8 zile de muzica de camera in spatii neconventionale

Vibrate!festival saptamana aceasta la Brasov: Vrem sa familiarizam oamenii cu muzica clasica, sa le aratam cat de facil este accesul la acest tip de muzica, contrar credintei ca este destinata doar elitelor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 20 iunie 2016, 13:47 Actualitate | Cultură


vibrate!festival
Foto: vibrate!festival
Peste 25 de evenimente muzicale si artistice - concerte de muzica clasica si crossᅡover, expozitii, ateliere, performance, masterclassᅡuri, conferinte si lansari de CD. Cea de-a doua editie a Festivalului International de Muzica de Camera si Arte vibrate!festival a inceput duminica la Brasov, cu un concert de deschidere gazduit de Aula Universitatii Transilvania. Timp de 8 zile, pana pe 26 iunie, muzica de camera interpretata de tinere staruri ale muzicii clasice europene din Marea Britanie, Germania, Ucraina, Elvetia, Olanda, Spania, Italia si Romania se muta in spatii neconventionale din Brasov. Organizatorii isi propun sa faca din vibrate! un eveniment care sa atraga turisti, dar si sa familiarizeze oamenii cu muzica clasica, perceputa de multi ca fiind destinata doar elitelor.Un eveniment special al vibrate!festival este intalnirea cu indragita soprana Leontina Vaduva, sambata, 25 iunie, la Biserica Neagra.

Primele acorduri oficiale ale vibrate!festival editia a II-a s-au auzit duminica, 19 iunie, la Aula Universitatii Transilvania. Studentii au fost principalii invitati.

Pana in 26 iunie, vibrate!festival propune publicului reintalnirea cu muzica de camera interpretata de tinere staruri ale muzicii clasice europene din Marea Britanie, Germania, Ucraina, Elvetia, Olanda, Spania, Italia, Bulgaria si Romania.

Pianina vibrate! din Piata Enescu - "primul pian scos in strada la Brasov" va oferi sansa trecatorilor sa-si demonstreze talentul.

3 lei din pretul fiecarui bilet vor fi donati Hospice-ului "Casa Sperantei" pentru ingrijirea bolnavilor incurabili.


Soprana Leontina Vaduva la vibrate!festival

vibrate !festival are ca parteneri principali Primaria Brasov - proiect co-finantat de Consiliul Local Brasov, Administratia Fondului Cultural National, proiect coᅡfinantat si Universitatea Transilvania Brasov.

Fidel crezului enuntat de la prima editie - muzica clasica este accesibila oricui si se poate canta in multe alte spatii decat in cele obisnuite - vibrate!festival aduce muzica de camera in locuri neconventionale, promovand totodata patrimoniul arhitectural al Brasovului. Astfel, publicul este invitat la concerte in locuri precum Sinagoga, Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania, situat in cladirea Rectoratului, o construnctie de secol XIX in stil neorenascentist cu picturi "sgraffito", Colegiul National "Andrei Saguna".  Vibratia muzicii se va face simtita si la Ceainaria Tipografia sau in Club Rockstadt. Nu vor lipsi insa, nici spatiile clasice precum Sala Patria, sala de concerte a Filarmonicii din Brasov, fosta sala de cinematograf "Partizanul Rosu".

Un eveniment special al vibrate!festival este intalnirea cu indragita soprana Leontina Vaduva, sambata, 25 iunie. Soprana stabilita in Franta isi va aniversa, la Biserica Neagra, 30 de ani de cariera muzicala, intr-un concert eveniment, din care nu vor lipsi surprizele.

