Ambasada Spaniei si Instituto Cervantes din Bucuresti prezinta marti, 11 octombrie, la ora 19:00, in Sala Mare a Ateneului Roman, concertul "En Sintesis" sustinut de cantareata spaniola Carmen Paris, alaturi de pianistul Diego Ebbler si percutionistul si cantaretul Jorge Tejerina. Publicul bucurestean va avea ocazia sa asculte unele dintre cele mai reprezentative melodii selectate din patru albume ale acestei compozitoare si cantarete, multiplu premiate, muzica ei fiind o fuziune de jazz, flamenco, jota aragonesa si alte genuri.

Concert En Sistesis la AteneuFoto: Ambasada Spaniei la Bucuresti

Carmen Paris, figura reprezentativa a lumii muzicale actuale, este una dintre cele mai apreciate artiste, atat de publicul cat si de critica din Spania. Personalitatea sa covarsitoare si curajul de a inova jota, pe care o imbina cu alte genuri muzicale i-au adus, printre altele, Premiul National al Muzicii Actuale acordat de Ministerul Culturii din Spania in 2014.

Selectia pieselor din concert are menirea de a ne prezenta o mostra din multiplele arome si peisaje muzicale (in ritm si vers) care pornesc dinspre jota, un gen traditional ce isi are radacinile in muzica cantata de oamenii in varsta la marile sarbatori populare si religioase fiind, in acelasi timp, singurul gen muzical care se regaseste in toate culturile si zonele Peninsulei Iberice (in Portugalia, este cunoscut drept gota) si in care isi au originile si muzica flamenco si alte ritmuri de dincolo de ocean, in America.

Evenimentul este organizat de Ambasada Spaniei si Instituto Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Agentiei Spaniole de Cooperare Internationala pentru Dezvoltare si al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti.

Sponsorii Zilei Nationale a Spaniei sunt Garantibank, Asemer, Copisa, Eptisa, Indra, Azvi, FCC Construccion, Comsa Corporacion, Roca, Cialt, Happy Tour / FCM Travel Solutions.

Sponsorii Instituto Cervantes sunt Roca, Repsol, Hotel Caro, Alioli, Cialt, Cosercon, Imoteca, Hercesa si Yarden.

Biletele vor putea fi achizitionate de la Casa de Bilete a Ateneului Roman, deschisa de marti pana vineri intre orele 12.00-19.00, sambata si duminica intre orele 16.00-19.00 (in zilele in care sunt spectacole) si matinee duminicale intre orele 10.00-11.00.

Carmen Paris este muziciana (pianista si compozitoare) care a transformat ritmul popular spaniol numit la jota aragonesa si a revitalizat folclorul iberic, adaugandu-i ritmuri si melodii din diferite zone ale Mediteranei, Africii si Americii. Carmen Paris se impune in peisajul muzical spaniol in primavara anului 2002 cu albumul de debut intitulat "Pa¬ mi genio" (2002, Warner Music), care s-a vandut in 40000 de copii, un disc extrem de bine primit de critica si recompensat cu Premiul Muzical pentru Cel mai Bun Album de Muzica Traditionala.

Carmen Paris a colaborat la cele 4 albume inregistrate (cu un total de peste 90000 de copii vandute), dar si in concertele sustinute in Spania si pe glob, cu muzicieni de renume din Spania si din lume intre care mentionam pe Chano Dominguez, Jorge Pardo, Javier Colina, Javier Ruibal, Eliseo Parra, Santiago Auseron, Diego Morao sau Juan Manuel Canizares George Garzon si Joel Rosenblatt.