standarde internationale. Sunt premiate spectacolele in ansamblu, nu numerele speciale din cadrul acestuia, asa cum se intampla la celelalte festivaluri de circ din lume.

Incepand cu 26 mai si pana pe 6 iunie, bucurestenii vor putea urmari spectacolele circurilor aflate in competitie, care vor avea reprezentatii zilnice, intre orele 10 si 19. Reprezentatiile Circului „Salome“ vor avea loc zilnic, de la ora 17.00.

Circurile isi vor amplasa chapitou-rile in trei locatii diferite din Capitala.

Circul „Salome“ - Parcul Unirii

Circul Le Masque
Circul Le Masque
Foto: Circul Variete Globus
Cei de la „Salome“ propun publicului reintoarcerea la forma traditionala a circului. Sala de spectacol este in intregime din lemn, asa cum acestea erau construite odinioara. Intrand in lacasul cochet din lemn, publicul va calatori in timp, la sfarsit de secol XIX, pentru a cunoaste istoria artei de circ.

Spectacolul Circului „Salome“ - intiluat „Gradina magica“ - , vorbeste despre lumea viselor si este o tesatura moderna de culori, sunete, cantece, poezie si dans. Punctele de atractie vor fi numerele de mimi, magicieni, jonglerie, echilibristica, contorsionism si porumbei.

Circul „Salome“ – Germania

Circul „Salome“ a fost lansat ca proiect in 1970 de catre artistul Harry Owens care isi dorea sa popularizeze astfel idea teatrului de strada. Abia in 1980, Owens avea sa fondeze Teatrul Viselor „Salome“, un circ care, de atunci, a adunat peste 12 milioane de spectatori. In 2009, Circul „Salome“ sarbatoreste 29 de ani de la infiintare.

Spectacolele Circului „Salome“ reflecta prin spectacole moderne si exotice, crezul vizionar al fondatorului sau. Owens obisnuia sa spuna: „Arta nu este doar ceea ce este lumea, ci si ceea ce lumea va deveni.“

In Festivalul International de Arta a Circului, „Salome“ prezinta spectacolul „Gradina magica“.

Circul „Le Masque“ – Langa Parcul Moghioros, Drumul Taberei

Circul american, unul dintre cele mai puternice din lumea show-biz-ului international, aduce publicului bucurestean spectacolul „Carnivale“. „Le Masque“ combina spectaculosul circului cu rafinamentul teatrului. „Carnivale“ este o combinatie eleganta de costume stralucitoare si efecte speciale, numere spectaculoase de zbor, acrobatie, dans.

Punctul de atractie al sepctacolului va fi numarul de dresura de cai.

Circul „Le Masque“ – Statele Unite ale Americii

Circul „Le Masque“ a aparut la initiativa a doi artisti, Dennis si Bernie Schussel, care au intrat in lumea showbiz-ului american in 1980. In 1993, cei doi au dat o noua directie spectacolului de circ, aducand in creatiile lor elemente din zona teatrului. Astfel, spectacolele celor de la „Le Masque“ au ajuns sa fie cunoscute in intreaga lume pentru numerele spectaculoase si gratioase de zbor, acrobatie, dans, pentru felul special in care exploateaza lumina si pentru costumele stralucitoare si elaborate – o adevarata fantezie a culorilor.

Circul „Le Masque“ a participat la numeroase turnee internationale si este cunoscut in industria entertainment-ului American pentru reprezentatii de gala din orase ca Las Vegas sau Atlantic City.

In Festivalul International de Arta a Circului, „Le Masque“ prezinta spectacolul „Carnivale“.

Circul „Berousek“ - Parcul Titan

Circul „Berousek“ este cel mai mare din Cehia si este recunoscut pentru stilul inovator, aliniat cu tendintele artistice europene. In programul de la Bucuresti, „Berousek“ prezinta unul dintre numerele care l-a facut celebru in intreaga lume: dresura de ursi. Spectacolul va reuni si jonglerii cu rachete de tenis, cu mingi de baschet, numere de balet aerian sau acrobatii pe franghii verticale, precum si dresuri de elefanti, zebre, cai arabi, andaluzi si lipitani, ponei si camile.

Circul National „Berousek“ - Cehia

In 1956, Ignac Berousek a infiintat Circul „Berousek“, care a ajuns sa fie cel mai mare circ din Cehia si a pastrat acest statut peste ani. Primul artist de circ recunoscut a fost Ferdinand Berousek (1912-1977). Acesta a ramas in istoria circului cu un numar inedit: dresura de ursi, pentru care Circul „Berousek“ este si astazi celebru in intreaga lume.

In Festivalul International de Arta a Circului, „Berousek“ va prezenta celebrul numar de dresura de ursi, dar si dresura de elefanti, zebre, cai, ponei si camile.

Circul Berousek
Circul Berousek
Foto: Circul Variete Globus
In afara competitiei, Circ & Variete „Globus“ va prezenta publicului si invitatilor din strainatate spectacolul „D’ale Bibicilor lui Caragiale“, o initiativa inedita care combina momente din piesele lui Ion L. Caragiale in interpretarea unor actori consacrati, cu momente de circ. Reprezentatiile vor avea loc in fiecare sambata si duminica, de la ora 15, la Circ & Variete „Globus“, din Aleea Circului.

La editia de anul trecut a Festivalului, Circ & Variete „Globus“ a obtinut Marele Premiu „Leul de Aur“, premiul pentru cel mai original spectacol, premiul pentru cea mai buna coregrafie, cea mai buna muzica si cele mai bune costume. Conform regulamentului F.I.A.C., circul care a participat la o editie mai poate intra in competitie abia peste 3 ani.

Cea de-a II-a editie a Festivalului International de Arta a Circului se va incheia pe 7 iunie, cu Gala de decernare a premiilor pentru spectacolele aflate in competitie. Decernarea premiilor se va desfasura in cadrul unui spectacol grandios, in care vor fi prezentate filme cu secvente din productiile celor trei circuri participante si momente artistice de circ si dans.

Gala va avea loc de la ora 15, la Circ & Variete „Globus“, informeaza organizatorii.

Preturile biletelor variaza intre 50 si 30 de RON. Bilele si abonamentele pot fi achizitionate de la locatiile fiecarui circ in parte.