HotView de Vlad Mixich

Interviu cu matematicianul Cristian Calude: de citit doar in momentele de inteligenta :)

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 8 aprilie 2008, 23:23 Actualitate | Cultură


Cristian Calude
Foto: Hotnews
Matematica la scoala? Plictisitoare lectie…Insa matematica vazuta cu ajutorul unui creier stralucit devine o chestie exploziva, senzationala, fascinanta. Un astfel de creier poseda Cristian Calude, unul dintre cei mai importanti matematicieni romani in viata. Cand matematica devine arta poti sa fii sigur ca neuronii tai nu se vor plictisi. Iti oferim acum un interviu cu unul dintre cei mai talentati artisti ai matematicii mondiale, romanul Cristian Calude. Un interviu de citit doar in momentele de inteligenta…


Vlad Mixich: Exista destule puncte de intersectie intre matematicile superioare si filozofie, amestecul rezultat emanand pentru neofiti un aer aproape mistic. In ce masura este matematica pentru dumneavoastra  o experienta spirituala?

Cristian Calude: Intr-un eseu despre matematica publicat la inceputul secolului trecut Bertrand Russell  spunea ca viata este "a long second-best", un compromis perpetuu intre ideal si posibil. Matematica nu face compromisuri.

Matematica opereaza cu idei si concepte care exista doar in mintea si imaginatia  matematicianului (nu exista numere, cercuri sau patrate in lumea fizica) si din aceasta perspectiva este foarte aproape de religie (printre oamenii de stiinta matematicienii apar mereu ca fiind cei mai religiosi) si filozofie.

Practica matematicii este o experienta spirituala. Unii matematicieni prefera sa ignore acest fapt, altii sunt interesati sa-l studieze. Pentru Kurt Gödel, care prin teorema de incompletitudine a schimbat matematica pentru totdeauna, matematica a fost un mijloc de  abordare a unor  problemele filozofice.

“Matematicienii calculeaza putin”

V.M.: Povestiti-ne cum ati realizat ca aveti o aplecare speciala spre cifre si prin ce anume v-au sedus ele?

Cristian Calude: De la bunicul din partea mamei am luat interesul pentru rationamente (prin sah), de la tata (jurist) pasiunea pentru argument, iar de la mama emotia in fata frumusetii (o teorema exprima un sentiment).

Numerele sunt pentru matematica ca literele pentru o limba naturala. Ele sunt necesare dar nu exprima esenta. Matematicienii calculeaza putin si, cu mici exceptii, nu sunt foarte buni in manipularea numerelor (sunt fericiti cand pot lasa masinilor aceasta sarcina).

Matematica scolara nu m-a atras in mod deosebit, dar, ca elev, am avut norocul sa citesc doua carti exceptionale publicate de Editura Stiintifică:  S. Marcus. Notiuni de analiza matematica. Originea, evolutia si semnificatia lor, 1967 si Gr. C. Moisil. Elemente de logica matematica si teoria multimilor, 1968. Acolo am descoperit (si am fost sedus de) matematica “in devenire”. Ulterior am avut privilegiul de a lucra sub indrumarea autorilor acestor carti.

 
S-a nascut la Galati in 1952 si a absolvit in 1975 Universitatea din Bucuresti unde a obtinut si doctoratul in matematica la 25 de ani.
Pana in 1991 a predat in cadrul Facultatii de Matematica si Informatica din Bucuresti.
In prezent este profesor universitar la departamentul de informatica al Universitatii din Auckland, Noua Zeelanda, iar manualele sale sunt folosite de studentii de la universitatile Stanford, UCLA, Siena, Viena, Ulm, Ontario etc.
In Romania un concurs de matematica ii poarta numele.
9 carti publicate si peste 300 de articole aparute in reviste de matematica renumite.
Este autorul a peste 550 de recenzii in domeniu si a editat 21 de carti de specialitate.
A castigat 30 de granturi internationale de cercetare si a fost invitat la peste 200 de conferinte si seminarii in cele mai celebre universitati.
 
 
Biografie Cristian Calude
V.M.: Este matematica experimentala o fantezie, o lume ideala, fara repercusiuni in viata oamenilor obisnuiti?

Cristian Calude: Experimentele in matematica sunt tot atat de vechi ca si matematica. Ceea ce numim azi matematica experimentala este un curent de a utiliza calculatorul ca partener inteligent in practica matematica. Matematicianul nu porneste deductiv de la axiome si ipoteze pentru a demonstra teoremele tot asa cum cum juristul nu aplica sistematic toate legile care au legatura cu un caz specific. 

Cu imaginatie matematicianul alege ipoteze si argumente pe care le testeaza, le rafineaza, amendeaza sau pur si simplu abandoneaza. Treptat se contureaza un rationament plauzibil care conduce la solutia problemei, si care are goluri, prezinta aspecte contradictorii. Noi cai de atac sunt imaginate pentru a umple golurile. Unele esueaza, altele contrazic rezultatele partiale obtinute. In timp, in general intr-un timp lung, argumentele devin clare si par a duce la rezultatul asteptat atat de mult. Dar calea e mult mai lunga.

Productivitatea matematicianului este in general mica, cele mai multe eforturi merg la cosul de gunoi. In aceasta lume a ideilor ai nevoie de orice ajutor, iar experimentele matematice sunt o mina de aur. Experimentele in matematica sunt la fel ca cele din fizica cu o exceptie: costa mult mai putin. Matematicienii hibrizi vor ridica experimentul in matematica la un rang superior.

Motorul matematicii

V.M.: Intr-un dialog cu matematicianul Gregory Chaitin vorbiti cu speranta si nerabdare despre viitorul in care vor exista matematicieni hibrizi. Omul va veni cu ideile iar masinile cu capacitatea de calcul. In astfel de conditii catre ce anume se vor indrepta stiintele matematice? Va schimba un astfel de scenariu fata omenirii?

Cristian Calude: Imaginatia este motorul inventiei in matematica; tehnica se poate imbunatati prin “proteze” de diverse tipuri. Matematicienii hibrizi apar natural in contextul informaticii moderne (exista deja in forme rudimentare). Cu ei, matematica va fi mai eficienta si mai nuantata: vom putea sti ca un enunt matematic este  precis "aproximativ adevarat" atunci cand nu avem o demonstratie pentru validitatea sa.

La o privire superficiala facem un pas catre compromis, acceptam "teoreme" care nu sunt demonstrate. Eroare, demonstram riguros validitatea aproximativa (exprimata precis). Vor schimba matematicienii hibrizi matematica? Nu. Avem de-a face cu o evolutie (naturala), nu cu o revolutie. Dar omenirea? Nu cred.

V.M.: Sunteti un specialist in teoria algoritmica a informatiei si in acelasi timp un pasionat de filozofie. Constanta omega a lui Chaitin  ne trimite catre concluzia ca nu poate exista o teorie care sa explice totul in matematica. Implica aceasta afirmatie urmatoarele: neexistand o teorie primordiala a matematicii nu exista de fapt niciun principiu primordial si nicio cauza prima?

Cristian Calude: Alan Turing a dezvoltat o teorie a  masinilor de calcul (masinile Turing) din care s-a nascut informatica. Teoria algoritmica a informatiei rafineaza teoria lui Turing prin folosirea complexitatii si probabilitatii. Ea a clarificat unele aspecte ale fenomenului de incompletitudine descoperit de Gödel: o teorie necontradictorie care include aritmetica este incompleta, in sensul ca nu poate demonstra toate enunturile pe care le formalizeaza.

Exista enunturi adevarate dar nedemonstrabile de catre teorie. Acest rezultat spectaculos genereaza multe intrebari: care este cauza incompletitudinii? Cat de mare este incapacitatea de demonstratie a unei astfel de teorii? Teoria nu poate demonstra teoreme cu complexitatea mult mai mare decat complexitatea teoriei; complexitatea este o cauza a incompletitudinii. Orice teorie necontradictorie care aspira sa formalizeze intreaga matematica este (masiv) incompleta.

Intreband daca deducem de aici ca nu exista o teorie primordiala pentru matematica trecem pragul de la matematica la filozofie. Raspunsul meu este negativ. Un argument: rezultatele de mai sus sunt relative nu absolute, ele se refera la teorii matematice care exprima infinitatea prin operatiile de adunare si inmultire cu numere naturale 0,1,2,3.... Exista alternative? Stim foarte putin in aceasta directie.

V.M.: In acelasi context, Chaitin pune sub semnul intrebarii principiul ratiunii suficiente a lui Leibniz. In acest fel el pozitioneaza ratiunea pe o treapta  oarecum inferioara subliniind importanta axiomelor pentru matematica. Devine astfel pentru matematicieni credinta mai importanta decat ratiunea?

Cristian Calude:
Daca pornim cu o teorie incompleta vom avea enunturi adevarate dar nedemonstrabile in aceasta teorie. Nimic nu ne impiedica sa adaugam un astfel de enunt la teoria originala: noua teorie, mai bogata, va suferi ea insasi de incompletitudine.

Procesul continua indefinit. Alegerea axiomelor devine foarte importanta. Practica matematica poate inspira o anumita alegere: exista multe alte criterii (estetice, pragmatice, strategice, ideologice, istorice, etc.). Alegerea nu este proces pur matematic, poate nici pur rational. La limita, rolul matematicianului se reduce la aceste alegeri, de axiome, de concepte, de enunturi interesante; restul poate fi lasat in seama masinii. Validarea unei teorii este testata pragmatic.

Matematicianul supra-calificat

V.M.: Iata ca, desi pentru cei mai multi cifrele tin exclusiv de domeniul exactitatii si al preciziei, dumneavoastra ne spuneti ca alegerile matematicianului nu sunt nici pur matematice, nici pur rationale. Atunci care sunt ingredientele reusitei pentru matematicianul care isi vede stiinta ca pe o arta?

Cristian Calude:
Alegerile sunt esentiale pentru orice domeniu, nu numai pentru matematica. Ele pot fi inspirate sau nu, iar consecintele apar mai devreme sau mai tarziu. Alegerile din matematica despre care am vorbit mai sus nu stirbesc in nici un fel precizia sau rigoarea matematicii. Odata fixate axiomele unei teorii, axiomele devin obligatorii.

Exista diferite universuri matematice asa cum exista diverse universuri fizice sau lumi biologice. In curand editura World Scientific din Singapore va publica monografia Axioms for Lattices and Boolean Algebras scrisa de Prof. S. Rudeanu (Universitatea din Bucuresti) impreuna cu Prof. R. Padmanabhan din Canada. Aceasta carte frumoasa este dedicata in intregime studiului unor universuri axiomatice motivate de probleme de logica (domeniu cultivat cu mult succes in Romania in special prin scoala initiata de Gr. C. Moisil).

Matematicienii sunt in primul rand interesati de frumusetea si eleganta acestor universuri; informaticienii, fizicienii si inginerii, mari consumatori ai acestor rezultate, sunt interesati de aplicabilitatea lor. Aparatele fotografice digitale functioneaza si datorita unor teoreme din acest domeniu.

Ambiguitatea, contradictiile, paradoxurile si incertitudinile nu distrug matematica, ci dimpotriva, o ajuta in mod subtil si esential-- argumenteaza W. Beyers, autorul cartii How Mathematicians Think: Using Ambiguity, Contradiction, and Paradox to Create Mathematics (Princeton, 2007).

Secretul matematicii nu se afla in structura ei logica, deductiva, forma preferata de prezentare a matematicii, ci in ideile pe care le promoveaza.

Reusita in matematica (ca de altfel in orice activitate de creatie) este in primul rand data de satisfactia personala. Nu sunt multe sentimente atat de puternice ca cel pe care-l ai cand pentru o scurta perioada de timp esti probabil unicul in lume care stii un fapt matematic netrivial! Reusita “exterioara” este o problema sociala si matematicienii nu se deosebesc de ceilalti creatori.

V.M.: Ati adus vorba de reusita exterioara a unui matematician. De ce ati ales sa emigrati la antipozi la 40 de ani? Nu e o varsta confortabila pentru  mutarea  "cuibului". Sunt cifrele mai blande in Noua Zeelanda?

Cristian Calude: Am avut un motiv (serios, dar care nu poate fi discutat in acest context) determinat de haosul anilor 1990-91. A trebuit sa decidem repede  daca plecam din tara (unanimitate) si sa implementam in timp relativ scurt decizia. In 1991/2 economiile din America de Nord si Anglia, locurile unde eram interesati sa mergem, erau intr-o situatie proasta, piata universitara era redusa.

Am invatat ce inseamna sa fii “supra-calificat”: universitatile care erau interesate aveau doar posturi sub nivelul calificarii. Am obtinut doua oferte, in Canada si Noua Zeelanda, si am mers cu totii jumatate de an in fiecare loc dupa care am decis (2-1) sa ramanem in Auckland. Contrar impresiei mele initiale,  Noua Zeelanda s-a dovedit o alegere fericita.

In 1992 plecarea pe term nedefinit din Romania insemna o “singularitate” in sens geometric. Azi lucrurile sunt diferite: globalizarea micsoreaza distantele pana la nesemnificativ.

Legaturile noastre cu Romania au ramas stranse, in special profesional, dar nu numai (familie si multi prieteni). Vizitam regulat Romania. Andreea a studiat unele aspecte sintactice si semantice ale limbii romane in teza de masterat si este in continua cautare de colaborari cu lingvisti romani. Elena si cu mine colaboram cu colegii romani, participam regulat la diverse conferinte si simpozioane in Romania (direct sau prin transmisii video).

Eu continuu sa conduc doctorate, exista un concurs inter-regional de matematica organizat de Colegiul National Vasile Alecsandri din Galati (unde am fost elev) care-mi poarta numele si unde ma duc oricand am ocazia. Anul trecut am scris un scurt dialog imaginar despre cartea De ce iubim femeile de Cartarescu.

IQ-ul lui Cristian Calude

V.M.: Dumneavoastra si sotia sunteti matematicieni in timp ce fiica are si ea o licenta in matematica.  Aduce  matematica intr-o familie o  incarcatura mai speciala?

Cristian Calude: Plecarea a creat o legatura speciala intre noi. Toti avem licente in matematica, dar doctoratele sunt in domenii diferite: informatica (Elena), lingvistica (Andreea), matematica. Lucram in diferite domenii in moduri diferite: Elena la universitate, Andreea in cafenele cu WIFI, eu in somn.

"Impartasim cu placere orice noutate interesanta; cand insa unul devine obsedat de o problema in care ceilalti n-au interes, situatia poate deveni exploziva" (Elena). "Este interesant de a avea un alt limbaj in comun, nu neaparat pentru a comunica in sensul de a transmite informatii, dar de a comunica in sensul de a forma legaturi" (Andreea).

V.M.: Voi incerca sa smulg de la dumneavoastra o informatie “senzationala”. Va intreb asadar : cine a descoperit cu adevarat teoria relativitatii? Matematicienii sau fizicienii (ma refer aici la "competitia primatului" dintre Poincare si Einstein)?

Cristian Calude: Este o intrebare interesanta pentru ca se leaga de inceputul carierei mele de cercetator cand am lucrat (impreuna cu Acad. S. Marcus si Prof. I. Tevy) la documentarea paternitatii matematicianului roman Gabriel Sudan intr-o problema de teoria calculabilitatii. Rezultatele noastre, publicate in revista Historia Mathematica in 1979, nu au putut dovedi decat simultaneitatea constructiei lui Sudan cu cea a matematicianului german W. Ackermann (singurul citat in literatura pana la acel moment).

 Simpla publicare a acestui articol n-ar fi modificat atitudinea comunitatii internationale privind aceasta paternitate; au trebuit eforturi concertate, relatii personale, citari repetate in articole si carti, reveniri,  esalonate pe mai mult de 15 ani pentru ca numele Ackermann sa fie inlocuit cu Ackermann-Sudan in principalele monografii ale domeniului. Prioritatea se obtine in primul rand prin dovezi stiintifice, dar si prin eforturi sociale.

Revenind la prioritatea asupra teoriei relativitatii trebuie sa dezamagesc prin a declina orice competenta in acesta problema. Exista o vasta literatura pe aceasta tema, in special in limba franceza. Dar chiar in Franta, unde majoritatea este in favoarea lui Poincaré (surpriza?), exista alte opinii.

Voi da un singur exemplu, cartea lui T. Damour (fizician teoretician, membru al Academiei Franceze de Stiinte) Si Einstein m'etait conté (Le Cherche Midi, 2005; traducere engleza sub titlul Once Upon Einstein, AK Peters, 2006) raspunde negativ la intrebarea daca Poincaré a construit o dinamica relativista speciala inaintea lui Einstein. Criticii reproseaza lui Damour ca a omis din analiza lucrari importante ale lui Poincaré, in special La Science et l'Hypothèse (1902) (carte, se pare, citita de Einstein).

V.M.: La finalul unui dialog pe cat de interesant pe atat de serios, permiteti-mi o intrebare frivola: ce IQ aveti domnule Cristian Calude?

Cristian Calude: IQ-ul? Nu l-am facut niciodata. Banuiesc ca e foarte mic…
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23913 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  felicitari... (Marţi, 8 aprilie 2008, 23:44)

  marlene [anonim]

  Pt. interviu.A fost o placere sa il citesc. Poate asa mai invata si elevii nostri cate ceva despre matematica...:)
 • 0 (0 voturi)    
  Ce bine... (Marţi, 8 aprilie 2008, 23:59)

  Mugur C. [anonim]

  ca a plecat (pentru el), ce pacat ca nu a ramas (pentru scoala noastra).
 • +2 (2 voturi)    
  O placere (Miercuri, 9 aprilie 2008, 0:01)

  Stefan [anonim]

  In sfarsit citesc un articol care imi aduce un zambet. Si precizez ca e ora 11.00 dupa o zi nu tocmai relaxata la birou. Romanii sunt inteligenti si cand li se ofera sansa stiu sa o arate.
  Si sper sa nu vad completari politice la acest comentariu.
 • -1 (5 voturi)    
  un PSD-ist (Miercuri, 9 aprilie 2008, 2:11)

  Gica [anonim]

  D-le Cristian PSD-ul va asteapta cu bratele deschise. Partidul nostru are nevoie de oameni ca dvs. Noi stam cam prost la calcule, ca sa stii calcule d-astea, tre' sa te duca capu' si sa citesti multe almanhe, noi aici la partid n-avem timp de prostii d-astea filozofice. Tata Ilici ne-a invatat ca matematica-i de rah.t. Si de stii sa calculezi afara din partid te vezi. La noi totu-i relativ cheltuim pana facem vid. Si de mai ramane ceva, buzunarele le facem doldura. La noi scoala nu conteaza, banu-i cel care dicteaza...None so blind as those who won't see.
  • -1 (1 vot)    
   niciodata psd-ist (Miercuri, 9 aprilie 2008, 8:27)

   fredylor [anonim] i-a raspuns lui Gica

   Daca era o clipa membru al acestui partid, nu scotea prea multe vorbe frumoase despre matematica. Probabil ca vorbea pe nas, avand in fata sa realitatea corupta, el singur fiind corupt (daca era psd-ist).


   Imi amintesc (fara placere) de unul din profesori din liceu, mai "slabi", care se lauda ca a fost coleg de facultate cu o geona. bineinteles, multe de la el nu am invatat decat multe pe care spiritul european imi interzice sa le aplic (cot la cot cu coruptia, incalcarea legii si altele in acest domeniu).


   Indiferent de continutul mesajului, o invitatie in psd a unui om, care are constiinta intacta, e o greseala care trebuie sanctionata. Scuze lui Stefan pentru acest comentariu, dar trebuia sa il scriu (probabil invitatiile sunt tot ce au mai ramas din acest partid si acelea sunt lansate cu disperare,pe unde se apuca)
 • -2 (4 voturi)    
  unde ii gasiti (Miercuri, 9 aprilie 2008, 4:27)

  Gicu [anonim]

  unul dintre cei mai mari matematicieni romani:)))

  hahaha, nu va mai aruncati la astfel de afirmatii fara nici o baza... oricum interviul suna ca o discutie intre un elev de liceu si un pasionat de go, table sau sah la o bere in Cismigiu:)))

  acuma serios vb researchul lui nu mai reprezinta nici un interes...poate acum 20 - 30 de ani.

  daca vreti un exemplu de matematician roman intr-adevar competent google Dan Voiculescu:) doar o coincidenta de nume:))

  si sunt multi altii..
  • +1 (1 vot)    
   gicule, las-o mai moale... (Miercuri, 9 aprilie 2008, 7:53)

   un simplu cititor [anonim] i-a raspuns lui Gicu

   e adevarat ca si Dan Voiculescu de care amintesti tu e un matematician de valoare, dar nici Cristian Claude nu e mai prejos. Oricum ar fi bine sa intelegi ca nu exista om de stiinta mai bun decat altul. Ca sa intelegi asta, uita-te la Einstein. Nu ar fi facut nimic fara ecuatiile lui Maxwell. Fiecare isi are atributiile lui in stiinta si in final, noi rasa umana avem de castigat datorita tuturor nu numai unuia. <br>Parerea mea...
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Miercuri, 9 aprilie 2008, 8:10)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Gicu

   lasa... nu e ptr. tine articolul
  • 0 (2 voturi)    
   cool! (Miercuri, 9 aprilie 2008, 9:57)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui Gicu

   De ce ma apuc sa comentez acum aici? Nu stiu! Da' de principiul holografic aplicat gaurilor negre ai auzit? Da de algoritmi cuantici ai auzit? Fiecare are domeniul lui de interes. E greu sa zici care domeniu e mai "cool" si sa evaluezi astfel cercetatorii... Unii studiaza formatiunile noroase si li se pare foarte "cool"...
  • 0 (0 voturi)    
   mai baiatule... (Miercuri, 9 aprilie 2008, 11:17)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui Gicu

   lsa-o mai moale...Cunosti ceva despre domeniul research ca sa vorbesti????
 • -4 (4 voturi)    
  cu educatia (Miercuri, 9 aprilie 2008, 6:53)

  incetati naibii [anonim]

  Becali nu a mai studiat atata si uite cata avere are. Studiul e bun numai ca sa te tina ocupat cel putin vreo 18 ani din viata si sa te invete la supunere, pe cand daca ai fi lasat liber sa gandesti si sa te dezvolti ai realiza mult mai multe...
  • +3 (3 voturi)    
   Matematicieni milionari in dolari (Miercuri, 9 aprilie 2008, 8:21)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui incetati naibii

   Probabil ca sa motivezi unii elevi romani talentati ca sa invete matematica ar fi bine sa le pomenesti de matematicienii si fizicienii care au ales sa mearga pe Wall Street ca sa ia joburi de quanti pe salarii de sase cifre anual (iar in timp creste).
   Poate intre timp se mai creeaza si joburi de actuari in Romania, creiere ar fi, relativ ieftine, pacat ca traditia angajarii la romani ar compromite total si ideea asta.
   • +1 (1 vot)    
    devinie milionar prin matematica (Miercuri, 9 aprilie 2008, 16:45)

    cipri [anonim] i-a raspuns lui Florin

    chiar se dau dau bani grei pentru rezolvarea a unor probleme. Clay Mathematics Institute ofera 1 milion de dolari pentru fiecare 7 "conjecture" care au mai ramas de pe vremea lui david hilbert de rezolvat.
    Chiar acum recent a reusit sa rezolve Grigori Perelman "poincare conjecture", dar a rafuzat si premiul oferit, dar si milionu de dolari.
    Asa ca mai raman 6 milioane de castigat.
    Spor la munca :)
  • +2 (2 voturi)    
   Realitatea este complexa1 (Miercuri, 9 aprilie 2008, 8:34)

   Pink Panther [anonim] i-a raspuns lui incetati naibii

   Partial de acord!
   Becali a facut atatia bani pentru ca educatia romaneasca a creat (si creaza) oameni supusi, fara initiativa. Aici prin educatie inteleg atat scoala cat si familia!

   Daca romanii nu ar fi fost atat de lipsiti de initiativa si ar fi dotati in mai mare masura cu "cohones" nu ar fi lasat orice nesimtit sa-si bata jos ce ei (Becali, Ilici, Vacaroiu, Vadim, ....).

   Pe de alta parte articolul de fata este bine scris si pleadeaza pentru o educatie serioasa in care fiecare copil/om sa-si gaseasca afinitatile (matematica sau altceva).
 • +3 (3 voturi)    
  Ceva extraordinar... (Miercuri, 9 aprilie 2008, 8:09)

  dana [anonim]

  Sunt articole de 2 randuri care plictisesc enorm si aricole (ca acesta) pe care le poti citi de n ori si iti pare rau ca s-au terminat.
  Nu cred ca poate spune cineva ca astfel de interviuri nu fac audienta! As putea sa comentez mult, dar ...ideea cred e simpla, precum matematica pentru dl.Calude: am citi in fiecare zi astfel de articole cu sufletul la gura fara sa ne plictisim nici macar o fractiune de secunda....
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 9 aprilie 2008, 9:16)

  Cristi [anonim]

  Felicitari si din partea mea pentru interviu. Imi face placere sa citesc interviuri in care intrebarile sunt ceva mai documentate decat un simplu "Cu ce echipa tineti?"
  Felicitari.
 • +2 (2 voturi)    
  popularizarea stiintei (Miercuri, 9 aprilie 2008, 9:50)

  atreus [anonim]

  Sunt fizician teoretician si am ajuns sa intru in contact cu teoria informatiei mai pe ocolite. Imi place articolul. Eu am fost socat prin anul 1 ca practic nu pot obtine decat solutii numerice in anumite cazuri. Eram asa de obisnuit cu "creionul si hartia" incat speram sa pot obtine cate o "solutie frumoasa" pentru tot ce exista... Intr-adevar, este o credinta larg raspandita ca matematica si fizica se bazeaza doar pe calcule...iar matematicianul si fizicianul "model" arata in credinta populara ca o persoana vesnic serioasa, cu un creion la indemana, gata sa iti mai arunce cu o teorema ca sa te puna in inferioritate... departe de adevar. Imi place articolul dvs. mai ales pentru ca subliniaza importanta intuitiei sau cum zice dl. Cristian Calude "rationament plauzibil". Pana la urma mecanica cuantica asta este, si noi folosim si in teoriile cuantice de camp dar si in computistica cuantica asemenea rezultate. Ma bucur ca exista inca cerere pentru popularizarea "de calitate" a stiintei... In ultima vreme am fost destul de dezamagit de ce am gasit pe web la clasicii romani in domeniu...
 • +2 (2 voturi)    
  intr-adevar (Miercuri, 9 aprilie 2008, 9:51)

  Anomic [anonim]

  Intr-adevar, e unul din cele mai lungi articole care le-am citit in lectura de dimineata din ultimul an.
  Nota 10, un articol bun, care te face sa-ti lasi cafeaua pentru mai tarziu.
 • 0 (0 voturi)    
  confinement (Miercuri, 9 aprilie 2008, 9:52)

  atreus [anonim]

  Daca tot veni vorba de motivare, cine demonstreaza riguros confinarea quarcilor capata $1 milion de la o institutie faimoasa (si nu prea, ca am uitat cum ii zice...), asa ca la treaba
 • 0 (0 voturi)    
  Dl. Cristian Calude (Miercuri, 9 aprilie 2008, 10:13)

  fudulu neculai [anonim]

  Am avut cinstea sa-l cunosc pe di. Calude prin 1984 in cadrul unor seminarii neconventionale ale unui un grup de tineri matematicieni, ce aveau loc in unele dupa-amieze la Universitatea Bucuresti si conduse de domnia sa. Cu toate ca nu avea un grad didactic prea mare producea o puternica impresie, multe din ideile sale ma puneau serios pe ganduri si ma emotionau (cu toate ca nu eram nici tanar, nici matematician ci doar inginer).
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 9 aprilie 2008, 10:16)

  victor [anonim]

  pt articol. Nu in fiecare zi iti este dat sa citesti presa de calitate. Felicitari inca o data si va multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 9 aprilie 2008, 10:16)

  victor [anonim]

  pt articol. Nu in fiecare zi iti este dat sa citesti presa de calitate. Felicitari inca o data si va multumesc.
 • +2 (2 voturi)    
  Cool (Miercuri, 9 aprilie 2008, 10:19)

  Blomar [anonim]

  Felicitari pentru un articol foarte reusit! Mai mult decit inspirata initiativa. Cred ca o sectiune dedicata cu interviuri (nu neaparat cu personalitati de origine romana) de popularizare a stiintei ar fi salutata de marea majoritate a audientei hotnews. Inca o data, well done.
  • 0 (0 voturi)    
   Subscriu (Miercuri, 9 aprilie 2008, 14:58)

   MatrixInside [utilizator] i-a raspuns lui Blomar

   ...la aceasta propunere.
  • 0 (0 voturi)    
   Subscriu (Joi, 10 aprilie 2008, 10:25)

   ura-si-la-gara [utilizator] i-a raspuns lui Blomar

   si eu :-)

   Un pic de educatie si de motivare nu strica nimanui.
   In plus, este o alternativa foarte frumoasa la multimea de stiri cu afaceristi dubiosi care inunda toata presa.
 • +1 (1 vot)    
  lucreaza in somn (Miercuri, 9 aprilie 2008, 10:29)

  hic [anonim]

  lucreaza in somn .. daca as putea si eu...
 • +2 (2 voturi)    
  tristete (Miercuri, 9 aprilie 2008, 10:38)

  popescu [anonim]

  E trist sa vezi ca astfel de oameni aleg alte tari. Cu inima deschisa si sufletul curat ,dl Calude nu s-ar fi simtit implinit la noi. Succes si bucurie dlui Calude si celor care-l apreciaza.
  • +1 (1 vot)    
   Cu inima deschisa si sufletul curat... (Miercuri, 9 aprilie 2008, 13:57)

   roadrunner [anonim] i-a raspuns lui popescu

   ... si mai ales cu matzele chioraindu-i de foame, e clar ca domnul Calude nu s-ar fi simtit implinit la noi. Ca sa nu mai vorbesc ca l-ar fi scuipat in cap alde Vanghelie, Jiji etc.
 • +1 (1 vot)    
  un doctorat in drept (Miercuri, 9 aprilie 2008, 10:43)

  iovesco [anonim]

  si poate impreuna formalizati stiintele juridice,
  pentru rapida depistare a fraudei in rationament,
  punerea coruptiei la punct (geometric).
 • 0 (0 voturi)    
  Profesor (Miercuri, 9 aprilie 2008, 10:46)

  Alex [anonim]

  Mi-a fost profesor la facultatea mate-info Constanta in 2002, cursul Complexitatea Algoritmilor. Nu stiam atunci ca e asa celebru. E foarte bun ca profesor.
 • +1 (1 vot)    
  Ceva molipsitor (Miercuri, 9 aprilie 2008, 10:52)

  CitizenX [anonim]

  Interviul acesta nu e neaparat despre matematica. Daca ar fi fost asa, probabil ca multi dintre noi il abandonam dupa cateva fraze, similar manualelor scolare. As spune ca e un interviu despre viata, si despre arta.
  Imi place teribil (iubesc, in sensul limbii engleze) sa discern in vorbe - in cazul acesta, si in fapte - intr-un caz mai general, natura umana in tot ce are ea mai frumos: momentul in care "eu" converge catre "noi". Filosofia de viata a domnului Cristian Claude, asa cum reiese din aceste cuvinte, este una de acest gen; modesta (ce frumos raspuns referito la IQ) si plina de intelepciunea ce vine dintr-o folosire corecta a inteligentei si talentului. Eu, si tot ce sunt eu (talent, frumusete, inteligenta, etc) isi gaseste rostul atunci cand "dau", intr-un sens aproape crestin al cuvantului ("e mai ferice sa dai, decat sa primesti"), si "iau" doar pentru a da mai mult.

