Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
“Pe uspăţ” la Noaptea Institutelor Culturale

Satenii din Vinerea invitati la "Ultimii rapsozi" la Institutul Cultural Roman

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 20 iunie 2008, 17:05 Actualitate | Cultură


Invitatii programului “Ultimii Rapsozi” din 27 iunie de la Institutul Cultural Roman sunt 25 de sateni din satul Vinerea, judetul Alba. La intalnirea “Pe uspat”, timp de cateva ore, o parte din viata asezarii de la hotarul dintre Alba si Hunedoara va curge si se va dezvalui publicului.

Impreuna cu Grigore Lese, initiatorul programului "Ultimii rapsozi", oamenii din Vinerea isi vor prezenta ocupatiile cheie – potcovarul, dulgherul, vataful de la caluseri, ciobanul satului, vornicul, socacita; vor sta de vorba, vor depana amintiri si vor povesti istorii cu haz; vor pregati bucate traditionale (tocana de grumpe, placinte pe lespede); vor canta doine, cantece de dragoste, de joc, de pahar, vor dansa Caluserul Ardelenesc si Hategana, ne vor arata poze cu familiile si stramosii lor. Stramosi printre care se numara Mos Nicolae Herlea, luptator in revolutia din 1848, unul dintre memorandistii care au plecat la Viena pentru a apara – intr-un discurs rostit in romana, latina si germana – drepturile si demnitatea taranului ardelean.

„La hotarul dintre judetele Alba si Hunedoara, pe vestitul „Camp al Painii” unde Pavel Chinezul invingea turcii in anul 1479, se afla comuna Vinerea. Atestat documentar din timpul colonizarii Daciei,  satul „Campus Panis” isi schimba denumirea pentru a cinsti  Vinerea Mare, ziua victoriei asupra turcilor. Chiar daca Vinerea se afla in imediata vecinatate a orasului Cugir, influenta citadinului nu a scos comunitatea din rosturile ei, putand fi considerat un model de sat traditional. Aici randuiala, harnicia si statornicia oamenilor sunt de netagaduit. Poate de aceea vinerenii au de toate: femei care fac paine pe vatra pentru tot satul, potcovar, tamplar, dulgher, iconar dar si intelectuali respectati care au stiut cat de importanta este conservarea portului din vechime, a obiceiurilor de peste an, a dansurilor si cantecelor locului. Batrani frumosi, intelepti, hatrii si povatuitori am intalnit in toate satele, dar cei din Vinerea surprind prin dezinvoltura, pofta de viata si nevoia permanenta de comunicare.” povesteste Grigore Lese despre vinereni si minunatele lor locuri.

Potrivit ICR, Noaptea Institutelor Culturale va continua, de la ora 22.30, cu proiectia filmelor Obiceiuri din Bucovina (15’; documentar realizat in 1937 de Fundatia Culturala Regala Principele Carol), Obiceiuri folclorice de iarna din Romania (10’; documentar realizat de studioul de film „Alexandru Sahia“ la sfarsitul anilor ’60) si a unei serii de scurtmetraje despre fondul etnografic bucovinean realizate in anii 1973-1974, de regizorul Ion Filip.

















766 vizualizari


Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

SONDAJ Care este situația actuală de la locul tău de muncă?

SONDAJ Care este situația actuală de la locul tău de muncă?

Sondajul este desfășurat de HotNews.ro în parteneriat cu SmartDreamers. 
Actualul loc de muncă îți asigură confortul financiar pe care ți-l dorești?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da, am confortul financiar dorit
 • În mare măsură
 • În mică măsură
 • Nu, nu am confortul financiar dorit
Ai avut parte de o creștere salarială în 2018?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu, dar există șansa să îmi crească salariul anul acesta
 • Nu, și nu sunt șanse să îmi crească salariul anul acesta
Programul, stilul de lucru și atmosfera de la job îți permit să ai un echilibru între viata personală și profesională?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da, categoric
 • Îmi permit în mare măsură
 • Îmi permit în mică măsură
 • Nu
Iei în calcul mutarea într-un alt oraș al României sau în altă țară pentru a găsi un loc de muncă mai bun?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da, m-aș muta în alt oraș sau altă țară
 • M-aș muta în altă țară (menționați țara)   
 • M-aș muta în alt oraș din România (menționați orașul)   
 • Nu


Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri