În ciuda restituirilor recente, Germania încetinește procesul de returnare a operelor de artă confiscate de naziști. Înaintea de o conferință care va avea loc în Berlin, la 20 de ani de la încheierea unui acord de urmărire a proprietății legitime a produselor artistice, țările africane solicită și ele restituirea obiectelor de artă furate, informează DW.

Max Stern, proprietar de galerie de artaFoto: Wikipedia

Unul dintre tablourile lui Pablo Picasso,"Nod șezând usucindu-și picioarele", a fost furat în timpul epocii naziste. Recuperat după război, poate fi admirat astăzi în Muzeul Berggruen din Berlin. Muzeul für Kunst und Gewerbe din Hamburg se pregătește să returneze un panou de perete afgan, care este, de asemenea, considerat drept artă apropriată nelegitim. Pictura lui Hermanus Koekoek, "Seesturm", din colecția de artă a evreului Max Stern, a fost returnată cu câteva zile în urmă, cu puțin înainte de a fi pusă în vânzare în Düsseldorf.

Acestea reprezintă trei cazuri recente de restituire - două dintre acestea fiind exproprieri ale naziștilor. Dar, potrivit lui Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial Evreiesc, Germania este încă reticentă în ceea ce privește returnarea operelor de artă furate.

Lauder urmează să vorbească luni, la o conferință care va avea loc în Berlin, care marchează cea de-a 20-a aniversare a semnării Principiilor de la Washington.

În 1998, 44 de țări semnatare și-au luat angajamentul de a identifica arta furată care se află în muzeele publice și de a găsi așezări pentru moștenitorii victimelor naziste. Cu toate acestea, acest angajament nu se aplică artei proprietate privată. În ultimii 20 de ani, Germania "a făcut prea puține", a declarat Lauder pentru ziarul german Welt am Sonntag la începutul lunii noiembrie.

Hartmut Ebbing, purtătorul de cuvânt pe politicii culturale al partidului Liber Democrat (FDP), a declarat pentru DW că este ,,în deplin de acord" cu Lauder și că problema restituirii este încă "neglijată" în Germania. Fiind țara în care a avut loc Holocaustul, Germania are o "obligație morală" în această chestiune, a spus el.