  Oameni de genul acesta isi gasesc pacea in lume; sunt oameni senini care stiu ca omenirea poate supravietui fara ei, dar in acelasi timp are nevoie de ei. Si nu trebuie sa fie matematicieni, precum Cristian Claude. Pot avea cea mai banala ocupatie din lume atat timp cat o fac cu pasiune si cu constienta ca si ei, prin ceea ce fac, pot face lumea de azi putin mai buna decat cea de ieri. Traind astfel viata lor devine o opera de arta, sacra si molipsitoare in acelasi timp.
 • 0 (0 voturi)    
  Dl. Cristian Calude (Miercuri, 9 aprilie 2008, 13:47)

  Consonant [anonim]

  Domnul Cristian Calude este un foarte bun matematician-informatician (mai ales in informatica teoretica). Interviul este interesant si atractiv. Este intr-adevar cam exagerata afirmatia din prezentare gen "unul dintre cei mai importanti matematicieni romani in viata". Exista foarte multi matematicieni romani cu mult mai importanti (pe o scara a valorilor cu argumente solide). Din pacate, multi dintre acestia (nu toti, mai sunt si in tara) sun cvasi-necunoscuti romanilor care nu lucreaza in domeniu. Oricum ar fi, este bine sa mai vezi si altfel de stiri.
 • 0 (0 voturi)    
  Superb (Miercuri, 9 aprilie 2008, 13:58)

  rares C [anonim]

  felicitari pentru acest subiect. Multimim mult pentru el. intr-adevar mai exista romani fericiti. Keep the good work coming.
 • 0 (0 voturi)    
  Mi-a deschis apetitul (Miercuri, 9 aprilie 2008, 14:34)

  Alexandra [anonim]

  ...ptr ceva mai concret si aventura in domeniu matematicii si este adevarat ca lumea este mult mai plina de numere decat am putea noi deslusi, fara abilitati de cunostere si ambitie ptr solutii. Bafta celor ce indraznesc !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  am fost elevul d-lui Cristian Calude. In liceu! (Miercuri, 9 aprilie 2008, 16:38)

  Florin & Oana [utilizator]

  Sunt in asentimentul colegilor mei din promotia 1976 a Liceului de informatica nr. 1 din Bucuresti sa il salutam pe dl. Profesor Cristian Calude, care ne-a predat la inceputul carierei D-sale. Lucrarea mea de diploma la absolvirea liceului a fost condusa de dansul si se baza pe functiile primitiv-recursive introduse de matematicianul roman Sudan pe la 1926. Nivelul de pregatire pentru asa tema era de anul 5 al Facultatii de matematica. Stim ca dl. Cristian Calude era dintre tinerii cu mari aptitudini selectati de Gricore Moisil. Iata ca si-a continuat cariera in mod stralucit, luptand si reusind in 30 de ani recunoasterea lui G. Sudan. Inca o data, suntem mandri de Profesorul nostru.
  • 0 (0 voturi)    
   promotia 1976 Liceul informatica (Vineri, 3 octombrie 2008, 15:01)

   adriana ion (lungu) [anonim] i-a raspuns lui Florin & Oana

   Si eu am fost eleva a Liceului de informatica promotia 1976. Ma alatur celor spuse de voi si mi-ar face deosebita placere sa putem relua cumva legatura. Este o minune ca mai gasim si lucruri minunate despre oameni minunati precum profesorul Cristian Calude postate pe net.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta nu stie ce zice! (Miercuri, 9 aprilie 2008, 18:13)

  Stramba-Lemne [anonim]

  Se stie de mult timp ca marele Gauss era un foarte foarte bun calculator si se mai stie ca la fel era si Galois! De unde le scoateti fratilor? De unde scoateti atatea genii comuniste in Romania asta egala cu ZERO?
  • 0 (0 voturi)    
   mai mai (Miercuri, 9 aprilie 2008, 19:26)

   Gicul [anonim] i-a raspuns lui Stramba-Lemne

   "Iti oferim acum un interviu cu unul dintre cei mai talentati artisti ai matematicii mondiale, romanul Cristian Calude'"

   frumoasa fraza. ce inseamna domnu reporter artist al matematicii? canta sau danseaza pe formule?

   nu inteleg cum puteti ridica in slavi un profesor care nu s-a facut remarcat in cercetare cu nimic deosebit. are un CV bun dar el nu reprezinta mare lucru pentru matematica la nivel mondial.
   terminati cu astfel de articole si etichete
   • 0 (0 voturi)    
    CV (Miercuri, 9 aprilie 2008, 20:04)

    geo [anonim] i-a raspuns lui Gicul

    Ma gicule dupa cum te exprimi, sunt sigur ca ai IQ-ul f mare. Iti propun sa depui un CV la Bell Laboratories... Poate ajungi si tu un mare spalator de toalete, asa la nivel mondial, cantand si dansand cu matura....
    • 0 (0 voturi)    
     Geo si toaletele lui (Miercuri, 9 aprilie 2008, 21:36)

     Gicul [anonim] i-a raspuns lui geo

     ce legatura are IQ cu felul de exprimare?
     matale cu ce te ocupi? esti telefonist la Bell ca tot ii mentionasi.?

