Una dintre cele mai controversate carti lansate anul acesta, Eu si Dali, romanul autobiografic al scriitorului belgian Stan Lauryssens, este cea mai noua aparitie in colectia „Biblioteca Polirom”. Traducerea in limba romana, semnata de Ioana Vacarescu, apare la numai citeva luni de la lansarea cartii in Marea Britanie, Romania fiind una dintre primele 25 de tari care au achizitionat drepturile de traducere.

Romanul autobiografic Eu si Dali este o poveste suprarealista care prezinta experientele autorului in domeniul artei. Dintr-un functionar marunt la o fabrica de brinzeturi din Antwerp, Stan Lauryssens devine peste noapte dealer de arta la o prestigioasa companie internationala, unde se ocupa in exclusivitate de vinzarea operelor lui Dali. Desi nu are nici un fel de cunostinte de specialitate, el isi pune la bataie sarmul si inteligenta pentru a-si convinge clientii sa cumpere, la preturi fabuloase, tablouri a caror autenticitate e mai mult decit indo-ielnica. Acuzat de frauda si urmarit de Interpol, Stan se retrage in oraselul catalan Cadaques, unde intilneste numeroase persoane din cercul intim al lui Dalisi descopera ca in spatele artistului batrin, bolnav si secatuit de idei se ascunde un grup secret de pictori ce intretine aceasta masinarie de facut bani si inunda piata artei cu falsuri.

Sugestia scriitorului ca „Jumatate dintre lucrarile lui Dali sint falsuri!”, a atras reactia reprezentantilor Fundatiei „Salvador Dali” care, potrivit Polirom, au declarat ca se vad nevoiti sa ia masurile legale necesare, deoarece: „Povestea din Eu si Dali n-are pic de credibilitate. Minciunile fac parte din campania de promovare a cartii si a filmului, care, din pacate, se lanseaza intr-o completa lipsa de adevar istoric sau artistic, si fara nici o urma de etica” Replica lui Lauryssens: „Ce chestie! Dali m-a ajutat odata sa ma imbogatesc in mod ilegal, iar acum o face din nou, legal de data aceasta.”

Regizorul Andrew Niccol, impresionat de cartea lui Lauryssens, va trasnpune povestea din Eu si Dali pe marele ecran, intr-o distributie de exceptie: Dali va fi interpretat de Al Pacino, iar Lauryssens, de actorul irlandez Cillian Murphy, cunoscut din filme precum Batman Begins, Cold Mountain sau Fata cu cercel de perla. Romanul va fi ecranizat in 2009 de catre studioul Room 9 Entertainment, informeaza Polirom.

Stan Lauryssens s-a nascut in 1946 in Belgia, la Antwerp. A locuit multa vreme la Barcelona si la Londra. In anii ’70 si ’80, pe cind lucra ca jurnalist, a avut ocazia sa calatoreasca prin intreaga lume, luind interviuri unor celebritati precum Harold Robbins, Catherine Cookson, Thor Heyerdahl, doamna Charles de Gaulle sau Andy Warhol. A avut, de asemenea, intilniri cu unii dintre acolitii lui Hitler care au supravietuit razboiului si a scris cinci carti despre regimul nazist, care au fost traduse in engleza, franceza, italiana si poloneza. Primul sau thriller, Black Snow, a fost distins in 2002 cu premiul Hercule Poirot pentru cel mai bun roman politist al anului, fiind urmat de alte carti de succes precum Dead Corpses (2003), Red Roses (2004), Deader than Dead Too (2005), More than Naked (2005) sau No Time for Tears (2006). Lauryssens a avut o viata tumultuoasa, devenind un nume de notorietate in urma publicarii unor false interviuri si fiind inchis de mai multe ori pentru vinzarea unor opere de arta furate.