Lucian Boia a lansat, duminica, la Targul International de Carte Gaudeamus 2016, volumul "Un joc fara reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei", in prezenta lui Gabriel Liiceanu, care a spus ca aceasta carte explica faptul ca trebuie sa fie evitate mai multe mituri, precum acela ca "istoria se repeta", potrivit News.ro.

Lucian BoiaFoto: Arhiva personala

"E paradoxal. Istoricii nu prea se intereseaza de istorie. Ar trebui sa se intereseze, dar fiecare istoric, cu putine exceptii, isi are propriul sau segment de istorie - unul e specialist in Primul Razboi Mondial, altul e specialist in mai stiu eu ce treburi din Evul Mediu si asa mai departe. Sunt putini istorici care s-au gandit la istorie. E o fac, nu zic ca am ajuns la adevarul absolut, dar tot e ceva ca am ajuns la adevarul meu", a spus Lucian Boia.

Istoricul a explicat ca in cartea sa este vorba despre un adevar care se rezuma foarte simplu: istoria adevarata difera de istoria reprezentata: "Istoria inseamna doua lucruri: este istoria adevarata ci "I" mare, istoria adevarata 100%, cea care a fost, dar pe care nu mai avem cum sa o inviem, cum sa o cuprindem in intregime. Si exista istoria cu "i" mic, sunt mai multe istorii de fapt, care sunt interpretarile noastre despre istorie. Asta e cheia demersului meu - distinctia dintre istoria adevarata si istoria ca reprezentare."

Lucian Boia a mai explicat ca istoria reprezentata este mult mai coerenta decat cea adevarata: "Istoricul este un mare fauritor de corenta. Totul se leaga si se explica mult mai bine, complet, fata de istoria adevarata. Intrebarea este daca rezultatul este intru totul adevarat".

Scriitorul a aaugat ca istoria adevarata nu poate fi prevazuta si ca, de un an, istoria ii confirma tot mai mult aceasta idee. Scriitorul a facut referire la criza in care se afla Uniunea Europeana ca urmare a valului de imigranti, nationalismelor care izbucnesc in tot mai multe locuri, Brexit-ului, precum si a alegerii lui Donald Trump, cel de-al 45-lea presedinte american.

Gabriel Liiceanu a explicat ca in volumul sau Lucian Boia arata ca trebuie sa fie evitate o serie de mituri, precizand ca "pretul de a nazui catre un statut de adevar in istorie este renuntarea la mit": "Dansul a avut mereu grija sa spuna ca mitul nu este ceva negativ. Mitul are valoarea lui de coagulare a energiei unui popor. Oamenii au nevoie de mituri ca sa se poata mobiliza, dar daca iei miturile drept reprezentari corecte ale istoriei cazi in eroare totala."

Primul mit exemplificat de istoric este acela al continuitatii istorice. ". De la Dacia pana astazi, o tinem intr-una pe drumul Romaniei. Sau . De la Mihai Viteazul incoace, romanii au castigat constiinta lor de natiune. Romania a aparut ca tara si ca natiune moderna catre sfarsitul secolului al XIX-lea", a explicat Gabriel Liiceanu.

Gabriel Liiceanu a mai spus ca un alt mit este cel al necesitatii istoriei, intrucat in istorie nu exista o necesitate. Evenimentele s-ar fi putut petrece in numeroase alte variante de-a lungul secolelor. "Terenul istoric este format din milioane de evenimente care se puteau aduna in cu totul alta configuratie decat in cea in care s-au adunat".

Cel de-al treilea mit exemplificat de Gabriel Liiceanu a fost acela ca "istoria se repeta": "Istoria nu se repeta niciodata, sub nicio forma, tocmai pentru ca harta evenimentelor se schimba in permanenta. Mereu, elementele care compun jocul se schimba".

Ultimul mit amintit de Gabriel Liiceanu a fost cel al imprevizibilitatii istoriei: "(Lui Lucian Boia, n.r.) ii place sa spuna la nesfarsit ca nu putem prevedea nimic pentru istoria noastra, nici macar pentru a doua zi. Cea mai mare confirmare este Trump, dupa cum a spus domnul Boia intr-un interviu recent".

Gabriel Liiceanu a subliniat ca ideea principala a cartii semnate de Lucian Boia este redata si de coperta volumului, care reproduce un tablou celebru de Rene Magritte, pe care este ilustrata o pipa, alaturi de mesajul "aceasta nu este o pipa".

Gabriela Maaz, reprezentant al editurii Humanitas, care a organizat lansarea acestei carti, a precizat ca volumul semnat de Lucian Boia este cel mai ravnit la standul editurii la aceasta editie a Targului Gaudeamus.

Volumul "Un joc fara reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei", de Lucian Boia, este pus in vanzare cu pretul de 18 lei.

Targul International de Carte Gaudeamus s-a desfasurat in perioada 16-20 noiembrie la pavilionul Central Romexpo. Peste 850 de evenimente au fost anuntate la aceasta editie.

Invitatul de onoare al editiei 2016 a fost China, prezenta la targ cu un stand reprezentativ pentru literatura chineza contemporana si cu un program dens de evenimente, dedicate profesionistilor de pe piata cartii si publicului.