Documentarul “Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții Regelui în exil începând cu expulzarea sa forțată și până la înmormântarea sa, dar include și un interviu cu Prințul Philip care descrie prietenia sa din copilărie cu Regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

Regele Mihai si printul Philip (arhivele nationale)Foto: Hotnews

Documentarul prezintă povestea nespusă a vieții Regelui în exil începând cu expulzarea sa forțată din România în 1948 de către comuniștii impuși de Kremlin și până la înmormântarea lângă strămoșii săi la Mănăstirea Curtea de Argeș în 2017.

Programul este difuzat în premieră pe HISTORY Channel duminică la ora 21:00, cu o zi înaintea centenarului nșsterii Regelui Mihai și este urmat de alte 11 difuzări până la sfârșitul anului. Documentarul a fost filmat în România, Elveția și Marea Britanie.

Programul include un interviu cu Prințul Philip, Duce de Edinburgh, în care descrie prietenia sa din copilărie cu Regele Mihai când călăreau ponei pe malul Mării Negre și la Castelul Peleș în Sinaia. Prințul Philip, care este înrudit ca și soția sa Regina Elisabeta a II-a cu Regele Mihai, comentează și poziția Occidentului care abandonează România și Europa de est sub influența lui Stalin la Yalta în 1944.

Împreună cu filmele anterioare “Războiul Regelui (2016) și “Maria: Inima României” (2018), noul documentar “Regele Mihai: Drumul către casă” aduce în fața publicului o perioadă din istoria României din 1860 până în 2017,” spune John Florescu, Producătorul executiv al celor trei programe. Primele două documentare au fost lansate în Romania pe ProTV și au fost difuzate în 42 de țări pe HISTORY Channel.

Narat de aclamatul actor Marcel Iureș, documentarul prezintă interviuri cu membri ai familiei Regelui, consilieri și prieteni apropiați Regelui Mihai, avocatul său din Elveția, jurnaliști, istorici și fostul director al Casei Regale. Consilierul istoric principal al filmului este Dr. Matei Cazacu, autor și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris.

John Florescu și scenaristul și producătorul britanic Trevor Poots au realizat acest program de 44 de minute împreună cu echipa românească condusă de producătorul senior Viorel Chesaru.