Vibrate!festival, editia 2016, se incheie intr-un concert special, in aer liber, in fermecatorul Bastion al Tesatorilor, duminica, 26 iunie, in care publicul o va putea asculta si pe Luiza Zan, cunoscuta interpreta de jazz, alaturi de interpretii vibrate!festival.vibrate!festival la Brasov. Foto: Andrei Paul

Vlad Maistorovici
, director vibrate!festival: "Tema din acest an este aerul. Ne-am inspirat din aerul de la Brasov, unde speram sa vina cat mai multi turisti alaturi de noi. Simbolic, ne referim la aerul Brasovului, la o atmosfera extraordinara data si de arhitectura orasului. In acelasi timp este cumva si o aluzie la faptul ca anul acesta ne indreptam catre voce mai mult si avem invitate si niste voci de marca - o vom sarbatori pe Leontina Vaduva la Biserica Neagra, vom avea o colaborare inedita cu Luiza Zan, in care instrumentele clasice se vor intalni cu muzica de jazz."

vibrate!festival
2016 continua si intalnirile dintre arte incepute anul trecut sub denumirea "Sinestezia".  In Piata Enescu vor avea loc expozitii, ateliere de Terapie prin Arta, seri de performance, la care sunt invitati elevi, copii de la centrele de plasament si iubitorii de arte. In centrul Pietei Enescu va fi amplasata pe toata durata festivalului "pianina vibrate!" - donata de pianista Diana Ionescu - la care vor avea loc miniconcerte ale artistilor, elevilor si¬ trecatorilor.

Diana Ionescu, director artistic vibrate!festival: "Evenimentele conexe sunt menite nu doar sa familiarizeze oamenii cu muzica clasica, ci sa le arate cat de facil este accesul la acest tip de muzica, contrar credintei ca muzica clasica este destinata doar elitelor. Evenimentele din Piata Enescu vor fi extrem de diverse. Acolo va fi amplasata o pianina a mea, pictata de artistii de la Depoul de Arta Urbana. Ea se va afla acolo pe toata durata festivalului si va reprezenta oportunitatea pe care cei mai multi oameni poate si-au dorit-o: de a canta la pian. Tot in Piata Enescu vor fi ateliere dedicate copiilor de la centrele de plasament, dar oricine trece prin Piata Enescu si doreste sa puna mana pe o pensula si sa deseneze, este  binevenit. Aceasta este si ideea festivalului, dar si a Pietei Enescu, de a le da oamenilor ocazia, trecand pe acolo, sa-si manifeste creativitatea intr-un fel. "

'

vibrate!festival la Brasov

Festival dedicat in special tinerilor, vibrate!festival este creat de tineri. Media de varsta a artistilor invitati este cuprinsa intre 30 si 35 de ani. Unul dintre cuvintele cheie ale festivalului este excelenta. 7 dintre artistii invitati sunt absolventi ai Academiei Regale de Muzica din Londra. 3 dintre ei sunt castigatori ai Concursului International George Enescu: compozitorul si violonistul Vlad Maistorovici, directorul festivalului, pianista Diana Ionescu, directorul artistic, si violonistul Valeriy Sokolov (Ucraina/ Germania).

Madalin Iacob, director executiv vibrate!festival: "Noi am gandit acest festival ca pe unul in care sa implicam intreaga comunitate, dar si ca pe un program de turism cultural. Sper ca acest eveniment sa creasca, iar Brasovul sa ofere, pe langa aer curat, patrimoniu, un program care sa atraga turisti."


Vibrate!Festival la Brasov

La toate concertele, elevii, studentii si persoanele cu dizabilitati, impreuna cu insotitorii lor, vor avea intrarea gratuita.

vibrate!festival este organizat de Asociatia Culturala "Paul Constantinescu 2009", in colaborare cu Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si cu Depoul de Arta Urbana.

Biletele se pot procura de la Libraria "St. O. Iosif" si de la Ceainaria "Tipografia" sau online, de pe site-ul http://biletebrasov.ro.

Pentru noutati, urmariti pagina de internet a festivalului - www.vibratefestival.ro si pagina de Facebook.

