Institutul Cultural Roman din Lisabona va sarabatori 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, joi 22 ianuarie a.c., printr-o sesiune de comunicari prezentate de Prof. Dr. Simion Doru Cristea si de istoricul Maria João Coutinho de la Biblioteca Facultatii de Litere din capitala portugheza, informeaza ICR.

Dupa omagierea poetului nostru national, Mihai Eminescu, in urma cu o saptamana, in data de 15 ianuarie a.c., ICR Lisabona isi propune ca prin comemorarea actului unirii, realizat la 24 ianuarie 1859, sa prezinte publicului lusitan o pagina remarcabila din istoria moderna a poporului roman, cu repercursiuni notabile atat in dezvoltarea sa ulterioara, cat si in evolutia realtiilor politice, diplomatice, economice si culturale in plan international.

Titlul sub care cei doi oratori isi vor sustine prezentarile este „Rasaritul Romaniei”, punand accentul pe importanta constituirii statului modern Romania, cat si a eforturilor emigratiei romanesti, indeosebi a celei din Franta, in vederea obtinerii recunoasterii internationale a acestui act istoric, de importanta capitala pentru poporul roman.

Cu aceeasi ocazie, in sala de conferinte a ICR Lisabona va fi inaugurata expozitia de foto-documente dedicate Unirii din 1918, respectiv Unirea Transilvaniei, Banatului, Basarabiei si Bucovinei cu Romania, documente puse la dispozitie de Directia Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului roman al Afacerilor Externe.

Prin aceste prime evenimente istorico-literare, care au deschis anul cultural romanesc 2009 de la Lisabona, ICRL isi propune nu numai oferirea unor prilejuri in plus de cunoastere a istoriei si culturii noastre nationale, de catre publicul lusitan, cat si pastrarea in constiinta conationalilor nostri, aflati actualmente departe de tara, a radacinilor unei obarsii care ii reprezinta, ca semn distinctiv, intr-un univers tot mai globalizat, cautand sa-si gaseasca armonia tocmai prin explorarea fondului inepuizabil al diversitatii culturale, se arata in comuniatul ICR Lisabona.