Opera națională a Belgiei a prezentat „Cassandra”, un spectacol cu o partitură originală în care personajul din mitologia greacă este adus în zilele noastre drept un cercetător ale cărui avertismente privind schimbările climatice trec neascultate, relatează Reuters.

Ajax si Cassandra pe un vas de lutFoto: Andre Held / akg-images / Profimedia

Spectacolul evoluează în două lumi paralele, una locuită de Cassandra din Antichitate, blestemată de zeii greci să nu fie crezută de contemporanii ei deși prezice căderea sângeroasă a orașului ei natal, Troia.

Versiunea sa modernă este „Sandra”, o cercetătoare specializată în analizarea datelor oferite de iceberguri care este terorizată de un viitor violent pe care îl citește în ritmul record de topire a calotelor glaciare.

Incapabilă să se facă auzită ca om de știință, Sandra apelează la stand-up comedy pentru a încerca să atragă atenția lumii.

Muzica a fost compusă de muzicianul belgian Bernard Foccroulle, în timp ce versurile îi aparțin libretistului Matthew Jocelyn, ambii afirmând că povestea a fost inspirată de discuțiile pe care le-au avut cu activiști de mediu tineri.

Pe măsură ce în timpul spectacolului bucăți albe de decor montate în fundal pentru a aminti ghețari cad pe rând una după alta, Cassandra și Sandra se întreabă dacă ele sunt vinovate că nu reușesc să îi convingă pe oameni de pericol, sau dacă este vina oamenilor fiindcă refuză să vadă ce e în fața ochilor lor.

Corul operei cântă legat la ochi pentru a accentua întrebarea.

Spectacolul de o oră și jumătate nu oferă însă vreun răspuns și se încheie cu o întrebare directă adresată de Sandra publicului: „Ce urmează acum?”.