  • PROGRAMUL vibrate!festival:

Concerte:

Duminica, 19 iunie
18.00  Concert de deschidere    AULA UNIVERSITATII TRANSILVANIA

BACH / KODALY    Fantezia Cromatica
SCHUBERT         Gran Duo in A major, D 574
BRAHMS         Piano Quartet in C minor, op. 60 "Werther"

Valeriy Sokolov-vioara, Dana Zemtsov-viola, Pau Codina-violoncel, Diana Ionescu-pian
           

Luni 20 iunie 21.00    Mercury Quartet: Tangle of rainbows    CENTRU MULTICULTURAL

MESSIAEN         Cvartet pentru sfarsitul timpurilor

Mercury Quartet: Vlad Maistorovici-vioara, Harry Cameron Penny-clarinet, Colin Alexander-violoncel, Antoine Francoise-pian


Marti 21 iunie, ora 14.00      Air de Paris            COLEGIUL SAGUNA

DEBUSSY        First Rhapsody
FRANK         Sonata pentru Vioara si Pian

Harry Cameron Penny-clarinet, Diana Ionescu-pian, Francesco Sica-vioara, Robin Green-pian


Marti 21 iunie 18.00     Valeriy Sokolov: Tribute to Shostakovich 110        SALA PATRIA

SHOSTAKOVICH    String Quartet No. 8 in C minor op. 110
DEDIU            Viscous Sun
SHOSTAKOVICH    Piano Quintet in G minor op. 57

Valeriy Sokolov-vioara, Vlad Maistorovici-vioara, Francesco Sica-vioara, Dana Zemtsov-viola, Shiry Rashkovsky-viola, Pau Codina-viola, Colin Alexander, violoncel, Robin Green-pian, The Mercury Quartet


Miercuri 22 iunie 18.00        String Theory II            SINAGOGA

YSAYE            Prelude
RAVEL            Sonata for Violin and cello
BRAHMS        String Quintet in G major op. 111

Vlad Maistorovici-vioara, Francesco Sica-vioara, Dana Zemtsov- viola, Shiry Rashkovsky-viola, Pau Codina-violoncel


Miercuri 22 iunie  20.00        Late Evening Tea            CEAINARIA TIPOGRAFIA

Concert neconventional pe aranjamentele de muzica medievala englezeasca ale lui Colin Alexander

The Mercury Quartet & guests

Music and the Mind - dialog cu psihiatrul Greg Radu (Canada)Joi  23 iunie  21.00    Carte Blanche to The Francoise-Green Piano Duo    CENTRUL MULTICULTURAL

    MAISTOROVICI    Imago (Romanian premiere)Vineri 24 iunie 20.00    QUEENClassics by Vlad Maistorovici        KRUHNE MUSIK HALLE

Mercury Quartet


Sambata 25 iunie 18.00    AVE: Leontina Vaduva 30 years in music        BISERICA NEAGRA

        VERDI: Pieta Signiore, La vita un mar d'affanni, Ave Maria
        CACCINI: Ave Maria
        MASSENNET: Ave Maria, Pardonnez-moi Dieu (din Manon)
        BIZET: Aria Michaelei (din Carmen)
        ENESCU: Si j'etais Dieu, Present de couleur blanches
        DONCEANU: Tatal nostru
        GOUNOD: Scene de l'eglise (din Faust - a capella+intermezzo orga?)
        Instrumental:
        P. CONSTANTINESCU Doua Studii in stil bizantin       
        BACH Isus bucuria mea
        J. ZORN Kol Nidrei
        BACH Erbarte Mich
       
Invitat de onoare: soprana Leontina Vaduva
vibrate!festival chamber orchestra


Duminica 26 iunie        In Open Air                BASTIONUL TESATORILOR

MAISTOROVICI Concert Translivan
BRAHMS Clarinet Quintet
BACH and JAZZ cu Luiza Zan

Vlad Maistorovici-vioara, Francesco Sica-vioara, Shiry Rashkovsky-viola, Pau Codina-violoncel, Colin Alexander-violoncel, Harry Cameron Penny-clarinet.
Invitat special: Luiza Zan

Sinestezia - Piata Enescu


Expozitii:


Expozitie "Enescu" a Muzeului National George Enescu, 19 - 26 iunie

Expozitie "Vibratii" a Depoului de Arta Urbana, 19 - 26 iunie

Expo lucrari literare ale studentilor Facultatii de Litere de la Universitatea Transilvania pe tema "vibratie, vibratii", 19 - 26 iunie

