Un spectacol nemuritor - Traviata de G. Verdi la Opera Maghiara Cluj

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 9 februarie 2015, 15:52 Actualitate | Cultură

Traviata de G. Verdi
Foto: Opera Maghiara Cluj-Napoca
Opera Maghiară din Cluj isi invită publicul la nemuritorul spectacol Traviata de G. Verdi. Spectacolul, a carui regie este semnata de Gy. Tatár Éva, va avea loc joi, 12 februarie, de la ora 18.30.

Opera este bazată pe romanul Dama cu camelii de Alexander Dumas, publicat în 1848. Giuseppe Verdi a văzut versiunea scenică la teatrul Vaudeville, în timpul şederii sale la Paris în 1851-1852, şi a cerut colaboratorului său Francesco Maria Piave să scrie un scenariu. Piave a schimbat drastic povestea. În timp ce Dumas în romanul său tratează problemele sociale de actualitate în vremea aceea, Verdi si Piave aleg o abordare psihologică, şi se concentrează pe povestea de dragoste dintre cele trei trei personaje principale. 

Figura centrală a romanului, Margherite Gautier - Violetta Valéry în operă, este o curtezană. Cei doi autori ilustrează cele mai presante probleme sociale din era lor prin intermediul tragediei Violettei, şi formulează critici dure faţă de indiferenţa crudă a societăţii. Deşi Violetta are  un caracter nobil, societatea o forţează să ducă un stil de viaţă frivol, iresponsabil,  auto-distructiv care îi va aduce sfârşitul tragic.

Premiera operei La Traviata a avut loc în 6 martie 1853 la teatrul veneţian Teatro Fenice, dar a eşuat lamentabil. Verdi îşi notase după spectacol:  "Premiera din seara trecută a fost un eşec. E vina mea sau a soliştilor? Timpul va decide”. Opera a fost revizuită de compozitor şi cea de-a doua reprezentaţie, la teatrul San Benedetto, în 6 mai 1854 a avut mare succes.
În Cluj, Traviata a avut premiera în 6 aprilie 1861, sub conducerea directorului Follinus, cu titlul Femeia pierdută (traducere de Lajos Nádaskay). De atunci este un titlu permanent în repertoriul Operei Maghiare.

Din distribuţia spectacolului fac parte: Balázs Borbála, Molnár Mária, Mányoki Mária, Pataki Adorján, Balla Sándor, Plesa Róbert, Naphegyi Béla, Kovács Ferenc, Sándor Csaba, Rigmányi István, Mányoki László, Veress László
Cu participarea corului, orchestrei şi ansamblului de balet al Operei Maghiare Cluj
Dirijor: Jankó Zsolt
Scenografie: Nagy Endre
Costume: Witlinger Margit
Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs
Concert maestri: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Corepetitori: Nagy Ibolya, Incze G. Katalin, Nagy Gergő
Regia tehnică: Gálffy Erzsébet
Sufleur: Kostyák Sz. Júlia
Asistent regie: Gombár Annamária
Regia: Gy. Tatár Éva
Spectacolul este titrat  în limbile română şi maghiară.


Citeste mai multe despre   390 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri