Căpșunile și orfanii, un spectacol eveniment, susținut de Teatrul Național „Marin Sorescu” în colaborare cu Teatrul de Stat Braunschweig (Germania), va avea loc sâmbătă, 4 octombrie, ora 19,00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin. Piesa este urmată de o dezbatere pe tema imigrării și a generațiilor de copii din România ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania.

Spectacolul Capsunile si orfaniiFoto: Teatrul Notara

Din distribuția spectacolului fac parte: Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician). Regia spectacolului este semnată de Julia Roesler, scenografia este creată de Adrian Damian, iar muzica de Kim Efert.

În fiecare an, generații întregi de tineri se formează în absența părinților. Familii destrămate, oameni care pleacă în căutarea unei vieți mai bune, oameni care rămân în așteptarea salvării.

Titlul „Căpşunile şi orfanii” (în germană „Erdbeerwaisen”) definește o generație de copii din România ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți „căpșunari”, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții, în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în străinătate. Proiectul „Căpşunile şi orfanii” dezbate „prețul” absenței părinților: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinților absenți? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte cel mai acut lipsa lor? Ce urmări emoționale are acest lucru, pe termen lung, asupra copiilor și asupra întregii familii?

În anul 2013, în lunile septembrie și noiembrie, echipa de artiști de la werkgruppe2 au colaborat cu mai multe ONG-uri și au cunoscut o serie de cazuri din Craiova și județul Dolj. Interviurile realizate le-au dezvăluit viața de zi cu zi a unor familii aflate în astfel de situații. Textul dramatic este rezultatul exclusiv al discuțiilor realizate cu copii, bunicii și rudele lor. Rezultatele au fost transpuse într-un scenariu ce relevă aspecte emoționante ale vieții de zi cu zi, dar și aspecte legate de problematica intrării României în UE și urmările sale.

Distribuția: Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician)

Regia artistică: Julia Roesler, documentarea Julia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu

muzica originală: Kim Efert

scenografia: Adrian Damian

asistent costume: Veronika Kaleja

dramaturgia: Silke Merzhäuser, Axel Preuß

traducerea: Alexandru Sterescu

Asistent regie: Maximilian Hanisch

asistenți stagiari: Florian Berghöfer, Merle Kirchberger, Hanna Puder

Regie tehnică: George Dulămea, Mircea Vărzaru