Festivalul de primăvară, cea mai amplă manifestare culturală internaţională din capitala Ungariei, ajunsa la a 28-a editie, reuneste peste 200 de evenimente ce vor putea fi urmarite intre 14 si 30 martie 2008. Primăvara budapestană este salutată de Institutul Cultural Roman din Budapesta în 11 martie cu un concert de pian sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin la pupitrul Filarmonicii Banatul. In program: George Enescu: Preludiu la unison, Camile de Saint Saens, Concertul No.2 pentru pian si orchestra, solist Giorgos Konstantinou (Grecia), Georges Bizet: Simfonia in Do major.

Un vernisaj cu totul special va avea loc in data de 18 martie, la Millenaris Park, unde vor fi expuse sculpturile din fân ale artistului Ernő Bartha, in timp ce, la Szeged se deschide Foto-Salonul de Primăvară la care ICR Budapesta este co-organizator. Martie mai înseamnă şi sărbătoarea francofoniei, unde ICR Budapesta participă la Noaptea de cinema cu film românesc de vârf, California Dreamin şi cu vin românesc de Miniş la Descoperirea lumii francofone, informeaza institutul.

O întâlnire pe teme de presă şi cultură va avea loc în 10 martie la Universitatea din Szeged între studenţii catedrei de limbă română şi Brînduşa Armanca, directoarea ICR Budapesta, iar in 28 martie institutul va fi prezent la Universitatea din Debrecen care organizeaza Conferinta Internaţionala Globalizare si Multiculturalism.

Potrivit publicatiei Monitorul de Cluj, artistii clujeni sunt invitati la editia din acest an a Festivalului de Primavara de la Budapesta. In 18 martie va avea loc, la Teatrul Millenaris, vernisajul unei expozitii a caricaturistului clujean Konczey Elemer. Cvartetul Arcadia va sustine un recital in Sala de marmura a Radioului maghiar in 22 martie, iar in 25 martie, la Teatrul Thalia din Budapesta, va putea fi urmarita o reprezentatie a piesei „Gianni Schicchi“, de Giacomo Puccini, pusa in scena in 2007 de regizorul Silviu Purcarete la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Un alt eveniment care promoveaza arta clujeana este o serata de orga pe care clujeanul Erich Turk o va sustine la Egyetemi, in 28 martie. Nu vor lipsi din festivalul budapestan creatiile unor compozitori clujeni precum Cornel Taranu sau Csiky Boldizsar.