     daca nu esti in stare sa imi combati parerea mai bine taci din gura
  • 0 (0 voturi)    
   Matematica adevarata (Joi, 10 aprilie 2008, 17:29)

   cipri_ [anonim] i-a raspuns lui Stramba-Lemne

   Imi pare rau, ca trebuie sa te contrazic. Probabil ca n-ai studiat matematica. Matematica univeristara se deosebeste foarte mult de acea de liceu. Matematica in mare parte n-are nimic de facut cu calcule. Si foarte rar primesti si exercitii de genul "socoteste... xy ". Teme de acest gen in matematica universitara aproape ca nu gasesti, doar rar cand proful crede ca face bine studentilor sa chiar rezolve un caz real. Dar asta se intampla destul de rar. De aceea cand e vorba de socotit un fizician deobicei rezolva mai repede, fiindca are mult mai multa experienta la socotit de exercitii. (Si fizicianul deobicei face si tot felu de "pasi" nu chiar corecti... si tot ajunge cumva la rezultatul corect, dar nu mereu).
   Daca mergi intrun institut de matematica, si intreb un matematician, care stie sa socoteasca cel mai bine din cap, o sa-ti raspunda foarte multi ca: femeia de la cofetaria insitutului poate socoti cel mai bine din cap.
   Dar asta nu inseamna ca un matematician nu are voie sa poata socoti bine din cap. Exceptii exista, dar sunt rare. Pe matematician nu prea il intereseaza rezultatul concret. Important e ca
   1) Exista o solutie
   2) Si solutia e unica

   Deobcei acestea-s obiectivele matematicianului.

   Gauß, Euler si in special Newton au trebuit sa fie masini bune de socotit, fiindca asta era pe acele vremuri o necesitate, dar in ziua de azi cand un calculator cu programul "Mathematica" socoteste in cateva secunde cat un matematician poate in cateva zile...sau luni...sau ani, nu mai este important ca sa stii socoti bine in cap.

   Si chiar se zice ca in viitor va fi chiar necesar ca si unele dovezi sa fie facute de calculator. (de exempu si teorema hartii cu patru culori )
   Exista unele dovzi care au necesitat peste 5.000 de pagini. Fara calculator in viitor va fi destul de greu si-n domeniul matematici.
   • 0 (0 voturi)    
    matematicienii (Vineri, 11 aprilie 2008, 10:15)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui cipri_

    Inginerii stiu sa calculeze bine si "in cap". E drept ca fizicienii nu sunt asa de rigurosi intotdeauna dar asta e de inteles. In principiu spunem ca "presupunem ca se verifica toate teoremele de care am nevoie" si ca in domeniul de interes functiile se comporta "frumos"... Dar sa nu uitam ca si matematicienii au invatat cate ceva de la fizicieni. Bunaoara "functia" delta Dirac... stiu, nu-i chiar functie... Ideea este ca in momentul de fata majoritatea ecuatiilor cu care vin fizicienii, matematicienii nu le stiu rezolva (nu stiu gasi o solutie desi stim ca solutia exista). In aceste cazuri e clar ca uneori lasi rigurozitatea si dai drumul la creativitate...
    • 0 (0 voturi)    
     matematica / fizica (Vineri, 11 aprilie 2008, 16:55)

     cipri_ [anonim] i-a raspuns lui atreus

     e adevarat ca multe chestii in matematica provin initial de la fizica...
     numai toate aceste ar fi ramas la un nivel infantil daca nu s-ar fi aruncat matematicienii pe ele.
     Si Einstein a glumit o data, ca de cand s-au aruncat matematicienii pe teoria lui, nici el n-o mai intelege.
     Si Tensor Calculus vine tot din fizica, dar matematicienii au preluat acest subiect si l-au dezvoltat... si am ajuns la "analysis on mainfolds".
     Intre fizica si matematica exista o simbioza foarte buna. Din pacate doar acum mai recent se folosesc si la institutele de fizica mai multa matematica.
     De exemplu, uitate la ce nivel e scrisa o carte despre mecanica scrisa de un fizician si de un matematician.
     De exemplu compara, mecanica scrisa de Lev Landau, sau Goldstein, sau Scheck, si compar-o cu "Introduction to mechanics and symmetry" scrisa de Marsden si Ratiu.
     sau compara cu "Mathematical Methods of Classical Mechanics" scrisa de V.I. Arnold.

     Problema e ca fizica necesita multa matematica, din multe domenii a matematicii. De exemplu un matematician se specializeaza pe differenial geometry, sau functional analysis sau algebra... sau ce stiu eu. Dar un fizician cam are nevoie de toate aceste domenii, si apoi mai vine si fizica in plus.
     • 0 (0 voturi)    
      Science is FUN (Vineri, 11 aprilie 2008, 17:51)

      atreus [anonim] i-a raspuns lui cipri_

      Dar uneori o demonstratie prea riguroasa strica la frumusete. Cum era cu teorema Coleman Mandula? "nu se pot combina simetriile interne cu cele spatio-temporale decat in mod trivial", doar de n-ar fi SUSY...
      Dupa mine matematica e super, doar ca este un inceput, nu un sfarsit si eu cel putin o vad ca pe o unealta. Dupa mine nu exista ceva mai flexibil ca matematica. Tot ce vreau sa critic este mentalitatea de a vedea in matematicieni si fizicieni niste oameni mult prea seriosi, in costume sobre, predicand despre adevaruri imuabile... Science is FUN
 • 0 (0 voturi)    
  cam pompos articolul (Miercuri, 9 aprilie 2008, 19:53)

  papadie [anonim]

  Fac parte din generatia 52 si am cunoscut superficial dar suficient grupul de elevi superdotati in matematica, participanti la olimpiade internationale sau colaboratori de varf ai Gazetei Matematice. In mod sigur acest Calude nu se numara printre ei, probabil facea parte dintr-un esalon secund, mai putin dotat. Oricum ma bucur ca a ajuns bine si ii doresc succes mai departe.
  • 0 (0 voturi)    
   NA SI? (Vineri, 11 aprilie 2008, 18:16)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui papadie

   ei, ei, si eu am facut pipi pe mine in gradinita... NA SI? Poti sa te afirmi la orice varsta (bine, daca nu faci alzheimeri intre timp) asa ca mai da-mi pace.
 • 0 (0 voturi)    
  persoane si...personalitati (Miercuri, 9 aprilie 2008, 22:50)

  liberty [anonim]

