Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Academia Romana au infiintat, vineri, Senatul Culturii, organism cu rol consultativ, anunta News.ro. Reprezentantii celor doua institutii au semnat in acest sens un protocol, astfel, MCIN va beneficia de expertiza Academiei Romane in configurarea politicilor publice din domeniul culturii.

Presedintele interimar al Academiei Romane, Cristian Hera, a subliniat ca cele doua institutii, "tinand seama de necesitatea protejarii identitatii noastre nationale", considera ca se impune constructia unui program de actiune integrat si catalizator, care sa conduca la o abordare eficienta a strategiei culturale romanesti in contextul integrarii demne in spatiul european si in lume.

"Semnarea protocolului reprezinta una dintre primele actiuni dintr-un efort mai larg, care vizeaza profesionalizarea actului administrativ in domeniul culturii, precum si corelarea energiilor creatoare romanesti, prea multa vreme dispersate, intr-un demers consensual, national si european", a concluzionat ministrul Culturii si Identitatii Nationale, George Ivascu.

Obiectivele Senatului Culturii sunt elaborarea Strategiei Nationale in domeniul Culturii, pe termen lung; colaborarea pentru asigurarea celui mai inalt nivel valoric si organizatoric al manifestarilor dedicate aniversarii Centenarului Marii Uniri si a participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial; constituirea in comun a unor grupuri de lucru de specialitate, in varii domenii ale actiunii culturale.

In ceea ce priveste componenta Senatului Culturii, acesta va fi format din presedintele Academiei Romane, ministrul Culturii si Identitatii Nationale, presedintii sectiilor stiintifice ale Academiei Romane, dar si reprezentanti ai uniunilor de creatie si personalitati relevante apartinand tuturor mediilor de activitate.

Presedintia Senatului Culturii va fi asigurata prin rotatie, o data la sase luni, de ministrul Culturii si Identitatii Nationale si de presedintele Academiei Romane. Prima sedinta va fi prezidata de Ministrul Culturii si Identitatii Nationale.