Micro-expozitie temporara cu lucrari realizate de copii inspirate de expozitia "Arme din colectia MNIR"

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 25 iunie 2015, 12:28 Actualitate | Cultură


Micro-expozitie MNIR
Foto: Afis
Vineri, 26 iunie 2015, începând cu ora 16:00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti, va avea loc vernisajul expoziţiei Istorie şi artă. Creaţii inspirate de expoziţia „Arme din colecţia Muzeului de Istorie a României”, realizate de elevii Şcolii Gimnaziale de Arte nr. 3, Bucureşti.

Potrivit site-ului institutiei muzeale, lucrările – realizate în  tehnici diferite (tempera pe hârtie, linogravură, desen în tempera, modelaj în lut) – sunt creaţii ale elevilor secţiei Arte Plastice din cadrul şcolii, ca rezultat al şedinţelor de documentare efectuate în cadrul expoziţiei temporare „Arme din colecţia Muzeului de Istorie a României”, deschisă la MNIR în perioada 19 decembrie 2014 – 2 august 2015.

Este cunoscut interesul copiilor pentru prinți și prințese, regi și regine, săbii, spade, pistoale. Prin aceste lucrări „se vorbeşte” despre ținută, reguli, învingători și învinși, respect. O lume pragmatică și în același timp decorativă – ornamentele armelor, materialele din care acestea sunt realizate, uniformele, binele și răul, înfruntarea, acceptarea învingătorului, triumful, însemnele, simbolurile – sunt observate și devin subiecte în jocul artistic. Două elemente care se completează – Muzeul şi Şcoala – unul este izvor, celălalt valorifică sursa.

Proiectul, început în urmă cu câţiva ani de doamnele profesoare Elena Vlad şi Florina Niţă, urmăreşte familiarizarea elevilor cu exerciţiul de cunoaştere a muzeelor, cu dobândirea bucuriei documentării de la sursa de preţ care este muzeul, un factor sigur pentru educarea temeinică a acestora. Este un program constant de însuşire a valorilor reale, de documentare pe baza unor subiecte care îndeamnă la cunoaştere, provoacă în acelaşi timp exprimarea plastică a copiilor, căutarea şi utilizarea potrivită a tehnicilor de lucru. Scopul final este obţinerea Cărţii de istorie şi artă, prin împletirea celor două direcţii – lecţia de istorie şi exprimarea artistică.

În urma documentării sunt organizate expoziţii în spaţii muzeale, acest lucru atrăgând atenţia publicului asupra posibilităţilor de exprimare ale copiilor prin desen, pictură, modelaj şi asupra importanţei educaţiei în muzeu. Printre micro-expoziţiile acestui proiect se numără: „Comorile Chinei văzute prin ochii micilor artişti” (2013, MNIR) și „Un timp la Muzeul Ţăranului Român” (2005 – 2006, MŢR)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

580 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by