  In sfarsit un articol interesant; dupa cum mai scria cineva aici, un articol de spre lume si viata, despre stiinta si meta stiinta, despre persoane si..personalitati. Sunt convins ca sunt inca multe persoane carora pur si simplu le lipseste un anume tip de articole sau informatie de natura stiintifica si tehnica. Inventivitatea dar si inventica romaneasca este larg recunoscuta dar ne lipseste promovarea ei in interiorul tarii. Cine nu-si aduce aminte de Teleenciclopedia, de Ion Hobana si emisiunile lui, de multi altii care nu-si mai gasesc locul printre minunatele stiri apocaliptice de ora 17...Spiritul are nevoie de hrana, si sunt destui flamanzi....
 • 0 (0 voturi)    
  In exclusivitate, bun simt (Miercuri, 9 aprilie 2008, 23:57)

  Traian [anonim]

  Felicitari celor doi participanti la dialog! Foarte rar se pot citi interviuri de un asemenea nivel purtate in limba romana.
 • 0 (0 voturi)    
  Multumiri (Joi, 10 aprilie 2008, 2:57)

  Cristian Calude [anonim]

  Multe multumiri celor care au citit si comentat interviul.

  Am fost incantat sa primesc pe aceasta cale stiri de la fosti elevi si studenti; astept cu mare placere si interes orice vesti.

  Multumesc pentru critici. In particular, regret adjectivele si exagerarile--este evident ca exista nu numai multi matematicieni, chiar matematicieni-informaticieni, romani cu realizari incomparabil
  mai importante. Sper ca unii dintre ei sa fie invitati la dialog.

  In final, dar nu in ultimul rand, multumiri lui Vlad Mixich pentru intrebarile inspirate: Vlad este medic si jurnalist, el insusi un tanar cercetator de care, sunt sigur, vom mai auzi.

  Cristian Calude
  • 0 (0 voturi)    
   o intrebare (Joi, 10 aprilie 2008, 4:03)

   Dragos [anonim] i-a raspuns lui Cristian Calude

   Unde ati avut ocazia sa fiti profesor in Canada. Cumva la Univ of Western Ontario?
   • 0 (0 voturi)    
    o intrebare (Sâmbătă, 12 aprilie 2008, 5:57)

    Cristian Calude [anonim] i-a raspuns lui Dragos

    Corect, UWO.
  • 0 (0 voturi)    
   multumiri (Joi, 20 octombrie 2011, 0:38)

   adriana (lungu) ion [anonim] i-a raspuns lui Cristian Calude

   Ma bucur enorm ca am avut prilejul sa va intalnesc in aceasta viata. Am fost eleva dvs. la liceul de informatica in anul 1976. Pastrez si acum ca amintire fotografiile cu cel mai tanar si cel mai bun profesor din liceul de Informatica.
   Majoritatea colegilor mei au plecat din tara imediat dupa terminarea facultatii, eu am ramas si acum sunt director economic la un mare lant de farmacii din Romania, expert contabil si bineinteles pastrez si pasiunea pentru informatica (am lucrat 20 de ani ca programator la un institut de cercetari). Generatia noastra, "pionierii informaticii" in Romania a avut marele noroc sa fie pregatiti si instruiti de adevarati oameni de stiinta si asta ne face acum foarte "bogati" si spiritual si profesional. Va multumesc si va doresc din suflet toate cele bune.

   Adriana Ion (fosta Lungu)
 • 0 (0 voturi)    
  mentionare (Joi, 10 aprilie 2008, 9:13)

  aritmetician [anonim]

  Ne aflam in "Anul Matematicii" in dedicarea Ministerului Educatiei si Cercetarii din Germania, o initiativa salutara si pe alte meleaguri, precum reiese din comentariile la acest interviu. Stiintele naturale si tehnice bat in retragere decand cu instaurarea de noi standarde de afirmare in viata.
 • 0 (0 voturi)    
  Destept om (Joi, 10 aprilie 2008, 9:49)

  releu [anonim]

  pacat ca nu impartasesc si morala celor de la 1848 si incontinuare...
 • 0 (0 voturi)    
  contra atake (Joi, 10 aprilie 2008, 10:24)

  Pinochio [anonim]

  Multzi papagali mai (mai)
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo bravo... (Joi, 10 aprilie 2008, 16:54)

  alex popivic [anonim]

  Congrats domnului Calude si omului care l-a intrebat. Am vazut ca ati inceput sa tot aveti interviuri din astea. Bravo...tot asa sunt faine
 • 0 (0 voturi)    
  titlul articolului e cam jenant (Vineri, 11 aprilie 2008, 6:15)

  wilma [anonim]

  Oare nu l-a deranjat pe d-nul Cristian Claude acel smiley (":)") din titlul articolului. Primul impuls, la vederea lui, a fost sa nici nu citesc articolul.
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Vineri, 11 aprilie 2008, 14:10)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui wilma

   eu d-aia l-am citit...
 • 0 (0 voturi)    
  muzica astrelor (Vineri, 11 aprilie 2008, 22:47)

  anca atanasiu [anonim]

  Am avut privilegiul de a-i cunoaste pe multi dintre olimpici. Nascuti, iar nu facuti.De a participa, alaturi de ei, la competitii nationale si internationale(informatica, matematica, fizica, chimie si nu numai). De a-i cunoaste in viata de zi cu zi, de a-i admira si de a-i respecta. De a-i ruga sa anticipeze(prin 1980) ierarhia stiintelor din sec.21. Inutil sa mai spun ca s-a confirmat.
  Si m-am temut de diferenta dintre precocitatea lor intelectuala si vulnerabilitatea afectiva.
  Iata de ce, citind interviul, mi s-a parut ca vad, de undeva din spatiu, PLANETA ALBASTRA, plutind in acordurile MUZICII ASTRELOR.
  Multumiri celor doi-care ne-au permis sa asistam la zborul lor ingemanat si sa ne imaginam ca ne ingaduie in preajma-le.
  O mare usurare-o armonie similara si in familie.
  Ce bucurie...
 • 0 (0 voturi)    
  Interviu Cristian Calude (Joi, 17 aprilie 2008, 20:48)

  adyspataru [anonim]

  Am citit dintr-o rasuflare acest interviu .Am patruns un pic in modul de gandire a unui om atat de inteligent.Felicitari si lui V.M.!
  Sunt mandra si numai pentru faptul ca am studiat Matematica la Univ.Bucuresti inte anii 1 985-1989,cand acest mare om era inca acolo!
  Ady Spataru,profesor matematica


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by