Piesa lui Samuel Beckett, Sfarsit de partida, se joaca zilele acestea la Brooklyn Academy of Music (BAM), unul dintre cele mai importante spatii artistice din New York. In distributie: starul filmelor independente John Turturro (The Big Lebowski, Barton Fink), legendara actrita de pe Broadway Elaine Stritch (Elaine Stritch at Liberty, Company), actorul clasic Alvin Epstein (Waiting for Godot, Tuesdays with Morrie) si cunoscutul actor de film, teatru si televiziune Max Casella (The Sopranos, The Lion King), informeaza ICR New York.

Montata in doar patru saptamani, dupa cum a declarat regizorul roman Andrei Belgrader, considerat in SUA un maestru al comicului si absurdului, Endgame este o meditatie asupra mortii plasata intr-un peisaj postapocaliptic. “Mi-a fost frica de piesa asta toata viata, dar John Turturro a insistat s-o facem si intr-o buna zi am zis: haii!”. Atentia lui Andrei Belgrader pe detaliile relevante si ordonarea scenei in jurul expresivitatii imobile a lui John Turturro au reusit sa scoata la iveala in mod neasteptat umorul savuros, cinismul resemnat al dinamicii personajelor lui Beckett.

La receptia oferita de Institutul Cultural Roman din New York, BAM si Deity dupa premiera, Andrei Belgrader a marturisit ca e nerabdator sa se intoarca in Romania pentru a pune in scena una dintre piesele rar jucate ale lui Shakespeare, Pericle. Singurele trei piese montate in Romania de Belgrader au fost interzise de cenzura in anii ’70.

Infiintat in 1861, BAM este considerat una dintre cele mai avangardiste organizatii culturale din lume, gazduind proiecte ale unor personalitati precum Peter Brook, Pina Bausch sau Thomas Ostermeier, printre altii. Endgame este primul spectacol din ultimii zece ani a carui productie a fost asigurata chiar de BAM. Institutul Cultural Roman si BAM intentioneaza sa colaboreze in continuare pentru turneul piesei in Europa, informeaza comunicatul ICR.