Asociația Cuimbold aduce la Viscri, în premieră, o selecție de cahle pictate transilvănene din arhiva fabricii Teracota Mediaș. Expoziția face parte din evenimentele conexe «Săptămâna Haferland» și este unul dintre proiectele dezvoltate de Cuimbold pe platforma Transylvanian Arts & Crafts.

Teracota Medias Viscri 32Foto: Poster

Vernisajul va avea loc luni, 6 august, la Viscri 32, iar expoziția poate fi vizitată până în luna septembrie, de miercuri până duminică în intervalul 13:00 – 20:00. Accesul este liber.

Teracota Mediaș este ultima fabrică de sobe cu cahle, presate și pictate manual din România. Această fabrică a păstrat vie tradiția breslelor transilvănene de meșteșugari, procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars fiind transmis de la o generație la alta. Din 1906, la Teracota Mediaș, fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată și pictată manual.

Teracota Mediaș lucrează constant cu restauratori, organizații și investitori în patrimonial cultural precum Muzeul ASTRA Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania, conacul Apafi, Mălâncrav, conacul Banffy, Fundația Michael Schmidt s.a.

Expoziția este găzduită de Viscri 32, o proprietate sasească restaurată atent care include, în prezent, Casa Albastră construită în 1912 și o șură albă convertită într-un spațiu dedicat gastronomiei transilvănene.

Șura oferă oferă prânzuri și cine farm-to-table după rețete culese din Transilvania, păstrate ca odinioară sau reinterpretate. Ingredientele provin în cea mai mare parte de la mica rețea de furnizori responsabili, familii de țărani și mici fermieri. Preparatele sunt gătite încet, uneori timp de mai multe ore și în general la cuptor sau ceaun.

Asociaţia Culturală Cuimbold este o organizație non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative și a patrimoniului material și imaterial din România. Imbold este totodată un generator de artă și proiecte culturale care îşi propune ca, prin evenimente cu vizibilitate ridicată, să aducă în lumină artiştii români contemporani, meșteri și meșteșugari și manufacturi cu importanță pentru patrimoniul cultural național.

Lucrările Teracota Mediaș au fost expuse de către Imbold la Romanian Design Week, Noaptea Albă a Galeriilor — NAG, la Castelul Cantacuzino, Acuarela și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Sibiu.

Cea de-a șasea ediție a festivalului «Săptămâna Haferland» se desfăşoară în perioada 2 — 6 august și cuprinde localitățile Archita, Roadeș, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri. Ediția 2018 acordă o atenție specială meșteșugurilor locale, sub sloganul «Săptămâna Haferland. Festival cu meșteșug, săsesc».