Expozitiie "Enescu" - a Muzeului National George Enescu - indoor in Coresi Shopping Resort, 18 - 26 iunie


Ateliere:

Atelier Coresi Shopping Resort - Terapia prin Muzica - pianista Diana Ionescu, invitati: copiii cu autism de la Asoc Raza de Speranta, luni 20 iunie, ora 11.00

Atelier 'Terapia prin Arta' - artist plastic Amalia Suruceanu - UAP, invitati: copii din centre de plasament, miercuri 22 iunie, ora 14.00

Atelier 'Terapia prin Arta' - artist plastic Amalia Suruceanu - UAP, invitati: copii din centre de plasament, joi 23 iunie, ora 14.00

Atelier muzical - Asociatia de nevazatori Bastonul Alb 'Cum vedem noi muzica', vineri 24 iunie, ora 14.00


Performance:

Pianina vibrate!  -  miniconcerte ale artistilor, elevilor si trecatorilor la pianina amplasata in mijlocul Pietei Enescu

Terasa cu viniluri - Depoul de Arta Urbana, sambata, 25 iunie, ora 20.00

Terasa cu viniluri -  Depoul de Arta Urbana, duminica 26 iunie, ora 20.00


Masterclass:


Centrul Multicultural, masterclass de vioara - Valeriy Sokolov (Ucraina/Germania), luni 20 iunie, ora 14.00

Centrul Multicultural, masterclass de pian - Antoine Francoise (Elvetia), marti 21, ora 14.00


Prezentare CD cu sesiune de autografe:


Libraria St.O.Iosif, Leontina Vaduva prezentare CD - "Verdi/Wagner: Corespondente", cu sesiune de autografe, vineri, 24 iunie, ora 18.00


vibrate!festival, Brasov, 19-26 iunie

  • Cine sunt artistii care vin la a doua editie vibrate!festival

MERCURY QUARTET

Alcatuit din instrumentisti de mare succes ai scenei contemporane britanice, ansamblul a luat fiinta in cadrul Royal College of Music la Londra, din dorinta celor patru membri de a realiza lucrarea  Cvartet pentru sfarsitul timpului  de Olivier Messiaen, pe care au prezentat-o de-a lungul timpului in cele mai prestigioase sali de concerte, dar si in spatii scenice alternative, neconventionale. In anul 2008, cvartetul a castigat concursul "Battle of the Bands" organizat de casa de discuri NonClassical, cu o lucrare integral improvizata. A urmat o serie de aparitii in cluburi de jazz si de muzica alternativa, si lansarea CD-ului  Mercury Acoustic, produs de Gabriel Prokofiev. In 2011 cvartetul a lansat propria serie de concerte numita Mercury RADAR, la sala The Forge din Londra.


FRANCOISE-GREEN PIANO DUO

Antoine Francoise si Robin Green sunt castigatorii premiului I la Concursul Nicati din Elvetia si la Concursul Royal Overseas pentru muzica de camera din Londra. Au cantat pe scene precum Wigmore Hall, Kings Place, Purcell Room. Repertoriul lor  cuprinde lucrari de la Mozart, la Ravel si Kurtag. Impartasind aceeasi pasiune pentru muzica contemporana, Antoine si Robin au inceput colaborarea interpretand piesa "Music for a summer s evening", a lui George Crumb. De atunci, au lansat 50 de premiere mondiale, printre acestea fiind piese de Hanspeter Kyburtz, Ruaidhri Mannion si Gavin Higgins.


LEONTINA VADUVA - soprana - invitat de onoare


Soprana Leontina Vaduva a debutat international in anul 1986, la Theatre Capitole, din Toulouse, in opera "Manon", de Jules Massenet. La Londra a primit apoi prestigiosul premiu "Laurence Olivier", in 1988. Traieste in Franta, tara care i-a acordat titlul de "Chevalier des Arts et des Lettres'", in 1999. Discografia sa include Rigoletto, Povestirile lui Hoffman, Boema si un album de arii de opera, recital condus de Placido Domingo (1997). Extraordinarele sale calitati artistice i-au adus mai multe distinctii. Recent a cantat la Ateneul Roman din Bucuresti si la Sala Nationala Radio, in concerte organizate de Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura.


