​Recomandare de lectura

O scurtă istorie a urii fata de Vest

de A.V.     GiftBooks.ro
Joi, 21 aprilie 2016, 15:36 Actualitate | Cultură


fakepath\antioccidentalismul
Foto: Hotnews
„Ceea ce am numit noi «occidentalism» este portretul dezumanizant pe care i-l fac Vestului adversarii lui. În cartea de faţă, intenţionăm să analizăm acest set de prejudecăţi şi să-i urmărim rădăcinile culturale.“


Precizarea e oportună, câtă vreme prima accepţie a cuvântului „occidentalism“ e pozitivă şi declanşează mai degrabă admiraţie decât ostilitate. Prin cartea lor, Ian Buruma şi Avishai Margalit răspund, după mai bine de douăzeci şi cinci de ani, Orientalismului lui Edward Said, în care erau prezentate mecanismele prin care gândirea occidentală denigra şi diaboliza lumea Estului. Occidentalismul reia povestea raporturilor dintre Est şi Vest, dar de data asta unghiul de vedere se schimbă.

E tot o carte despre stereotipiile, fantasmele şi construcţiile urii. Numai că acum ţinta este Vestul, în care adversarii văd o lume a răului, lipsită de suflet, vibraţie şi viziune. O lume egoistă şi mercantilă, cosmopolită şi uscată, unde iluminarea spirituală şi autenticitatea morală nu se (mai) găsesc. Buruma şi Margalit iau în discuţie argumentele invocate de cei care detestă Occidentul şi analizează urmările pe care le poate avea cocteilul de intoleranţă, prejudecată, fanatism şi reacredinţă în articularea unor idei, atitudini şi acţiuni.

 

Aversiunea sau chiar ura faţă de Occident nu sunt probleme grave în sine. Occidentalismul devine periculos abia când este cuplat la puterea politică. Atunci când sursa puterii politice este şi unica sursă de adevăr, avem de-a face cu o dictatură. Iar când ideologia dictaturii este ura faţă de Occident, ideile devin mortale.


Acolo unde libertatea politică, religioasă şi de gândire s-a stabilit deja, ea trebuie apărată de duşmanii ei, cu forţa dacă este nevoie, dar şi cu convingere. În cartea de faţă nu am spus o poveste maniheistă despre două civilizaţii beligerante. Dimpotrivă, am vorbit despre contaminarea bilaterală, despre răspândirea ideilor rele. Acelaşi lucru ni se poate întâmpla şi acum, dacă vom cădea în capcana de-a răspunde cu aceeaşi monedă, de a reacţiona la islamism cu propriile noastre forme de intoleranţă.


AVISHAI MARGALIT (n. 1939, Afula), eseist şi profesor, este licenţiat în filozofie şi economie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. Se numără printre fondatorii partidului Moked. Este membru al Centrului pentru Studierea Raţionalităţii de pe lângă Universitatea Ebraică din Ierusalim. Este visiting scholar la Universitatea Harvard, visiting fellow la Wolfson College, Oxford, visiting professor la Universitatea Liberă din Berlin şi fellow la Institutul Max Planck din Berlin. În 1999 ţine cursuri de etica memoriei la Universitatea din Frankfurt. Cu începere din 1984, publică frecvent în New York Review of Books. Este laureat al Premiului Ernst Bloch, al Premiului Leopold-Lucas şi al Premiului EMET. Printre cărţile publicate se numără Idolatry, The Decent Society, Views in Review: Politics and Culture in the State of the Jews, The Ethics of Memory, On Compromise and Rotten Compromises.


AN BURUMA (n. 28 decembrie 1951, Haga), reputat istoric şi eseist anglo-olandez care trăieşte în Statele Unite, a studiat literatura chineză la Universitatea din Leiden şi cinematografia japoneză la Universitatea Nihon din Tokio. Scrie consistent despre cultura asiatică, îndeosebi despre cea din China şi din Japonia secolului XX. Începând din 2003, ţine cursuri de jurnalism şi drepturile omului la Bard College. Este nepotul regizorului englez de film John Schlesinger, cu care a publicat o carte de interviuri. Este considerat unul dintre cei mai importanţi intelectuali europeni contemporani. Este deţinător al Premiului Erasmus (2008) şi al Premiului Abraham Kuyper (2012). Se numără printre colaboratorii cei mai citiţi ai publicaţiilor New Yorker, New York Times şi NewYork Review of Books.
Printre cărţile scrise se numără The Wages of Guilt: Memories of War in Germany and in Japan, A Japanese Mirror: Heroes and Villains of Japanese Culture, Voltaire’s Coconuts or Anglomania in Europe, Inventing Japan: from Empire to Economic Miracle, The Missionary and the Libertine: Love and War in East and West. La Editura Humanitas au apărut volumele Anul Zero: 1945, o istorie (2015) și Occidentalismul: războiul împotriva Occidentului. O scurtă istorie a urii față de Vest (2016, în colaborare cu Avishai Margalit).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7810 vizualizari

