Norman Manea, cel mai tradus autor de limba romana si laureat al unor mari premii internationale revine in Romania in luna aprilie 2008. Dupa plecarea sa din tara, in 1986, aceasta este a doua vizita a scriitorului, precedenta avand loc in primavara anului 1997. Scriitorului i se va conferi titlul de Doctor Honoris Causa de catre doua institutii prestigioase de invatamint superior: Universitatea Bucuresti si Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Totodata, la editura Polirom se va lansa noua serie de autor „Norman Manea”. Cu prilejul vizitelor la Bucuresti, Cluj si Sibiu scriitorul va sustine conferinte si va avea intilniri cu cititorii, va participa la o masa rotunda alaturi de Orhan Pamuk si Antonio Tabucchi. Norman Manea va vizita Bucovina natala si Maramuresul – subiect al unui film si album documentar.

Potrivit editurii Polirom, programul scriitorului Norman Manea in Romania cuprinde:

• Dezbatere publica sub egida revistei Observator cultural – „Norman Manea si cititorii sai” pe 14 aprilie. Evenimentul este moderat de criticul literar Carmen Musat, redactor-sef al revistei Observator cultural

• lansarea Seriei de autor „Norman Manea” (Editura Polirom) pe 15 aprilie, la sediul Institutului Cultural Roman

• Masa rotunda gazduita de Grupul pentru Dialog Social pe tema „Exilul – o trauma privilegiata” pe 17 aprilie, moderata de scriitorii Gabriela Adamesteanu si Stelian Tanase

• Ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca pe 21 aprilie

• Ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti pe 24 aprilie si conferinta sustinuta la Facultatea de Litere

• Masa rotunda la Universitatea Bucuresti – Norman Manea, Orhan Pamuk, Antonio Tabucchi pe 25 aprilie

• Intilnire la Sibiu pe 30 aprilie – Norman Manea si Antonio Tabucchi

Seria de autor de la Editura Polirom reprezinta primul pas editorial major pentru cunoasterea si difuzarea in Romania a intregii opere a scriitorului.

Primele volume in seria Polirom vor fi lansate in prezenta autorului: romanul Atrium, editia a II-a si Intoarcere huliganului • Inaintea despartirii. Convorbiri cu Saul Bellow • Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici • Poemul Vorbind pietrei (scris in limba romana, dupa o vizita, in calitate de invitat de onoare, la tirgul de carte de la Ierusalim, in 2003, textul apare insotit de traducerile in zece limbi si ilustratii de Tudor Jebeleanu).

Premiul Medicis Etranger pe 2006 acordat scriitorului in Franta pentru Intoarcerea huliganului si numeroase alte distinctii l-au propulsat pe Norman Manea de pe pozitia de autor cunoscut spre cea de autoritate literara. Manea este in acest moment cel mai tradus scriitor roman in strainatate (cartile sale, publicate in 20 de limbi, insumeaza peste 50 de volume). Scriitorul a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin si membru al juriului international „Nonino”. Norman Manea a fost in 2006 rasfatatul cronicarilor literari francezi, dupa ce autorul se bucurase, in deceniul precedent, de o excelenta primire in Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Spania, Norvegia etc. Intoarcerea huliganului a aparut deja in Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Spania,Olanda, Franta, China si urmeaza a fi publicat in Portugalia, Israel, Cehia, Polonia si Ungaria. Romanul s-a bucurat de recenzii elogioase in toata presa americana, a fost „Cartea lunii” si s-a aflat pe lista de bestseller-uri in Germania, a fost comentat la superlativ in presa italiana si declarata cea mai buna carte straina in 2005 in Spania.

Scriitorului Norman Manea i s-a inminat pe 26 martie 2006, in cadru festiv, Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Comandor acordat de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Ceremonia a avut loc in cadrul unui dineu festiv la resedinta ambasadorului roman la ONU, domnul Mihnea Motoc, in prezenta scriitorilor Philip Roth si Orhan Pamuk.

Norman Manea este „writer in residence” si profesor de literatura europeana la prestigiosul colegiu Bard din New York, care i-a avut, in decursul anilor, ca pedagogi pe Saul Bellow, Toni Morrison, I.B. Singer, Mary McCarthy, Chinua Achebe, John Ashberry etc.

Desi locuieste la New York de 20 de ani si a dobindit o remarcabila faima internationala, Norman Manea s-a considerat si se considera scriitor roman. „Criteriul esential in clasificarea unui autor este limba in care scrie, nu faptul ca e femeie, homosexual sau catolic... Limba mea este limba romana, m-am format si deformat in cultura romana. (...) Pina la urma, rezultatul ultim al biografiei unui scriitor il reprezinta fraza sa, stilul, vocea sa literara, felul in care orinduieste cuvintele”, declara scriitorul intr-un interviu la Radio Europa Libera.

Vinzarile excelente ale Intoarcerii huliganului in Romania din ultima perioada si cronicile literare elogioase din presa romana se datoreaza, in opinia scriitorului, unei noi generatii de lectori.

Organizatori evenimentului sunt Universitatea Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Editura Polirom, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Revista Apostrof in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.