Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii, considera ca anularea concursului castigat de antropologul Vintila Mihailescu pentru postul de director general al Muzeului National al Taranului Roman, intrucat arhitectul Serban Strudza, membru al comisiei, nu ar indeplini conditiile cerute de lege este o grava eroare.

Vlad AlexandrescuFoto: Facebook - Vlad Alexandrescu

"Arhitectul Serban Sturdza este una dintre cele mai calificate persoane sa faca parte din comisia de concurs pentru postul de director general (manager) al Muzeului National al Taranului Roman. Presedinte al Ordinului Arhitectilor, filiala Bucuresti, director executiv al Fundatiei "Pro Patrimonio", membru corespondent al Academiei Romane, Serban Sturdza este un eminent specialist in arhitectura traditionala romaneasca. Excelent cunoscator al arhitecturii taranesti (conduce, de pilda, lucrarile de restaurare la casa lui George Enescu de la Mihaileni), a organizat si desfasurat, cu rezultate exceptionale, o vasta campanie de restaurare a bisericilor de lemn din Oltenia. A realizat o multime de proiecte arhitecturale, restaurarea unor cladiri de patrimoniu, precum si proiecte mai vaste de salvgardare a habitatelor traditionale cu patrimoniul arhitectural si formele sociale aferente (inclusiv obiecte de mobilier taranesc). Trebuie tinut cont ca domeniul de activitate al Muzeului Taranului Roman este, prin excelenta, unul interdisciplinar, care se inscrie in familia europeana a muzeelor de arte si traditii populare. Astfel, arhitectura caselor taranesti, cea a bisericilor satesti, istoria mestesugurilor fac parte in chip evident din obiectul de activitate al Muzeului Taranului Roman si constituie o activitate de o viata a arhitectului Serban Studza. Consider ca opinia comisiei de contestatii a Ministerului Culturii, potrivit careia Serban Sturdza "nu este specialist in domeniul de activitate al institutiei muzeale in cauza", este o grava eroare", sustine Vlad Alexandrescu, intr-un comunicat trimis HotNews.ro.

In urma cu cateva zile, Ministerul Culturii a anuntat ca va relua procedura de organizare a concursului de proiecte de management organizat pentru ocuparea postului de manager al Muzeului National al Taranului Roman dupa ce comisia de solutionare a contestatiilor a admis in parte contestatia depusa de candidatul Virgil Stefan Nitulescu.

"In limita mandatului incredintat, analizand argumentele prezentate in contestatie, precum si dispozitiile legale incidente in speta, Comisia de solutionare a contestatiilor, constituita prin ordin al ministrului Culturii a admis in parte contestatia formulata de domnul Virgil Stefan Nitulescu, candidat la concursul de proiecte de management pentru Muzeul National al Taranului Roman (...), retinand faptul ca domnul arhitect Serban Sturdza, membru in Comisia de concurs constituita prin O.M.C. nr. 2224/31.03.2016, nu indeplineste conditia prevazuta de art. 16 alin. (2) teza finala din O.U.G. nr. 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv nu este specialist in domeniul de activitate al institutiei muzeale in cauza", se afirma in raspunsul oficial al Ministerului Culturii, pentru News.ro.