Ion Caramitru a fost desemnat, Ambasadorul Cultural Shakespeare din Romania

de D.S.     HotNews.ro
Duminică, 7 februarie 2016, 17:59 Actualitate | Cultură


Ion Caramitru & Shakespeare. la TNB
Foto: Teatrul National Bucuresti
Lansarea oficială, în România,  a programului de evenimente consacrate -  sub motto-ul ”SHAKESPEARE LIVES ”  (”Shakespeare trăiește”) – la 400 de ani de la dispariția celui mai important creator al culturii britanice, William Shakespeare,  a avut loc joi, 4 februarie 2016, la Teatrul Național ”I.L.Caragiale”, (Sala Media) sub auspiciile Ambasadei britanice și a Consiliului Britanic din București.

În deschiderea serii, Excelența Sa, ambasadorul britanic Paul Brummel a prezentat (în limba română!), semnificația acestui program consacrat comemorării, pe plan mondial, a marelui Will. Una din inițiativele lansate în acest context este desemnarea, în fiecare țară unde se desfășoară programul, a unei personalități drept ”Ambasador Shakespeare”. 

”…Ion Caramitru, este o onoare și o plăcere să îți înmânez această medalie ca simbol al respectului nostru și a recunoașterii oficiale că ești, fără îndoială, cel mai de seamă ambasador Shakespeare al României”-  au fost  cuvintele directorului Consiliului Britanic București, Nigel  Townson, care au însoțit ceremonia desemnării actorului Ion Caramitru drept Ambasador Shakespeare în cadrul programului Shakespeare Lives – ceremonie care a constituit momentul central al serii.

Titlul de Ambasador Cultural Shakespeare
Foto: TNB
Un montaj video cu imagini din spectacolele în care Ion Caramitru a interpretat variate roluri din dramaturgia lui Shakespeare, de la Romeo și Julieta (1967!), Hamlet (rol pentru care actorul român a fost nominalizat printre cei mai buni 10 interpreți ai rolului care au existat vreodată, de către Michael Boyd, directorul artistic al Royal Shakespeare Company), până la Eduard al III-lea, Macbeth sau Prospero (2015);  un  fragment video dintr-un dialog cu Michael Pennington dintr-un workshop susținut cu ani în urmă la Craiova, precum și  un mini-recital live , bilingv – în română și engleză, suținut de actor și îndelung aplaudat de cei prezenți – au fost tot atâtea argumente venite să suțină, cu asupră de măsură,  opțiunea înaltelor foruri oficiale britanice de a-l desemna pe Ion Caramitru drept Ambasador Shakespeare în România.

”…Peste 50 de ani de carieră shakespeariană și, în tot acest timp, a menținut o relație extrem de strînsă cu teatrul britanic și cultura britanică în sensul cel mai cuprinzător…” a încheiat Nigel Townson discursul său de însoțire a acordării titlului de”Ambasador Shakespeare” lui Ion Caramitru.

”Un ambasador are menirea de a sluji interesele teritoriului pe care îl reprezintă. Mă angajez, așadar, să port de grijă...intereselor Marelui Will și să-l slujesc în continuare”- a declarat, cu emoție firească, Ion Caramitru, exemplarul interpret al marilor partituri shakespeariene.

Evenimentul din seara zilei de 4 februarie 2016, moderat de Marius Constantinescu, la care au participat numeroși invitați, s-a desfășurat într-o ambianță scenografică menită să îl evoce pe marele dramaturg englez: afișe ale spectacolelor shakespeariene din repertoriul TNB, o selecție de costume de epocă, precum și un superb bust în bronz semnat de Dimitrie Paciurea, din colecția Muzeului TNB. Ambianța sonoră a serii a fost asigurată  live de Cvartetul Adrian Naidin (Adrian Naidin, Sorin Zlat, Giani Amarandei, Gabriel Bălașa).


Citeste mai multe despre   


591 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Felicitari, domnule Ion Caramitru! (Duminică, 7 februarie 2016, 18:31)

  soundtrack [utilizator]

  "To be or not to be" ambasador Shakespeare al Romaniei, "That is the question!"
 • -1 (3 voturi)    
  Pai da.. (Duminică, 7 februarie 2016, 19:05)

  Talibanu' cu turban Armani [utilizator]

  Si dinozaurii dispar...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version