Autoritățile din comuna Plougastel-Daoulas, din regiunea franceză Bretania aflată în nord-vestul Franței, oferă recompensă 2.000 € celui care poate descifra înscrisurile de pe o piatră, semne scrie cu secole în urmă. Cercetătorii cer ajutorul istoricilor, lingviștilor, studenților sau chiar pasionaților de criptologie pentru a rezolva misterul, relatează CNN.

Înscris piatrăFoto: Captura YouTube

Inscripția cuprinde atât litere, cât și simboluri, iar unul dintre ele reprezintă o barcă de navigație. Cercetătorii încearcă să descifreze mesajul de aproximativ patru ani, fără succes însă. „Există oameni care sunt de părere că limba poate fi bască, iar alții cred că este vorba despre vechea limbă bretonă”, a afirmat primarul orașului francez, Dominique Cap pentru AFP.

„Sunt multe cuvinte, care conțin litere din alfabetul nostru, pe care nu le putem însă citi sau intepreta”, a spus și Michel Paugam, consilier municipal care supraveghează patrimoniul local.

Pe misterioasa piatră au fost gravate de asemenea două date: anii 1786, respectiv 1787. Véronique Martin, oficialul local delegat să conducă misiunea, a declarat că datele „corespund mai mult sau mai puțin" cu perioada construcției forturilor, inclusiv cu a ridicării fortăreței Corbeau, construită special pentru a proteja orașul portuar din apropiere de Brest, un oraș din vestul Franței.

După ce publicul își va prezenta propunerile, un juriu va decide cu privire la interpretarea cea mai probabilă a inscripției și va acorda premiul de 2.000 €: „Am lansat acest apel din cauză că inscripția este un mister”, a mai adăugat Martin.