 • -4 (16 voturi)    
  a se citi la pachet cu Orientalismul! (Joi, 21 aprilie 2016, 21:26)

  king david hotel [utilizator]

  pentru intelegerea completa.
 • -17 (35 voturi)    
  carti de propaganda (Vineri, 22 aprilie 2016, 8:41)

  xanti [utilizator]

  De ce uram vestul,simplu ,pentru ca in 100 de ani ne-au adus pe cap doua razboaie,au distrus milioane de vieti,au exportat somajul si drogurile,au facut in asa fel incat sa ne uram intre noi.
  Dar pricipalul motiv e ca sub pretextul "eliberarii" de sub rusi ne-au luat libertatea de a fi o natiune ,un stat independent ,ne-au subjugat.
  • +18 (28 voturi)    
   așa e cu cei care și-au făcut din ură o profesie (Vineri, 22 aprilie 2016, 9:30)

   berenger [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   amintesc doar de ce-i rău la cel pe care-l diabolizează: vestul înseamnă dominația științei, dominație care a făcut ca populația să crească de 7 ori într-un secol în pofida războaielor, iar @garibaldi să aibă un calculator conectat la internet pe care să-și exhibe frustrările naționaliste, vestul înseamnă dominația libertății, astăzi probabilitatea ca să trăiești într-un stat în care îți poți critica conducătorii politici e mai mare ca oricând. vestul înseamnă o cultură de neegalat deocamdată de nimeni... și multe, multe altele
   • -10 (20 voturi)    
    dar Japonia de ce uraste Occidentul? (Vineri, 22 aprilie 2016, 12:08)

    king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui berenger

    Teoria ta nu poate explica si se vede ca n-ai citit cartea!
    • +8 (8 voturi)    
     nu, n-am citit cartea (Vineri, 22 aprilie 2016, 13:35)

     berenger [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

     dar nu despre asta era vorba (oricum, e pe lista de lecturi viitoare obligatorii). în rest, nu știu în ce măsură japonia urăște vestul, dar motive ar avea destule, culminând cu umilința din al doilea război mondial.
    • -3 (11 voturi)    
     e un capitol din carte, ignorantilor! (Vineri, 22 aprilie 2016, 14:28)

     king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

     Oare de ce am primit minusuri???
     • +5 (13 voturi)    
      ai primit minusuri... (Vineri, 22 aprilie 2016, 22:20)

      mvr [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

      ...pentru ca esti un prostalau frustrat si ilogic :)
      • -1 (9 voturi)    
       jigniri? (Sâmbătă, 23 aprilie 2016, 20:57)

       king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui mvr

       Atat te duce capul?


       ma mir (putin) ca astfel de postari sunt permise de hn!
    • +6 (12 voturi)    
     de unde ai scos-o? (Vineri, 22 aprilie 2016, 15:03)

     SS [anonim] i-a raspuns lui king david hotel

     incepand din epoca Meiji, Japonia s-a angajat pe calea occidentalizarii cu o hotarare si o eficienta uimitoare.
     in 2 generatii, procesul era practic desavarsit si ireversibil.

     astazi sistemul ei politic si economic este 100% occidental. desigur cu diferentele de rigoare, asa cum nemtii se deosebesc de francezi, italienii de finlandezi, englezii de elvetieni, americanii de europeni - japonezii au si ei specificul lor national.

     nu in ultimul rand nu uita de alianta americano-nipona in pacific si in marea chinei de sud, alianta ce trebuie sa faca provocarilor in crestere ale chinei. asta ar trebui sa-ti spuna ceva despre "ura" japoniei pt. sistemul occidental.
     • 0 (8 voturi)    
      din carte! (Sâmbătă, 23 aprilie 2016, 20:58)

      king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui SS

      E un capitol in carte care trateaza exact asta: Ura japoniei fata de Occident!

      A citit cineva cartea inainte de a-si da cu parerea asupra ei?
      • -2 (6 voturi)    
       mah (Luni, 25 aprilie 2016, 17:52)

       NumaiLaNoi [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

       basistii nu citesc, ei doar scuipa
      • +5 (5 voturi)    
       DA ! AM CITIT-O ! (Luni, 25 aprilie 2016, 22:45)

       pointless man [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

       Și nu o recomand nimănui.

