Sindicatul Liber RomaniaFilm spune, intr-un comunicat, ca Ministerul Culturii si secretarul de stat Bogdan Stanoevici "sunt singurii si adevaratii vinovati pentru situatia dezastruoasa in care se afla regia", respingand totodata acuzatiile aduse de Stanoevici angajatilor RADEF, informeaza Mediafax.

Bogdan Stanoevici, secretar de stat in Ministerul Culturii (MC), a declarat, pe 14 octombrie, ca se lucreaza la modificarea Legii 303/2008 pentru a se rezolva problemele de la Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" (RADEF), care are datorii de 32 de milioane de lei, la stat si la privat, si, in prezent, nu are nici director general, nici economic, iar angajatii nu si-au primit salariile de mai multe luni.

Totodata, Bogdan Stanoevici a spus ca Maria Bikfalvi, presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, impreuna cu fostul director RADEF Marius Iurascu si cu alte persoane din conducerea regiei au "pus pe butuci" aceasta societate de-a lungul anilor, in mod voluntar, "avand grija sa jefuiasca banii statului".

Intr-un comunicat , semnat de presedintele Sindicatului liber Romania Film, Maria Bikfalvi, se spune ca "inainte sa faci acuzatii, e bine sa te documentezi si sa vii cu dovezi, altfel risti sa fi tras la raspundere pentru calomnie".

Sindicalistii RADEF spun in acelasi comunicat ca secretarul de stat Bogdan Stanoevici si Ministerul Culturii "sunt singurii si adevaratii vinovati pentru situatia dezastruoasa in care se afla in prezent regia".

"Incepand cu anul 1991 si pana in prezent atat statul, cat si Ministerul Culturii au ales sa ignore in totalitate problemele ivite in cadrul regiei, acestea in ciuda faptului ca RADEF RomaniaFilm, o regie autonoma infiintata prin H.G nr.530/1991 este subordonata Ministerului Culturii! Lasand la o parte lipsa de interes de care ministerul a dat dovada, avand in vedere faptul ca din 1991 si pana in prezent regia nu a primit nici macar 1 leu de la bugetul de stat si a fost nevoita sa se descurce cu veniturile proprii, ba mai mult a reusit din putinele resurse pe care le-a avut la dispozitie sa modernizeze si sa digitalizeze o serie de sali de cinema (Cinema Republica - actual Cinema 'Florin Piersic', Cinema Victoria Tg-Jiu - actual Cinema 'Sergiu Nicolaescu', Cinema Modern Pitesti - actual Cinema 'Sebastian Papaiani', Cinema Patria Craiova, Cinema Patria Ploiesti - actual Cinema Premiera, Cinema Arta Sibiu, Cinema Patria Bucuresti), Ministerul Culturii, in mod voit, a contribuit la adancirea prapastiei in care se afla RADEF", afirma Sindicatul Liber RomaniaFilm.

Acesta precizeaza ca, in 2012, Ministerul Culturii a hotarat demiterea Consiliului de Adminstratie (CA) al RomaniaFilm.

"Din acel moment pana in luna iunie 2015, RADEF RomaniaFilm a fost fortata sa functioneze fara un CA, acest lucru in ciuda faptului ca a existat un numar mare de adrese trimise Ministerului Culturii, de catre Sindicatul Liber RomaniaFilm, prin care se solicita numirea unui nou CA. Astfel, in absenta unui CA, problemele RADEF nu au facut altceva decat sa se acumuleze, iar in tot acest timp Ministerul Culturii a ales sa ramana pasiv. Abia in luna iunie 2015, se hotaraste infiintarea unui nou CA pentru RADEF, insa numirea noului CA nu a respectat prevederile legale, intrucat nu s-a organizat in prealabil o selectie a candidatilor, acestia fiind pur si simplu numiti dupa bunul plac al domnului Stanoevici! Mai mult, actualul CA pare complet dezinteresat de gravele probleme ale salariatilor, care au nu mai putin de 5 salarii restante, iar in curand va urma al 6-lea! La numirea domnilor in CA, domnul Ministru Secretar de Stat Bogdan Stanoevici, in fata sefilor de serviciu, in ziua in care a facut prezentarile, a tinut sa faca precizarea ca domnii din CA vor lucra gratis pentru RADEF Romania Film 'pentru ca sunteti in rahat', numai ca rahatul ne-a trecut peste cap, ne-a acoperit de tot pentru ca de la 500 lei indemnizatia a crescut la 3.300 lei", spune Sindicatul Liber RomaniaFilm.

Acesta precizeaza ca membrilor CA le-au fost prelungit mandatele cu inca cinci luni, desi ei nu au facut nimic in cele patru luni initiale de mandat. In toata aceasta perioada, membrii CA nu ar fi facut nimic altceva decat sa hartuiasca liderul de sindicat, se spune in acelasi comunicat.