VALERIY SOKOLOV - vioara

Nascut in 1986, in localitatea Kharkov, Ucraina, Valeriy a primit, in 1999, Marele Premiu pentru Studiu, la Concursul Pablo Saraste, in Pamplona, Spania, care i-a adus o bursa de studiu la Scoala Yehudi Menuhin, din Anglia. In septembrie 2005 a castigat Marele Premiu la Concursul International George Enescu. Valeriy Sokolov este din ce in ce mai cautat pentru interpretarile sale uimitor de mature ale unora dintre cele mai dificile lucrari din repertoriul pentru vioara.


DANA ZEMTSOV - viola

Castigatoare a numeroase concursuri si dezvoltandu-si o cariera exceptionala, Dana Zemtsov este unul dintre cei mai promitatori solisti de viola, la nivel mondial, ai generatiei sale. Recent a semnat in exclusivitate un contract cu Channel Classics Record, pentru trei inregistrari, una fiind primul CD de solo pentru viola "Enigma", lansat in aprilie 2014. In anul 2010 a fost desemnata "Tanarul Artist al Anului" in Olanda.


PAU CODINA - violoncel

Pau Codina a absolvit Yehudi Menuhin School, in 2006 si Guildhall School of Music and Drama din Londra, iar din 2010, si-a continuat studiile la Chapelle Musicale Reine Elisabeth din Bruxelles. Invitat al multor festivaluri, Pau a fost distins cu premii la multe concursuri internationale, ca MBF Guilhermina Suggia, premiul Schlosskonzert al festivalului de violoncel de la Kronberg, premiul III si premiul criticii la concursul Primer Palau din Barcelona, si cel mai recent, premiul I si premiul EMCY la concursul Jeunesses Musicales Madrid.


FRANCESCO SICA - vioara


Francesco Sica a studiat la Academia de Muzica si Arte Interpretative din Frankfurt, la Folkwang University of Arts, in Essen. Si-a continuat studiile la renumita Escuela Superior de Musica Reina Sofia din Madrid. Francesco a castigat premii la mai multe competitii nationale si internationale. In 2010 a devenit violinist in grupul Monte Piano Trio, care a cantat la renumitele festivaluri de muzica Schleswig-Holstein si Osnabruck. Din anul 2012, Francesco este director artistic al Kammermusikfest Sylt in Germania, impreuna cu partenerii sai de trio.


HARRY CAMERON PENNY - clarinet


Harry a absolvit Academia Regala de Muzica din Londra in 2011, moment din care s-a bucurat de o cariera bogata, ce cuprinde lucrari orchestrale si muzica contemporana, pe langa angajamentele sale ca interpret de muzica de camera si solist. A colaborat cu Royal Philarmonic, London Contemporary, Bournemouth Symphony, Mozart Festivals Orchestras. A sustinut recitaluri in sali de concerte si in festivaluri prestigioase, precum Purcell Room, Wigmore Hall, Kings Place. A cantat la Radio Suisse, dar si Radio Romania, si a inregistrat pentru Bollywood si Sony BMG Pop Artists.


SHIRY RASHKOVSKY - viola


Castigatoare a premiilor Martin Musical Scolarship Fund, Cecil Aronowitz Viola Prize, Philharmonia Orchestra Meyer Award si Countess of Munster Musical Trust Recital Scheme, Shiry Rashkovsky provine dintr-o familie de muzicieni din Marea Britanie. A studiat stiintele sociale si politice la St. Catherine s College, Cambridge, si... viola la Academia Regala de Muzica din Londra. Este profesor de viola la Royal Holloway, University of London. A realizat inregistrari cu mai multe orchestre importante din Marea Britanie, printre acestea remarcandu-se BBC Symphony Orchestra si Royal Phillarmonic Orchestra.


