Marile teatre poloneze prezinta, pe langa stagiunea propriu-zisa, un program foarte atractiv de conferinte, mese-rotunde, intalniri cu scriitori si autori dramatici, asteptate nu de putine ori cu interes egal cu cel al spectacolelor teatrului. Un program de conferinte nu putea sa lipseasca din Teatrul Nou (Nowy Teatr), infiintat si condus de celebrul regizor Krzysztof Warlikowski.

Primul invitat roman al acestui program, intitulat „Traiesti stiind”, este George Banu, cel mai important critic dramatic roman si unul dintre cei mai originali eseisti ai ultimelor decenii. Stabilit la Paris de multa vreme, unde este si profesor universitar, George Banu si-a construit o cariera solida, scrierile sale, ca si apartiile publice, fiind mereu caracterizate de eruditie, eleganta si elocventa.

George Banu, care se bucura de un foarte bun renume in randul oamenilor de teatru polonezi, va sustine luni seara, la Teatrul Nou, o conferinta intitulata ”Vazand vazutul”, care va pune in valoare si virtutile criticului de arta nu doar pe cele ale cronicarului dramatic, promitand, ca intotdeauna, un spectacol al culturii si subtilitatii analitice.

Conferinta de luni, 18 mai, se bazeaza pe ideile pe care criticul le-a exprimat in cartea sa l’Homme de dos (Omul intors cu spatele), silueta care isi ascunde chipul fiind “expresia unei rupturi, a unei indepartari, a unui refuz de dialog direct. Dar, in acelasi timp, in viata, pe scena sau intr-un tablou, el personifica si fragilitatea, dezarmarea, refuzul conflictului. Omul care intoarce spatele e un om al crepuscului, dar nu inca al noptii. Spatele se poate citi ca o sursa secreta, deturnata, de marturii, in timp ce fata le exprima direct, sincer sau nesincer, nu conteaza. Chipul e dialogal, spatele monologal.”

Pana acum, ceilalti invitati ai programului de conferinte al Teatrului Nou au fost artista mexicana Teresa Margolles, grupul israelian Public Mouvement si regizorul si scenaristul libanez Wajdi Mouawad, informeaza ICR Varsovia.