Vestitorii „Primăverii” la Casa de Licitații A10 by Artmark sunt marii maeștri ai artei românești și capodoperele acestora. Expoziția celui mai mare eveniment de artă al sezonului – Licitația de Primăvară, programată marți, 23 martie, și-a deschis astăzi porțile și surprinde cu aproximativ 200 de opere de importanță muzeală și nume de referință pentru piața românească de artă.

Expoziția Licitației de Primăvară la Palatul Cesianu-RacovițăFoto: Artmark

Licitația de Primăvară se remarcă prin tematica autenticei vieți la țară, lăsate moștenire de Nicolae Grigorescu, prin inegalabilele portrete de copii realizate de Nicolae Tonitza, dar și prin mult așteptatele flori pictate de poetul plastic al florilor, Ștefan Luchian.

Cea mai importantă operă din licitație a înnoitorului picturii românești care a fost Ștefan Luchian este „Maci și garoafe”, pictată în preajma anului 1910, perioadă care a marcat maturitatea artistică a pictorului. Opera provine din colecția istorică a pictorului și sculptorului Filip Marin, unul dintre principalii donatori ai Pinacotecii București, iar apoi din colecția istorică a compozitorului postmodern Gheorghe Dumitrescu. Pictura a fost prezentă într-o seri de expoziții muzeale, între care și la importanta expoziție retrospectivă „Luchian” organizată de Muzeul Național în 1966, care a creat imaginea completă a creației pictorului. Prețul de pornire în licitație al „Macilor” lui Luchian este de 50.000 euro.

„Macii” nu sunt singuri, sunt însoțiți de o a doua operă semnată de Ștefan Luchian, realizată în 1898-1899, specific națională, „Ciobănaș”, influențată profund de dragostea pentru maestrul său Nicolae Grigorescu. Probabil prezentă în cadrul expoziției personale Luchian din 1899, organizată alături de Nicolae Vermont, la Ateneul Român, „Ciobănașul” provine din colecția istorică Maria Cantuniari și are un preț de pornire de doar 30.000 de euro.

Licitația de Primăvară cuprinde și alte lucrări de referință semnate de marii maeștri ai artei românești, precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Gheorghe Petrașcu sau Theodor Pallady. Capodoperele pot fi vizionate la Palatul Cesianu-Racoviță, în regim gratuit, de astăzi 5 martie, în intervalul orar 10:00-20:00, din strada C.A. Rosetti, nr. 5 sau online pe artmark.ro

Maci și garoafe - Ștefan Luchian

Articol susţinut de A10 by Artmark