Doi bărbaţi au încercat să fure o pânză de Claude Monet dintr-un muzeu olandez, dar au eşuat şi au fugit cu mâinile goale, potrivit Poliţiei locale, scrie CNN.

pictura Claude MonetFoto: Zaans Museum

Focuri de armă au fost auzite în timpul tentativei de jaf de la Muzeul Zaans din Zaandam, la nord de Amsterdam, conform News.ro, care citează CNN. În urma schimbului de focuri nu a fost nimeni rănit, conform anchetatorilor.

Uleiul pe pânză, "De Voorzaan en de Westerhe" de Claude Monet, este analizat pentru a fi evaluate posibile daune, a explicat instituţia.

Tentativa de furt a avut loc în jurul orei 10.30, duminică. Potrivit publicaţiei olandeze NOS, echipele din muzeu şi vizitatorii prezenţi au intervenit şi au reuşit să prevină furtul.

Cei doi bărbaţi care au vrut să fure tabloul au fugit cu un scuter negru, care a fost găsit ulterior de Poliţie. "Suntem bucuroşi că nimeni nu a fost rănit şi că cei doi nu au reuşit să fure nimic", a explicat pentru CNN directoarea muzeului, Marieke Verweij. Ea a adăugat că angajaţii au fost "foarte şocaţi" de incident.

Cei doi bărbaţi suspectaţi de tentativă de furt au fugit, iar poliţia olandeză a făcut apel către oameni să furnizeze orice informaţii au despre suspecți.

Muzeul a fost temporar închis, luni. A fost redeschis vizitatorilor marţi, dar pânza a fost retrasă din expoziţia "Monet à Zaandam".

"Acum evaluăm dacă pânza a suferit daune în timpul incidentului, ceea ce înseamnă că nu o putem expune pentru moment", a explicat Marieke Verweij.

Opera, care înfăţişează ambarcaţiuni pe râul Zaan, a fost achiziţionată de muzeu în 2015, la preţul de 1,16 milioane de euro. Claude Monet a pictat scena cu ocazia unei călătorii la Zaandam, în 1872. Acest peisaj este în realitate panorama pe care pictorul o avea de la hotelul unde a stat cu soţia şi fiul său, timp de patru luni.

Zaandam s-a dovedit o sursă de inspiraţie pentru artist, care a creat 25 de pânze şi 9 desene în acest oraş, potrivit Muzeului Zaans. Într-o scrisoare adresată unui alt pictor impresionist, Camille Pissarro, Claude Monet explica că la Zaandam "avea ce picta pentru o viaţă întreagă". Pentru a-i lăuda prietenului său meritele oraşului, pictorul vorbea în scrisori de mori, case colorate şi "bărci elegante". Mori de vânt apar în tablou, cu vedere spre casele cu acoperiş roşu din fundal.