Cu cinci zile de concerte live în Piața George Enescu și șapte zile de evenimente conexe la clubul festivalului de la sediul ARCUB, Bucharest Jazz Festival revine între 2 și 8 iulie cu cea de-a șaptea ediție care îi aduce la București pe Jan Garbarek, Gonzalo Rubalcaba, Lars Danielsson și Jazzmeia Horn.

Bucharest Jazz Festival 2018Foto: Afis

Ediția din 2018 a Bucharest Jazz Festival este cea de-a treia și ultima curatoriată de Teodora Enache în calitate de director artistic al festivalului. „Publicul Bucharest Jazz Festival se bucură și în 2018 de această varietate efervescentă specifică jazzului. Muzica ce se aude live în acest an la concertele din Piața George Enescu provine din curente diferite care, adunate împreună, generează această forță imensă pe care o deține muzica de jazz, aceea de a uni mințile și sufletele și de a celebra momentul prezent”, declară Teodora Enache despre programul din acest an al festivalului.

Capul de afiș al ediției din acest an a Bucharest Jazz Festival, saxofonistul norvegian Jan Garbarek oferă un moment rar de creativitate care sparge bariere ale genurilor muzicale. Alături de Jan Garbarek Group urcă pe scena BJF din Piața George Enescu, sâmbătă, 7 iulie, un maestru al percuției, artistul indian Trilok Gurtu, cunoscut publicului de festival din concertul de închidere al ediției din 2016.

Un maestru al liniilor melodice în jazz, basistul și contrabasistul Lars Danielsson începe weekendul BJF cu un concert de chamber jazz, muzica clasică și folk european, pe care publicul bucureștean are ocazia să îl asculte live, în aer liber, vineri, 6 iulie, în Piața George Enescu.

Pentru prima dată la București, tânăra artistă Jazzmeia Horn prezintă pe scena festivalului albumul său de debut, care i-a adus și prima nominalizare la Premiile Grammy. Concertul energizant de imnuri hard bop și standarde de jazz presărate pe alocuri cu ritmuri R&B al cântăreței americane are loc duminică, 8 iulie.

Din seria noii generații de muzicieni români, trupa Blue Noise promite un concert de deschidere senzațional alături de Bucharest Jazz Orchestra. În premieră la BJF, publicul ascultă un concert de loud jazz susținut de timișorenii de la JazzyBIT, iar jazzul basarabean este reprezentat anul acesta în festival de Alex Calancea Band.

Din lineup-ul Bucharest Jazz Festival 2018 fac parte și profesorul și pianistul Mircea Tiberian, prezent în această ediție într-o formulă inedită și incitantă, iar Teodora Enachecântă pe scena festivalului alături de un grup format din muzicieni valoroși de etnii diferite, The Prophet Band.

În închiderea festivalului, duminică, 8 iulie, pianistul cubanez, descoperit de Dizzy Gillespie, câștigător a patru premii Grammy, Gonzalo Rubalcaba aduce jazzul afro-cubanez la Bucharest Jazz Festival împreună cu un alt artist de Grammy, bateristul cubanez Pedrito Martinez.

EVENIMENTE CONEXE BUCHAREST JAZZ FESTIVAL

Anul acesta la Bucharest Jazz Festival, mare parte din evenimentele festivalului stau sub semnul vinilurilor. Câteva mii de discuri de jazz și world music sunt expuse la ARCUB pe toată perioada festivalului în expoziția „Vinil @ BJF”. Florian Lungu vine marți, 3 iulie, la BJF să vorbească despre primele discuri de jazz românești și despre istoria vinilului în conferința „Centenar: audio jazz românesc pe vinil”.

Ultimele albumuri de jazz apărute pe piața românească sunt prezentate miercuri, 5 iulie, la clubul festivalului de Alex Arcuș, care inițiază cu această ocazie și o dezbatere utilă artiștilor de jazz la care vor participa oameni din media și reprezentanți ai unor case de discuri mainstream.

Despre sezonul cu numărul trei al programului Artist in Residence, care începe din septembrie la ARCUB, vorbesc în conferința din 6 iulie, de la clubul festivalului, viitorul curator Cristian Soleanu și curatorul celei de-a doua stagiuni Artist in Residence, Mircea Tiberian.

Trei zile de festival sunt rezervate workshop-urilor la clubul festivalului. Percuționistul Trilok Gurtu vine la ARCUB sâmbătă, 7 iulie, cu tabla, faimosul său instrument tradițional indian, Claudio Puntin și Daniel Erdmann aduc în discuție empatia muzicală într-un workshop creativ despre clarinet și saxofon joi, 5 iulie, iar Mihai Iordachesusține un atelier de jazz pentru copii în ultima zi de festival, pe 8 iulie.

În al patrulea an de comisionări ale festivalului, Bucharest Jazz Festival caută cei mai buni instrumentiști de jazz aflați la debut prin concursul New Jazz Performers. Finaliștii concursului pot fi ascultați live, de marți, 3 iulie, până vineri, 6 iulie, de la ora 23:00, la clubul festivalului de la ARCUB.

La fel ca și anul trecut, în fiecare seară de la ora 24, artiștii din festival și muzicienii scenei bucureștene de jazz sunt invitați la ARCUB pentru improvizații live alături de band-ul de la clubul festivalului format din Alex Arcuș, A-C Leonte, Michael Acker, Tavi Scurtu și Albert Tajti.

Bucharest Jazz Festival, 2-8 iulie 2018 - Program

Luni, 2 iulie | Monday July 3

-> 19:00 @ ARCUB

Deschiderea festivalului

Vernisajul expoziției Vinil @ BJF

Album Art & Vinyl Jazz • VRTW

Marți, 3 iulie | Tuesday July 3

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Conferință Florian Lungu: Centenar: audio jazz românesc pe vinil

23:00 Concurs New Jazz Performers

24:00 Live jam sessions

Miercuri, 4 iulie | Wednesday, July 4

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Recenzie disc de jazz românesc și dezbatere Alex Arcuș: Jazzul dincolo de scenă

23:00 Concurs New Jazz Performers

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00 JazzyBIT

21:30 Bucharest Jazz Orchestra featuring Blue Noise

Joi, 5 iulie | Thursday, July 5

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Workshop Daniel Erdmann, Claudio Puntin: Clarinet Meets Saxophone

23:00 Concurs New Jazz Performers

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00 Alex Calancea Band

21:30 Mircea Tiberian

Vineri, 6 iulie | Friday, July 6

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Conferință Cristian Soleanu și Mircea Tiberian: Artist in Residence – Jazzul. O istorie vie

23:00 Concurs New Jazz Performers

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00 Teodora Enache and The Prophet Band

21:30 Lars Danielsson Quartet

Sâmbătă, 7 iulie | Saturday, July 7

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Workshop Trilok Gurtu: Talking Tabla

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

21:00 Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu

Duminică, 8 iulie | Sunday, July 8

-> Evenimente conexe @ Gabroveni Jazz Club, ARCUB

12:00 Workshop Mihai Iordache: Jazz for Kids

24:00 Live jam sessions

-> Concerte BJF Live @ Piața George Enescu

20:00 Jazzmeia Horn

21:30 Gonzalo Rubalcaba special guest Pedrito Martinez