Biserica Ortodoxă celebrează, miercuri, Botezul Domnului sau Boboteaza, evenimentele liturgice prilejuite de această sărbătoare urmând a se desfăşura în acest an cu respectarea regulilor sanitare, notează Agerpres.

Biserica PatriarhieiFoto: USER UPLOADED

Credincioşii prezenţi pe Dealul Mitropoliei de Bobotează vor fi doar binecuvântaţi prin stropire cu Aghiasma Mare de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, iar apa sfinţită o vor primi îmbuteliată. Aceştia vor avea acces spre Catedrala Patriarhală între orele 7:00 - 14:00, doar dinspre Piaţa Unirii, accesul dinspre Strada 11 iunie fiind restricţionat (pe acest traseu urmând a fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală). Credincioşii vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanţa de 1,5 m şi purtând mască de protecţie.

Patriarhia Română subliniază că nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenţi, ci credincioşii vor primi Aghiasma Mare deja îmbuteliată la Catedrala Patriarhală, începând cu ora 7:00, lângă Altarul de vară, pentru a se evita aglomerarea la distribuirea acesteia.

Miercuri, între orele 9:30 - 12:00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele sanitare în vigoare.

Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) va fi săvârşită din nou, între orele 12:00 - 13:00, de Patriarhul Daniel, într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reşedinţei Patriarhale, după care credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare din ziua de miercuri.

În Ajunul Bobotezei, marţi, între orele 12:00 - 13:00, în Catedrala Patriarhală a fost săvârşită Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) pentru nevoile Catedralei. În acelaşi timp, în Altarul de vară a fost sfinţită şi o mare cantitate de apă (10.000 de sticle de un litru), îmbuteliată până seara. Apa, ca în fiecare an, provine din izvorul "Grădina Maicii Domnului" din curtea interioară a Reşedinţei Patriarhale.

Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, Boboteaza aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.

În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, la rugăciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinţeşte Agheasma Mare. Creştinii ortodocşi pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie - 14 ianuarie şi la recomandarea duhovnicului.