100 de ani de Dadaism​

Teatru neconventional la ARCUB: Inima in Gaz. Dada Sex - De spalat mintea schioapa, in regia lui Dan Victor

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 14 aprilie 2016, 12:55 Actualitate | Cultură


Inima in Gaz - Dada Sex de spalat mintea schioapa, regia Dan Victor
Foto: Afis spectacol
ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București sărbătorește 100 de ani de dadaism prin piesa de teatru neconvențională Inima în Gaz. Dada Sex – De spălat mintea schioapă, în regia lui Dan Victor, ce va avea premiera pe data de 21 aprilie 2016, de la ora 19:00, pe scena improvizată din sălile Gabroveni, Lipscani și Coloanelor ale sediului ARCUB din Strada Lipscani, nr. 84-90.

Spectacolul de teatru, scris după textul lui Tristan Tzara și îmbinat cu expoziția TZARA.DATA.ETC. desfășurată în perioada 5 februarie – 26 aprilie 2016 la ARCUB, pune în valoare concepția mișcării dadaiste bazată pe revoltă, provocare și incoerență.

Regizorul Dan Victor, împreună cu actorii Mihai Baranga, Andreea Duţă, Cristi Toma, Meda Victor, Pavel Ulici, Nicolae Nastasia și Mihai Căpăţână, dau viață unui text dramatic, supus unei declarate incoerențe, care sparge bariera convenționalului,  punând astfel publicul în fața lumii contemporane caracterizată de viziuni eclectice.

Participanții la acest spectacol de teatru neconvențional vor avea ocazia să ia contact cu textele lui Tristan Tzara și ale lui G. Ribemont-Dessaignes, care au avut o puternică influență asupra artelor în secolul XX până în prezent, și de asemenea, să interacționeze direct sau indirect cu actorii, implicându-se în jocul lor.

"Folosindu-ne de mijloacele comediei mute, de pantomimă, de elemente clovnerești, de dans-mișcări forțat ilustrative prin repetiții automate, de parodierea unor clișee teatrale, de parodierea falselor trăiri afective și falsei implicații în înalte poziții politice, niște figuri proeminent machiate, costumate în niste saci de polietilenă, îi primesc pe spectatori de la intrare după care vor provoca publicul, conform coordonatelor Mişcarii Dada, pe un traseu itinerant- sala Gabroveni, sala Lipscani și sala Coloanelor, unde este și finalul, vreme de 50 de minute - la un dialog, segmentat, din când în când, de un homeless care impinge un căruț pentru alimente, incantând bizar, „Cântecul Dada”, al lui Tzara, ori emițând diverse opinii, desigur, dadaiste. „Oamenii tablouri”, care după primele posturi vor veni în sala 1, „agățându-se” pe perete, vor interacționa cu spectatorii implicându-i în jocul lor, în diverse acțiuni, cu texte și cuvinte emise într-un fel anume, de exemplu, repetate până la desființarea sensului inițial, străbătând, figurativ, distanţa de la obsesiile incoerenţelor începutului de secol XX, la obsesiile incoerenţelor începutului de secol XXI, „mutate în saci de plastic”, răsfrậnte din cioburile unei oglinzi imaginare, fără nici o pretenţie de corupţie şi nici chiar de iluminare a mulţimilor.

Orice asemănare cu imediata realitate, impusă inconştientului tuturor, sugerată discret ori plasată neruşinat, prin diverse forme, mai mult sau mai puţin artistice, în numele iubirii aproapelui şi a fireştii evoluţii fiinţei umane, este cu totul întamplatoare", declară regizorul Dan Victor.

Adaptare după textul Le Coeur à Gaz, cu texte de TRISTAN TZARA, şi cu fragmente din „Împaratul Chinei” al lui G. Ribemont-Dessaignes.

Din distributie fac parte:
MEDA VICTOR - Gură
ANDREEA DUȚĂ - Madelaine
PAVEL ULICI – Ochi
MIHAI BARANGA – Sprânceană
CRISTI TOMA – Ureche
NICOLAE NASTASIA – Gât
MIHAI CĂPĂȚÂNĂ – Nas
DAN VICTOR – Omul strâzii
Regie: DAN VICTOR
Scenografie și concepție artistică: DAN VICTOR

Intrarea publicului este liberă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

503 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by