       Este o însăilare tipică pentru o serie de traduceri din anglo-saxonă cu care sîntem bombardați în ultima vreme unde găsești orice numai ȘTIINȚĂ NU.

       Vezi „Margaret MacMillan - The War That Ended Peace (Războiul care a pus capăt păcii, Editura Trei)”, „Ian Morris - De ce Vestul deţine încă supremaţia – Şi ce ne spune istoria despre viitor”, „Kenneth Pomeranz - Marea divergenţă – China, Europa şi naşterea economiei mondiale moderne”, „Jared Diamond - Viruşi, arme şi oţel. Soarta societăţilor umane”.

       Cine crede că vorbesc în dodii nu are decît să-mi scrie la paulvasiliu_ro@yahoo.com pentru a afla cum propaganda sovietică a anilor 1950 ne lovește dinspre Vest.

       „king david etc.” este doar un infim apendice al celor amintiți mai sus.
      • -2 (4 voturi)    
       Te-ai gandit ca poate ala nu are dreptate? (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 17:00)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

       Tu chiar crezi tot ce auzi/vezi/citesti? Nu judeci cu caputzul tau?
       Daca poti, bineinteles.
       • -1 (1 vot)    
        Amice... (Joi, 5 mai 2016, 20:42)

        Grexit [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

        aici e vorba de Japonia.Postarile cu rusii sunt in alta parte. Vezi ca ai gresit articolu'.
     • 0 (0 voturi)    
      alianta americano-nipona (Joi, 5 mai 2016, 20:07)

      nico [anonim] i-a raspuns lui SS

      s-o creada surdul, mutul si chorul. sau alte aliante similare cu vestul ..
      nu sunt aliante, sunt supuneri de tip vasali, altfel li se arata bastonul de matase ..
      PS nu am citit cartea, dar e pe lista scurta.
    • 0 (0 voturi)    
     Comment sters de user (Sâmbătă, 7 mai 2016, 10:42)

     Metec [anonim] i-a raspuns lui king david hotel

   • 0 (8 voturi)    
    e mai simplu (Luni, 25 aprilie 2016, 12:26)

    cafo [utilizator] i-a raspuns lui berenger

    Eu cel putin ii urasc pentru ca nu pot sa inteleg de ce au dat 2 bombe atomice si nu una.
    Pentru cunoastere!
    • 0 (4 voturi)    
     Pentru ca era oferta (Marţi, 26 aprilie 2016, 14:55)

     Enola Gay [anonim] i-a raspuns lui cafo

     Pentru ca a fost oferta si aveau doua pe stoc. Duuuuh !
   • 0 (0 voturi)    
    Zau ? (Joi, 5 mai 2016, 11:53)

    Qu [utilizator] i-a raspuns lui berenger

    Care stiinta ?
    Nu exista stiinta, exista $. $-ul dicteaza tot, inclusiv 'parerile' 'stiintifice'. Vestul inseamna risipa, opresiune, dictatura, genocid corporatist...atat.
  • 0 (0 voturi)    
   Exact (Joi, 5 mai 2016, 11:52)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Dar boivacii nu vor pricepe. Sunt prea bine formatati.
 • +8 (12 voturi)    
  carte (Vineri, 22 aprilie 2016, 8:43)

  nimrod [utilizator]

  Predica in pustiu. Aseara la o Antena iar striga unu' dintre invitati ca miscarile vin in plic de la Washington...
 • -3 (7 voturi)    
  Eu nu urăsc pe nimeni. (Vineri, 22 aprilie 2016, 12:18)

  asavreau [utilizator]

  De unde visează autorul că am urî vestul?Sunt frustările lui produse de faptul că nu are educația care să-i permită să iubească omul,lumea așa cum este.Urăsc dușmanii de oriunde vin și dacă acum dușmanii vin din este nu înseamnă că urăsc Rusia.Urăsc pe unii dintre conducătorii ruși care prostesc populația și o asmute asupra unor vecini care vor relații pașnice.Și mai profund urăsc dușmanii din țară,pentru-că trebuie să fii prea afurisit să vorbești în numele poporului și să-i atribui relele tale.Poporul român nu urăște pe nimeni.
 • 0 (4 voturi)    
  De plans (Vineri, 22 aprilie 2016, 16:55)

  Setalcott [utilizator]

  Istoria ca istoria, dar prezentul!

  http://davidthompson.typepad.com/davidthompson/2016/04/when-bedlamites-gather.html

  http://dailycaller.com/2016/04/16/professional-educator-grades-showing-up-on-time-are-a-form-of-white-supremacy/

  http://www.thecollegefix.com/post/26935/

  https://www.youtube.com/watch?v=OHnycA4ycak


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by