Ministerul Culturii a inceput sa scoata obiectele de patrimoniu din Muzeul Castelului Bran pentru a le muta in depozit, la sectia Vama Medievala. Aflat sambata in vizita la Castel, printul Printul Dominic de Habsburg a declarat ca nu intelege initiativa autoritatilor romane, relateaza NewsIn. Cu toate acestea, el se intelege foarte bine cu ministrul Turismului, Elena Udrea, chiar daca "doamna Udrea nu vorbeste engleza, iar romana mea este aproximativa".

"Ceea ce se intampla acum este o actiune a Ministerului Culturii. Sincer, nu inteleg de ce ministrul Paleologu a cerut scoaterea din muzeu a acestor obiecte. Eu pot sa va asigur ca, dupa 18 mai, ziua din care vom incepe administrarea castelului, acesta va ramane tot muzeu deschis publicului", a declarat Dominic de Habsburg. "Noi vrem ca acest monument sa ramana pe vecie muzeu, ca toti romanii sa aiba acces la aceasta bucata din istoria lor."

Cu Elena Udrea, ministrul Turismului, Dominic de Habsburg s-a inteles foarte bine din prima clipa, chiar daca "doamna Udrea nu vorbeste engleza, iar romana mea este aproximativa". "Ministrul Turismului a inteles din prima clipa care sunt planurile noastre pentru acest obiectiv turistic foarte important si si-a declarat sprijinul pentru aceste lucruri."

Primarul Branului, Gheorghe Hermeneanu, a transmis note de informare catre Consiliul Judetean si Institutia Prefectului Brasov, dar si catre Ministerul Culturii si Cultelor pentru a se incerca gasirea unei solutii de compromis pentru ca obiectele de patrimoniu din muzeu sa ramana la locul lor.

Printre altele, patul regelui Ferdinand, cel mai valoros obiect din muzeu, va fi dezmembrat si dus in depozit. "Cine stie in ce stare se va afla dupa aceasta operatiune. Este un foarte mare pacat ca am ajuns sa ne sabotam unii pe altii cu privire la acest obiectiv care este foarte important pentru noi, branenii", a spus primarul.

In urma cu doua saptamani, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a anuntat ca piesele de patrimoniu din castelul Bran care apartin statului roman vor fi mutate in sectia Vama Medievala. "Toate obiectele de patrimoniu din colectia Muzeului Bran apartin domeniului public al statului roman. In Vama Medievala va fi amenajat un nou fond expozitional, care va contine piesele mari si va fi prezentat in sapte-opt sali, restul, in special piesele mici, urmand a fi distribuite in depozite", a precizat si directorul institutiei, Narcis Dorin Ion.

In prezent, Muzeul Bran are in prezent trei sectii: castelul Bran, Vama Medievala si sectia etnografica, expusa in aer liber.

Castelul Bran i-a fost retrocedat arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen in mai 2006.