Senatul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale“ va conferi titlul de Doctor Honoris Causa marelui regizor american, artist de marca al avangardei internationale, Robert Wilson. Nascut in 1941 in Statele Unite, Robert Wilson este autorul unora dintre cele mai provocatoare si autentice creatii artistice. Spectacolele sale de teatru si opera, lucrarile plastice, instalatiile vizuale, productiile video l-au impus ca unul dintre profetii spectacolului total.

Valoarea creatiei sale a fost recunoscuta, de lungul timpului, in intreaga lume. Robert Wilson a primit cateva din cele mai ravnite distinctii ale lumii artei: Cel Mai Novator Artist American (2005), Medalia Pentru Arta a statului Texas (2005), Comandor al Artelor si Literelor din Franta (2003), Marele Premiu „Politika“ La Festivalul International de Teatru BITEF - Belgrad (2002), Premiul National pentru Design decernat de Smithsonian Institution (2001), Membru de Onoare al Academiei Americane de Arta (2000), Premiul Puskin - Taganka Theater (1999), Premiul pentru Excelenta in Design acordat de Harvard University (1998), Premiul Europa pentru Teatru – Taormina (1997), Leul de Aur pentru sculptura la Bienala de la Venetia (1993), Premiul Criticii de Teatru Germane (1990), Marele premiul al Festivalului cinematografiei de arta de la Barcelona (1989), Premiul MONDELO pentru teatru, obtinut la Palermo (1988), Premiul Obie pentru Regie (1986).

Titlul de Doctor Honoris Causa pe care s-a declarat onorat sa-l primeasca din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale“ din Bucuresti este recunoasterea unei cariere exceptionale, care a marcat istoria artei ultimelor decenii, pe meridianele lumii.

Potrivit UNATC, festivitatea va avea loc miercuri 30 aprilie, incepand cu orele 18.30 la sediul institutiei din strada Matei Voievod 75-77, sala Ileana Berlogea.

Ea va fi precedata, de la ora 16.00, de vizionarea documentarului biografic Absolute Wilson si de lansarea volumului Intalnire cu Robert Wilson editat de Fundatia Culturala „Camil Petrescu“ in seria Mari Regizori ai Lumii.

Inainte de festivitatea de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa, Robert Wilson va avea un dialog cu studentii UNATC, reprezentantii mass media si invitatii prezenti la eveniment.

Spectacolul lui Robert Wilson, Femeia Marii, este unul dintre capetele de afis ale Festivalului International Shakespeare ce se desfasoara in perioada 28 aprilie – 18 mai la Craiova si Bucuresti, informeaza comunicatul UNATC.