Cel de-al doilea volum al cartii "Marturie si document - martiri si eroi" scrisa de Constantin Ticu Dumitrescu a fost lansat la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Cartea contine o selectie a celor mai semnificative documente care s-au pastrat in arhivele fostei Securitati care prezinta ororile prin care au trecut cei ce au luptat impotriva regimului comunist.

Constantin Ticu Dumitrescu realizeaza cateva portrete ale unor fosti colegi de detentie, descrie povestile lor dramatice, insotite de fotografii si chiar declaratii date Securitatii in momentele de ancheta. Poeta Ana Blandiana prefateaza acest al doilea volum al cartii "Marturie si document":

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Constantin Ticu Dumitrescu, a incetat din viata, in data de 5 decembrie 2008, la varsta de 80 de ani. A fost senator PNTCD pina in octombrie 1997, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii, intre 1992 si 1996. Este initiatorul Legii lustratiei.