Institutul Cultural Roman gazduieste lansarea volumului Strigat si fum – Trei eseuri despre Benjamin Fondane, de Nedeea Burca, publicat la Editura Pelican. Lansarea care va avea loc marti, 3 februarie, de la ora 18, va fi urmata de o dezbatere la care vor participa prof.univ.dr. Paul Cornea, conf.univ.dr. Constantin Stoenescu, Ticu Goldstein, traducator si publicist si Dorel Dorian, scriitor. Discutia va fi moderata de Mircea Mihaies, vicepresedinte al ICR.

„Vizionarul Fundoianu/Fondane a cazut victima barbariei situate, paradoxal, chiar in varful civilizatiei europene a sec. XX. Fiind un om liber, el a condamnat deopotriva ambele sisteme, nazist si comunist, recunoscand faptul ca «nazismul este un produs monstruos al rationalitatii», ceea ce a demonstrat, in paralel, cu comunismul. Daca nu murea la Auschwitz, cu siguranta Fundoianu/Fondane murea intr-un Gulag.

(...) Tabloul tragediei lui Fondane si pierderea ireparabila pentru literatura si cugetare, pe fondul tragediei evreiesti, zugravita in aceasta lucrare, o situeaza pe Nedeea Burca, de la bun inceput, prin empatie si competenta, in randul istoricilor literari si ai fondanologilor” – scrie Ticu Goldstein in textul intitulat „Poetul-filosof sau filosoful poet fara asemanare” din deschiderea volumului.

Lucrarea cuprinde eseurile „Aventura desertului – Dezradacinarea in existenta lui B.Fundoianu”, „Trepte pe Scara lui Iacob - Continuitatea si discontinuitatea in opera lirica a lui B.Fundoianu” si „L.Sestov si B.Fundoianu – cavaleri ai neresemnarii”.

Nedeea Burca este in prezent redactor al publicatiei Realitatea Evreiasca.