“De buna voie si nesilit/a de nimeni …” Juraminte facute pentru toata viata, care dureaza … cit vrea Dumnezeu. A devenit, oare, casatoria, un gest desuet? Ce inseamna, de fapt, casatoria, dincolo de implicatiile sentimentale ale mometului? Mai merita sa te casatoresti? Multi vorbesc astazi despre disolutia institutei casatoriei, dupa ce, sub o forma sau alta, ea a rezistat timp de mii de ani. Viata merge inainte. Generatiile vechi fac loc celor noi, care se conformeaza – vrind-nevrind – perceptului “cresteti si va inmultiti”. Cinemateca Astra Film deschide, miercuri, 29 aprilie, seria documentarelor despre Casatorie. 4 filme vor dezvalui moduri diferite de a intelege casatoria, ritualuri de casatorie practicate in China, Uganda, Israel si Bangladesh.

Secole de-a rindul, institutia casatoriei a functionat ca o necesitate organica a raportului omului fata de realitatea cosmica. Totodata, societatea a stiut sa controleze, prin sisteme complicate de reguli si prin contracte bine gindite, crearea noilor familii, punind de cele mai multe ori atractia fizica si sentimentul pe plan secund. Casatoria poate fi o implinire sufleteasca, o datorie contractuala sau o forma de revolta. Poate aduce fericire, dezastru sau sentimentul datoriei implinite. Oricum ar fi, casatoria este, inca, unul dintre cele mai importante ritualuri de trecere din viata omului, peste tot in lume.

Programul proiectiilor:

Miercuri, 29 aprilie - MARRIAGE/ CASATORIE, China, 1999

In China, casatoria nu inseamna oficializarea relatiei dintre doi tineri care se iubesc, ci o procedura complicata cu sase etape, care trebuie parcurse intocmai: cererea in casatorie, negocierile, logodna, stabilirea compatibilitatii prin analizarea datelor de nastere ale logodnicilor, o vizita la un ghicitor pentru stabilirea celei mai potrivite date a casatoriei si, in sfarsit, nunta. Filmul urmareste un petitordin sud-vestul Chinei in timp ce negociaza doua casatorii, pe fundalul vietii de zi cu zi a oamenilor din zona, care inseamna munca grea, de care nu sunt scutiti nici barbatii si nici femeile.

Premii

Cel mai bun documentar international - Astra Film Fest 2000

Miercuri, 6 mai - FAT FIANCÉES/ LOGODNICELE GRASE, UK, 2004

Pentru populatia Bahima din Uganda de vest, “frumos” este sinonim cu “gras”, mai ales in privinta femeilor. Unitatea de masura cu care barbatii apreciaza frumusetea unei femei sunt kilogramele, care trebuie sa fie cat mai multe. De aceea, tinerele care se pregatesc pentru casatorie sunt supuse unui regim care sa le asigure aceasta calitate mult apreciata: sunt scutite pe cat posibil de orice activitate, in schimb sunt hranite pana la refuz. In momentul casatoriei, tanara mireasa devine atat de grasa incat cu greu se mai poate tine pe picioare. Odata casatorita, statura impozanta a tinerei sotii trebuie mentinuta cu cantitati mari de lapte si cat mai putina munca fizica. O nevasta obeza e un simbol al prosperitatii sotului ei. Filmul o prezinta pe Sheila, care, la 17 ani, este supusa regimului de ingrasare pentru casatoria ei cu Moses. Dar ea isi doreste altceva. Ar prefera sa ramana cu parintii si sa mearga la scoala. Filmul prezinta o fateta a conflictului dintre traditie si modernitate.

Participari

ASTRA FILM FEST 2007, Sectiunea International

Miercuri, 13 mai - SENTENCED TO MARRIAGE/ CONDAMNARE LA CASNICIE, Israel, 2004

Trei sotii prinse in capcana tribunalului religios. Trei femei care nu pot divorta in lipsa consimtaminului sotului. Depind de bunul plac al sotilor lor si isi asteapta eliberarea fara sa stie cand – si daca – va veni. Intre timp, nu pot avea alte relatii, pentru ca o femeie casatorita este teritoriu interzis pentru ceilalti barbati. In Israelul democratic al sec. XXI, legea le condamna la suferinta. Sunt tinere si sunt anonime, asa ca vocea lor are putine sanse sa se faca auzita. Filmul urmareste situatia kafkiana a trei femei, Tamara, Michelle si Rachel, care fac tot ceea ce este omeneste posibil sa scape dintr-o casnicie pe care nu o mai doresc.

Participari

Astra Film Fest 2006, sectiunea International

Miercuri, 20 mai - EVERY GOOD MARRIAGE BEGINS WITH TEARS/ ORICE CASNICIE REUSITA INCEPE CU LACRIMI, UK, 2006

Fiica unei familii de musulmani originari din Bangladesh si rezidenti de multi ani in Anglia, se casatoreste. Nascuta in Marea Britanie si crescuta in spiritul culturii occidentale, fata se vede pusa in fata unei casatorii aranjate, conform traditiei din tara de bastina a parintilor, traditie la care acestia nu vor sa renunte. Filmul trece prin toate framintarile pe care ciocnirea celor doua culturi le produce in viata familiei. Casatoria are loc, dar nu va dura decit trei zile.

Premii

Mentiune speciala - Astra Film Fest 2007

Cinemateca Astra Film a fost, in anul 2007, un maraton al documentarului, ce s-a extins pe toata perioada anului cultural. In 2008, Cinemateca Astra Film a continuat cu proiectii saptamanale tematice, in Sibiu, Deva si Bucuresti. Cinemateca Astra Film 2009 ofera, in fiecare miercuri, productii de succes si filme preferate de publicul festivalului Astra Film.

Filmele ruleaza de la ora 14:00, in sala de proiectii Astra Film, din Piata Huet nr.12, Sibiu.