9 mai nu este doar Ziua Europei ci si Ziua Europeana a Operei. In acest context, Opera Nationala Bucuresti doreste sa marcheze, aceasta zi speciala prin programarea unui spectacol extraordinar cu opera Macbeth, de Giuseppe Verdi cu participarea extraordinara a renumitului bariton Sergey Murzaev alaturi de care isi vor da concursul artistii, corul si orchestra ONB.

La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, si-a prezentat propunerea privind crearea unei Europe organizate, indispensabile pentru mentinerea relatiilor de pace. In prezent, ziua de 9 mai a devenit un simbol european si o ocazie de a organiza, in toate domeniile, activitati care sa aduca Europa mai aproape de cetatenii sai.

Ziua Europeana a Operei a fost sarbatorita pentru prima data in anul 2007, cand teatre de opera de pe tot continentul au organizat impreuna un eveniment european pentru a marca aniversarea a patru secole de opera. Spectatorii si criticii, publicul traditional si publicul nou au fost invitati sa (re)descopere lumea fantastica a operei. Opera Nationala Bucuresti care, din 2008, face parte din Asociatia Opera Europa, se alatura incepand din acest an teatrelor lirice care sarbatoresc Ziua Europeana a Operei, oferind publicului spectacolul „Macbeth” (Giuseppe Verdi), cu participarea extraordinara a renumitului bariton Sergey Murzaev.

Artistul rus a absolvit Conservatorul de Stat din Moscova in 1992, devenind solist al Teatrului Bolsoi inca din anul 1991. Sergey Murzaev este laureat al unor importante competitii internationale de canto, precum “Mihail Glinka” (1991), “Mario del Monaco” (Italia, 1992), “Luciano Pavarotti” (SUA, 1992). Pe langa colaborarea sa regulata cu teatrele Bolsoi si Mariinski, Murzaev a cantat pe cele mai importante scene ale lumii, interpretand roluri precum: Oneghin din “Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, Iago din “Otello”, Macbeth din opera omonima, Rigoletto din lucrarea cu acelasi nume, Renato din “Bal mascat” – de Giuseppe Verdi, Salieri din “Mozart and Salieri” – Nikolai Rimsky-Korsakov s.a.

Alaturi de baritonul rus, isi vor da concursul artistii Silvia Sorina Munteanu, Sorin Draniceanu – de asemenea invitat in distributie, Marius Manea, Liviu Indricau, Antonela Barnat, Stefan Schuller, Ionut Gavrila, Andrew Heydon Terinte, Stefan Petrescu, Geo Aur. Solistii, corul si orchestra ONB vor evolua sub bagheta dirijorului Iurie Florea.