ANTOINE FRANCOISE - pian

Profesor de pian la celebra Academie Regala de Muzica din Londra, Antoine Francoise a studiat pianul, compozitia si saxofonul in Elvetia si Marea Britanie. Este castigator al prestigiosului premiul Tagore Gold Medal, "pentru talentul sau iesit din comun si dedicarii spre muzica". Fascinat de muzica de camera a secolelor XX si XXI, ca de altfel, si de noile forme de exprimare ale muzicii moderne, Antoine este membru fondator al Mercury Quartet si Francoise - Green piano duo. De asemenea, este solist principal al orchestrelor Nouvel Ensemble Contemporain (Elvetia) si London Contemporary Orchestra (Anglia).


ROBIN GREEN - pian

Beneficiar al unei burse muzicale Leverhulme Chamber la Royal College of Music, din Londra, Robin este professor de pian la Royal Welsh College of Music si Royal College of Music. A cantat pe cele mai importante scene ale lumii si la mai multe festivaluri, precum Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, the International Musicians Seminar "Open Chamber" Festival at Prussia Cove, the Pharos Trust,


Festival de Radio France et Montpellier. Impreuna cu Antoine Francoise, Robin formeaza Francoise Green piano duo.


COLIN ALEXANDER - violoncel

Nascut intr-o familie de muzicieni, a studiat la Guildhall School of Music and Drama si a urmat un master, cu o bursa completa, la Royal College of Music, din Londra. Din 2014 a colaborat cu mai multe orchestre, fiind  co-director la English Chamber Orchestra. A fost prim-violoncelist la London Telefilmonic Orchestra, London Contemporary Orchestra, the Little Orchestra and the Symphony Orchestra of India. Colaborari in domeniul muzicii de camera includ interpretari alaturi de muzicieni precum David Campbell, Alexander Baillie, Michael Cox. Colin este, de asemenea, foarte implicat in colaborarea cu un grup exclusivist de arte vizuale si artistice din Londra - the re:sound collective.


PAUL CRISTIAN - orga

Nascut in 1976, la Brasov, intr-o familie de muzicieni, a inceput sa studieze pianul la Liceul de Muzica din Brasov si a debutat, ca solist, la varsta de 12 ani, in cadrul Filarmonicii Brasov. A studiat orga la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii "Transilvania" Brasov si s-a perfectionat in urma mai multor masterclassuri. Intre 2001 si 2004 a urmat cursurile de master in Studiul Orgii la Conservatorul din Lausanne si a obtinut Diploma de Concert in 2004. Intre 2002 si 2004 a detinut postul de organist principal la Biserica La Sallaz/ Vennes, din Lausanne, iar din 2004 este organist principal la Biserica "Sfantul Bartolomeu" din Brasov.


LUIZA ZAN - artist jazz


Pe langa numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, una dintre cele mai mari realizari ale artistei este premiul al II-lea la Shure Jazz Voice Competition in cadrul Festivalului de Jazz din Montreux, Elvetia, cel mai vechi festival din Europa si unul dintre cele mai aclamate din lume. In iulie 2004 a castigat si premiul I la festivalul Cerbul de Aur, sectiunea interpretare, alaturi de trupa Slang, iar in cadrul Galei premiilor de jazz (organizate in primavara anului 2012) a primit distinctia "Muzicianul anului 2011".  Intre 2008 si 2010 a fost profesor universitar asociat la catedra de jazz a Universitatii de Muzica Bucuresti, fiind primul profesor de jazz vocal din Romania.


Invitat special: GREG RADU - profesor de psihiatrie


Director de program de educatie in psihoterapie, editor asociat al Jurnalului Canadian de Educatie Medicala si membru al comitetului executiv al Asociatiei Canadiene de Sanatate Mentala, Greg a fost presedintele Comisiei de Psihoterapie al Asociatiei Canadiene de Psihiatrie. A absolvit medicina la Universitatea Carol Davila din Bucuresti, are un MBA la Universitatea Liverpool in Marea Britanie si doua fellowshipuri in psihoterapie in Statele Unite, la Universitatea New York si Institutul de Psihoanaliza din Boston.  Este fellow al Colegiului Regal al Medicilor din Canada si fellow al Societatii Regale de Medicina din Londra.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1119 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by